VW ID.7 kommer i år:

Prøvekjørt: ID.7 - Volkswagens nye, store elektriske sedan

Vi har tildigere sett konseptbilen. Nå har vi også kjørt den, men ikke si det til noen.

SEDAN: Men bilen har stor bakluke, der ruten også følger med opp. Foto: Fred Magne Skillebæk
SEDAN: Men bilen har stor bakluke, der ruten også følger med opp. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Under en lukket visning for et knippe motorjournalister, fikk Elbil24 se den nye VW ID.7 i Los Angeles for noen måneder siden. Nå nærmer offentliggjøringen av bilen seg, og vi har allerede vært på et avsidesliggende sted i Spania og fått våre første metere bak rattet.

Bilen skal ha verdenspremiere og avdukes i sin helhet 17. april, men vi har allerede kjørt nykommeren.

PS! Denne artikkelen ble publisert 5. april, men er oppdatert 14. april med kjøreinntrykk.

Bilen er basert på den lange MEB-plattformen, som den til nå deler med blant annet ID.Buzz. Bilen har en totallengde på 4,96 meter, mens akselavstanden er oppgitt til 2,97 meter – eller 2,966 meter for å være helt eksakt.

LANG: Bilen måler over 4,9 meter i lengde, og har en akselavstand på nær tre meter. Foto: Fred Magne Skillebæk
LANG: Bilen måler over 4,9 meter i lengde, og har en akselavstand på nær tre meter. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

En såpass lang akselavstand har noen klare fordeler, blant annet at det blir god plass til batterier i gulvet mellom akslingene, men også at lang akselavstand som regel byr på god komfort og en roligere reise som følge av mindre følsomhet for ujevnt underlag.

Først to, deretter fire

De første utgavene av bilen er tohjulsdrevne, og med det bare har én elmotor. Denne er derimot ny, og er en type som aldri før har sittet i noen av elbilene. Effekten er oppgitt til 210 kW, noe som betyr 286 hestekrefter. Dette er nesten like høy effekt som de firehjulsdrevne ID.4 og ID.5 kan by på, med sine 299 hestekrefter til sammen fra de to elmotorene disse har.

Også VW ID.7 vil bli å få med firehjulsdrift på sikt, uten at vi kan si hvilken konfigurasjon denne vil få. Vi tipper at det blir den samme motoren bak, kanskje i kombinasjon med 204 hesters sterke motoren som sitter på bakakselen av ID.3 og ID.4 på den tohjulsdrevne utgaven av disse. Da ender i så tilfelle ID.7 opp med nær 500 hestekrefter totalt, men dette er som sagt spekulasjoner, enn så lenge.

Elbil24 er også kjent med batteri og rekkevidde for ID.7, men kan foreløpig ikke avsløre dette. Det som derimot er sagt er at VW på sikt akter å levere en versjon som kan gi en rekkevidde på hele 70 mil. Dette er mildt sagt imponerende, og skyldes ikke bare et stort batteri, men også en lav luftmotstand. Denne er oppgitt til lave 0,24 cd, og må sies å være veldig bra, eller lav om du vil. At bilprodusentene først kommer med de tohjulsdrevne utgavene må vi bare venne oss til, ettersom disse har lengst rekkevidde, og er mest å skryte av i så måte.

LAV LUFTMOTSTAND: Med en cw-verdi på 0,24 har bilen lav luftmotstand og være energieffektiv. Foto: Fred Magne Skillebæk
LAV LUFTMOTSTAND: Med en cw-verdi på 0,24 har bilen lav luftmotstand og være energieffektiv. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Kjøreinntrykkene

VW ID.7 er en lang bil, og med lang akselavstand. Begge deler skaper en forventning om komfort som ikke skuffer denne gangen heller. På svingete veier, et godt stykke oppe i de spanske fjellene, fikk vi også testet bilens smidighet, og én ting er sikkert:

Bilen nyter særlig godt av det lave tyngdepunktet og den gode svingradiusen alle bilene på MEB-plattformen som kjent har. Dette kommer spesielt godt med på en bil som er såpass lang som ID.7.

Samtidig skal vi være ærlig å si at bilen de første meterne ga oss en merkelig følelse av et ustemt understell, noe vi kjenner godt igjen fra biler med luftjæring der disse skaper en usynkron tilbakemelding som en følge av forsinkelse i tid på det som skjer mellom veibanen og signalene når føreren. Denne merkelige følelsen forsvant derimot så snart vi kom oss ut på godt asfaltunderlag.

