Mercedes-Maybach EQS 680 SUV

Reinspikka luksus og 600 kilometer rekkevidde

Elbil24 var blant de første i verden som fikk sjekke ut en av markedets desidert mest luksuriøse, elektriske doninger.

Video: Mercedes-Benz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Lisboa, Elbil24):

Den egentlige årsaken til at vi befant oss i Portugal, var for å prøvekjøre Mercedes-Benz EQE SUV - en bil som med stor sannsynlighet blir fabrikantens nye toppselger i Norge.

Men samtidig skulle vi få se noe som definitivt ikke kommer til å bli noen toppselger: Mercedes-Maybach EQS 680 SUV.

Ikke for budsjettjegere

Hvis du er i tvil om hvilket segment det er snakk om, representerer Maybach-merkevaren luksus av ypperste klasse. Dette er selve spydspissen for Mercedes-merket, biler myntet på kjøpere som ønsker færrest mulig kompromisser når man skal ta seg fra a til b, og som bekymrer seg verken over priser eller fremtidige rentehevinger.

- Kunder som velger Mercedes-Maybach spør gjerne om prisen, men den er sjelden avgjørende. De som vurderer biler i dette segmentet er som regel langt mer opptatt av selve konseptet, sier Maybach-sjef Daniel Lescow, til Elbil24.

Daniel Lescow er sjef for Maybach. Foto: Mercedes-Benz
Daniel Lescow er sjef for Maybach. Foto: Mercedes-Benz Vis mer

Man tar det beste fra Mercedes-Benz, optimaliserer drivlinjer og legger på noen Maybach-spesifikke designelementer, ekstra lag med utstyr og spesialløsninger for å heve opplevelsen av ren luksus enda noen hakk. Og så tuner man gjerne ytelsen slik at man får mer også her, selv om den sannsynligvis allerede bød på langt mer enn nok for de fleste.

Og ja - det selges ganske mange Maybach-er. I fjor rullet 21.600 nye biler ut på veiene, og etterspørselen var størst i Kina, Sør-Korea og USA.

Europa er regnet som det fjerde viktigste markedet, og hvert år blir det også registrert noen eksemplarer i Norge. Sannsynligvis blir det flere, når Maybach nå elektrifiserer.

Topputgaven løftet enda noen hakk

Og først ut er altså EQS 680 SUV, en bil det har tatt 20 måneder å gjøre Maybach-spesifikk, får vi vite.

- Det begynner å bli en viss etterspørsel etter luksuriøse, elektrisk SUV-er, og denne er den mest luksuriøse så langt. Jeg vil si at den foreløpig er uten konkurrenter, sier Lescow.

SNIKTITT: Her får Elbil24s reporter en grundig gjennomgang av EQS 680 SUV sammen med representanter fra Maybach.
SNIKTITT: Her får Elbil24s reporter en grundig gjennomgang av EQS 680 SUV sammen med representanter fra Maybach. Vis mer

Doningen er basert på Mercedes-Benz EQS SUV og Vision EQS, og har fått en rekke Maybach-spesifikke designdetaljer både i eksteriør og interiør, ikke minst eget Maybach-glis med oppreist Mercedes-stjerne i front.

Dette er dessuten den eneste av bilene i EQ-serien som kan leveres med lakk i to farger. Bilen vi får se har fargen velvet brown nederst, og en mørkere brunfarge øverst. Det ser dyrt og eksklusivt ut, og det er også meningen.

Flere eksteriørbilder:

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV

Komfort og diskresjon i fokus

Luksusen fortsetter naturligvis på innsiden. Her møter brunt skinn og organisk materiale stål for å skape en designmessig luksusfølelse. Helt fremst dominerer det enorme Hyperscreen-skjermoppsettet vi kjenner fra topputgavene av EQE og EQS, bare enda mer luksuriøst innpakket.

Dette er en bil man gjerne kan kjøre selv, eller kanskje vel så gjerne bli fraktet i av en privatsjåfør. Da velger man helst first class-utgaven med fire seter, der de to baksetene er utstyrt med automatisk fotskammel og myke puter for korsrygg og nakke.

Der kan man slappe av med et glass vin og nyte en film på en av skjermene som er montert på hodestøttene foran. Eller kanskje man bare vil ligge der og lukke øynene til Maybach-lydoppsettene som er spesiallaget for å skape en avslappende atmosfære om bord.

Midtkonsollen «svever» helt bak til bakseteryggene, og denne er naturligvis utstyrt med holdere for både kopper og vinglass. I seteryggen mellom de to setene finner du et eget rom for oppbevaring av vinglassene når de ikke er i bruk.

Et eget Maybach kjøreprogram erstatter Comfort-programmet, og er ifølge produsenten designet for maksimal komfort for baksetepassasjerene. I samspill med adaptive luftfjæring skal programmet sørge for at man føler at man flyr over humpene.

De virkelig rike og de største kjendisene har videre gjerne et ønske om å suse gjennom landskapet uten verken å bli avslørt eller plaget av allmuen. Derfor er EQS 680 SUV utstyrt med flere deksler og ekstra isolasjon for å dempe støy, samt detaljer som blant annet skal hindre innsyn - ting man ikke finner på «den vanlige» EQS SUV.

Her er noen bilder fra interiøret:

Interiør, Mercedes-Benz EQS 680 SUV

Mål og ytelser

Slik kan man fortsette å drømme seg bort, men vi må naturligvis ha med litt mål og tekniske data også.

Bilen har nesten identiske mål som Mercedes-Benz EQS SUV, men den er noen millimeter høyere, og har også en front om rager noen millimeter over sine «enklere» familiemedlemmer.

Dette er altså en svær doning av en bil, 5,125 meter i lengden og 1,721 meter i høyden. Akselavstanden er på hele 3,21 meter , og da kommer det godt med at bilen er utstyrt med styring på alle fire hjul.

Helt bakerst er det et bagasjerom som ikke er av de aller største, 440 liter for å være nøyaktig. Bilen kan forresten leveres med et kjøleskap der bak, om man skulle ønske det.

Motorytelsen er justert ganske kraftig opp i forhold til Mercedes-Benz EQS 580 SUV, (484 kW/950 mot 400 kW/858 Nm). Topphastigheten er fortsatt 210 kilometer i timen, men Maybach-en klarer sprinten fra 0-100 km/t på 4,4 sekunder, der EQS 580 SUV bruker 4,6 sekunder.

Batteripakken er på 108,4 kWh. Rekkevidden er på 600 kilometer, og maks ladehastighet er 200 kW. 15 minutter i lynladeren skal gi inntil 220 km rekkevidde, under optimale forhold.

Ikke spør om prisen

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV blir først tilgjengelig i USA til høsten. Vi europeere må smøre oss med tålmodighet til neste år.

Og prisen? Nei, den får vi ikke. Ikke en antydning en gang. Men når vi vet at EQS SUV 580 koster fra 1,5 millioner kroner - og med alt det utstyret som følger med Maybach-utgaven, skal vi nok ganske mye opp i pris - uten at vi tror det vil skremme potensielle kjøpere av den grunn ...

Bilen vises for øvrig fram under årets bilmesse i Shanghai, der Elbil24 er til stede. Flere nyheter fra messa vil komme de neste dagene. Følg med!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.