Elbil vs bensin og diesel

Prisene på bensin og diesel har skutt i været

- En kraftig oppvekker for regjeringen, sier myndighetskontakt i Naf.

Fra april 2021 til april 2022 økte prisen på diesel med 41 prosent, og bensin med 34 prosent. Det viser tall fra SSB. Foto: Naf.
Fra april 2021 til april 2022 økte prisen på diesel med 41 prosent, og bensin med 34 prosent. Det viser tall fra SSB. Foto: Naf. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): - Det er ingen tegn til at prisøkningene stopper her, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i Naf.

Braadland viser til tall hentet fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Fra april 2021 til april 2022 har bensinprisen i Norge i snitt økt med 34 prosent. Dieselprisene har økt med utrolige 41 prosent i gjennomsnitt.

- Dette er en kraftig oppvekker for regjeringen, sier Braadland.

- Kun viljen det står på

Ifølge SSB var snittprisen på bensin 21,24 kroner i april, mens dieselprisen snittet på 20,99 kroner per liter. Når dieselprisen er 22 kroner per liter, utgjør avgiftene 44 prosent av pumpeprisen, skriver Naf.

- Med så høyt avgiftsnivå kan regjeringen få til kutt som monner, her er det kun viljen det står på, sier Braadland - og fortsetter:

- Naf har foreslått en hel pakke med tiltak, hvor avgiftskutt er det viktigste. Tiltak som å fjerne omregistreringsavgiften på elbil og reduserte bompenger vil også bidra til å få ned presset på økonomien til alle som eier og kjører bil, sier Braadland.

Nærmer oss 30-tallet

Naf påpeker at Støre-regjeringen lovet å kutte avgifter som rammer vanlige folk, deriblant drivstoffavgifter, da de tiltrådte.

Løftene fra Hurdalsplattformen har så langt ikke blitt oppfylt og Naf reagerer på at drivstoffavgiftene har økt under Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

- Folk kjenner at prisene på bensin og diesel nå gjør et innhogg i økonomien. Dette gjelder spesielt i distriktene, hvor færre har elbil og mange er helt avhengig av bilen i hverdagen. Hele 90 prosent i Distrikts-Norge bruker bilen på hverdagsreisene sine, påpeker Braadland.

  • Har du sett denne?
STOR NYHET: Elbil24 var til stede under verdenspremieren for den nær-ferdige bilen. Video: Steinar A Danielsen Vis mer

Nå ber Naf om at regjeringen tar grep:

- Før valget var en bensinpris over 20 kroner literen nesten utenkelig for Senterpartiet. Nå har prisene steget så mye at vi nærmer oss 30-tallet mange dager. Avgiftene på bensin og diesel må kuttes kraftig for å få pumpeprisen ned, sier Braadland.

Mange tusen å spare

Elbil24 har tidligere skrevet en rekke saker om hvor mye du kan spare på å eie en elbil kontra en bil med fossilt drivstoff. Nylig viste vi til at det er hele 14 ganger dyrere å kjøre diesel- og bensinbil nord for Dovre.

Samtidig har regjeringen vedtatt en ny forskrift om prissammenligning for drivstoff og elektrisitet, som skal vises på de større energistasjonene. Målet er at det skal bli enklere å sammenligne priser på drivstoff og strøm.

Energi Norges utregning viser at en gjennomsnittshusholdning i hovedstaden sparte 6524 kroner ved å lade elbilen hjemme i stedet for å fylle bensin på bilen i 2021. Selv om strømprisene er dyrere enn tidligere, viser utregningen at jo lenger du kjører (og lader bilen hjemme), desto mer er det å spare sammenliknet med bensin- og dieselbiler.

- At ikke engang skyhøye strømpriser kan gjøre elbilen dyrere i drift enn fossilbilen, viser hvor vanvittig mye bedre denne teknologien er sammenlignet med forbrenningsmotoren, sier prosjektleder Kristian Blindheim i Energi Norge, til Elbil24. Les mer her:

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.