Vi hadde store forventninger til setene, og her ble vi på ingen måte skuffet. VW-konsernet er gode på dette, og i ID.7 leverer de veldig godt, som ventet. Du vil aldri slite med å finne en sittestilling som passer med ergonomisetene, og du har all den luksusen et sete kan gi.

Den store skjermen er også et stort pluss. Den sitter akkurat så lavt at den ikke er i veien, men til gjengjeld så høyt at den gir en god ergonomi. Det samme er tilfellet med head-up displayet, som blir støttet av det mindre displayet foran rattet.

Kjøreturen var begrenset til noen få mil, men var en smaksprøve som absolutt ga mersmak. ID.7 kommer med en storbilfølelse og en komfort vi stort sett bare kjenner fra langt dyrere biler. Likevel virker den lett og smidig, noe vi antagelig kan anta at bakhjulsdriften er med på å bidra til. Det gjør bilen lettere foran, og vi unngår den typiske understyringen lange og tunge biler ofte har. For selv om bilen virker lett, så har den en anstendig vekt.

Prøvekjørt: ID.7 - Volkswagens nye, store elektriske sedan

Bilen vi kjørte hadde det ordinære batteriet på 77 kWh, et batteri vi kjenner igjen fra både ID.4 og ID.5. Motoren er derimot ny, og yter med sine 286 hestekrefter omtrent det samme som de firehjulsdrevne utgavene av ID.4 og ID.5, som byr på 299 hester. Når alt dette er samlet på bakhjulene, så gjør det bilen veldig kjørbar. Så gjenstår det å se hvordan dette blir når bilen på sikt får firehjulsdrift og sikkert et større batteri, ettersom den kjører på den lange utgaven av MEB-plattformen.

Nytt indre

Innvendig har VW ryddet opp ytterligere, inkludert det som foregår på skjermen. Denne er for anledningen en fullverdig 15-tommer, og bærer preg av en saftig opprydding. Det er også gjort mye på brukergrensesnittet, og VW har tydeligvis hørt på både kunder og andre kritikere.

Menyer og knapper er forenklet. Funksjoner er lagt ut til å bli vist permanent, og du har som bruker en mye større mulighet for å tilpasse lay-out og predefinerte knapper som du vil. Det er i tillegg en rekke knapper der du selv kan velge funksjonen av, for på den måten å kunne tilpasse de første skjermbildene slik du vil.

I tillegg må det legges til at denne skjermen har en helt annen respons enn det vi har sett tidligere, for enkelte av de tidlige skjermene på ID-modellene fra VW har rett og slett vært dårlige, i motsetning til litt større skjermene i Skoda og Cupra.

Prøvekjørt: ID.7 - Volkswagens nye, store elektriske sedan

Stor oppgradering

ID.7 blir den første bilen som tar i bruk den nye 15-tommeren, en skjerm som etter alt å dømme aldri vil havne i de mindre ID-bilene. Synd, for den er god. Det samme er grafikken og oppløsningen.

Nå virker det også som VW har begynt å ta stereoanlegget i bilene mer på alvor, for i ID.7 – som de sikkert ønsker skal fremstå som mer premium – har de fått Harman Kardon til å snekre lydbildet og plasseringen av høyttalerne, og det låter fint, selv om vi må teste ut dette bedre ved en senere anledning.

Nye er også setene i ID.7, selv om vi regner med at de beste vil være å finne på tilbehørslisten. Disse kalles ergoPremium, og har alle de justeringene du kan tenkte deg, inkludert forlengelse av sitteputen. De har også massasje, og varme- og kjølefunksjon, naturligvis.

Se avdukingen av stasjonsvognen her:

Se VW ID. Space Vizzion lanseres i Los Angeles. Vis mer

Stasjonsvognen kommer

VW ID.7 er per nå en sedan, med hatchback-luke, altså der bakruten også følger med når du lukker opp bakluken. Det er etter alt å dømme denne som kommer først, men vi vet jo at VW også har vist frem ID Space Vizzion, som er en stasjonsvogn av ID.7. Når denne kommer er uvisst, men antagelig ikke veldig lenge etter sedanen, som skal trille ut på veiene før året er omme.

17. april skal som sagt bilen offentliggjøres. Da kan vi også fortelle om batteristørrelser, rekkevidder og ytelser forøvrig.

Heng med, så blir du opplyst.

Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.