Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): En viktig prisdriver når du kjøper ny elbil er hva det koster for batteriet.
Selskapet BloombergNEF utfører årlig en undersøkelse på kostnaden ved å fremstille bilbatterier.
Og ikke siden 2010, det første året selskapet begynte med sine undersøkelser, har prisen økt fra ett år til det neste. Det var imidlertid realiteten i den siste prisundersøkelsen som ble publisert nylig.

Superbatteriet som vil doble rekkevidden
Dyrere enn i 2020
Tallene fra BloombergNEF viser at selv om prisene har falt dramatisk de siste 10 åra, fra 732 dollar (7131 kroner) per kilowattime i 2013 til 141 dollar per kilowattime i 2021, har prisene det siste året steget 7 prosent og lander derfor på 151 dollar for 2022 (1471 kroner).
Det er faktisk også høyere enn de 150 dollarene det kostet i 2020. Dollarbeløpene er korrigert for inflasjon og oppgitt i 2022-dollar.
Prisene inkluderer dog mer enn bare bilbatterier – også batterier for busser, kommersielle kjøretøy og stasjonær lagring. For bilbatterier spesielt var snittprisen 138 dollar per kilowattime i 2022.
Det betyr altså at et bilbatteri på 75 kWh nå koster ganske nøyaktig 100.000 kroner å lage.
Dyrere råvarer
Det er inflasjon og dyrere råvarer og komponenter som er BloombergNEFs forklaring på hvorfor batteriene for første gang ble dyrere i 2022.
De spår at dette vil fortsette i 2023 og øke enda en dollar til 152, og at prisen ikke havner under den magiske grensa på 100 dollar før kalenderen flippes over til 2026 – to år etter det man opprinnelig så for seg.
Selskapet mener at det vil forsinke muligheten for bilprodusentene til å lage billige elbiler i områder der det ikke gis noen subsidier eller annen støtte fra staten.
BloombergNEF antar at prisene kunne ha vært enda høyere hvis ikke det var for den økte bruken av litium-jernfosfat-batterier (LFP, brukes blant annet i Tesla Model Y, Model 3 RWD, samt BYD Han og Xpeng P7 som vi testet forleden dag), som nå er cirka 20 prosent rimeligere enn NMC-batteriene som tradisjonelt brukes i elbiler. Men også LFP-batteriene har steget i pris det siste året – så mye som 27 prosent.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.