Japan Mobility Show 2023:

Reisebrev fra Japan Mobility Show

Det er ikke fantasien det står på når japanerne vil være med på utviklingen. Men det mangler likevel et og annet.

BILER LASERES: President og øverste sjef i Toyota, Koji Sato, forteller en hel verden om satsingen på elbiler. Foto: Fred Magne Skillebæk
BILER LASERES: President og øverste sjef i Toyota, Koji Sato, forteller en hel verden om satsingen på elbiler. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

TOKYO (Elbil24): Tokyo Motor Show er død. Leve Japan Mobility Show. For første gang etter pandemien avholdes det igjen bilmesse i den japanske hovedstaden, og de japanske bilprodusentene er naturlig nok de sterkeste bidragsyterne, i tillegg til et lite knippe tyske og kinesiske.

Det har lenge blitt sagt at de japanske bilprodusentene har sovet i timen når det gjelder elektrifiseringen, men årets utstilling viser på sett og vis at bjørnen har våknet fra dvalen.

INGEN BILMESSE UTEN: Det må alltid vises frem en drone eller ti når det er bilmesser. Foto: Fred Magne Skillebæk
INGEN BILMESSE UTEN: Det må alltid vises frem en drone eller ti når det er bilmesser. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Overalt hvor vi gikk var det elbiler det ble snakket om, foruten et og annet hjørne hvor det fortsatt var hybrider som gjaldt. Men over alt hvor vi gikk, så ble det sagt svært lite om hva bilene skulle inneholde, annet enn at de viste frem en bil som de nå erklærte å være en elbil.

Storebror Toyota

Toyota er utvilsomt den store aktøren i det japanske markedet, og de dro også lasset på bilutstillingen i Tokyo. Hver for seg, til og med i hver sin hall, hadde Lexus og Toyota utvilsomt de største standene.

Med hele syv fullelektriske biler på scenen bare fra Toyota, var budskapet klokkeklart. Fra nå av skal det satses. Fra Toyota sin side ble budskapet vist frem med konseptbilene FT-Se, som er en sportsbil, og SUV’en FT-3e. Sistnevnte en SUV på rett over 4,8 meter.

Les mer om disse to her:

Overraskelsen var minst like stor da de dro frem den elektriske Land Cruiser Se, en bil som skal bli den sportslige utgaven av Land Cruiser på samme måte som Range Rover Sport fyller denne posisjonen for Jaguar Land Rover.

Samtidig har Toyota lagt merke til at det er stor interesse for elektriske pick-up’er, og viste derfor frem nettopp dette – Toyota EPU. Du vinner dessverre ingen premie om du gjetter hva de tre bokstavene står for.

Les mer om de to bilene her:

De øvrige bilene fra Toyota var et leketøy av en quad-crosser som hadde elmotor både foran og bak, i tillegg til at den var stor. Den må likevel ses på som et leketøy, for annen nytte kan den knapt sies å ha.

De to siste bilene var myntet mer på hjemmemarkedet enn noe annet, og var to kassebiler som passer godt i en megacity som Tokyo.

Se mer av bilene her:

Lexus lover heftige saker

Lexus stilte som sagt ut alene, og det med en av messens største stands. Med en stor sedan, og en enda større crossover, fortalte de at sedanen allerede kommer på markedet i 2026. Løftet gikk videre ut på at rekkevidden skal bli 1000 kilometer, at den skal lade mye raskere enn dagens biler. Sedanen kan vi dessuten regne med blir ganske så lik konseptbilen som her ble vist frem, mens crossoveren er omtalt som et mer konseptuelt designstudie.

Les mer om disse her:

Honda i spagaten

Samme uke som bilmessen i Tokyo fant sted, kom det også frem at det annonserte samarbeidet mellom Honda og GM har strandet. Planene for enkelte modeller er nå skrinlagt, i det minste for en stund, for Honda har nå valgt å dykke dypere inn i materien for å kunne lage enda bedre elbiler, enda mer kostnadseffektive. På messegulvet i Tokyo viste de likevel frem en ny Honda Prelude, et navn vi forbinder med en ganske så kul og sportslig doning.

Se Hondas modeller her:

Dessverre hadde de ingen ting å legge til av nyttig informasjon, verken hva den består av nå, eller hva den vil bestå av dersom den kommer på markedet. For heller ikke det siste er bekreftet, og bilen fremstår dermed mer som fyllstoff enn et forsøk på å vise hvilke planer de faktisk har. Disse har vi nå forstått skal legges på nytt, og at selskapet kommer sterkere tilbake siden. Det er slettes ikke sikkert at dette er en dårlig plan, for både Honda og Toyota har fått smake hva det koster å være for tidlig ute, med noe uferdige produkter.

Vi kan legge til at Honda også viste frem en bil som lignet veldig på dagens Honda e, bare i en noe mindre utgave. Bilen har det foreløpige navnet Honda Sustainia-C, og skal være laget for å vise hvordan de tenker at gjenbruk av materialer i langt større grad. Saken er at dette antagelig også i planleggingsfasen for det var ingen ting å se i en bil med mørke vinduer og dørene igjen. Kanskje neste gang..

Subaru i ventemodus

Også Subaru hadde tatt med seg en konseptbil til Tokyo, og viste for anledningen frem Subaru Sport Mobility. Også her var det en grovskisse av en bil som ble presentert, og vi vet på ingen måte om dette er noe som vil dukke opp i virkeligheten. Subaru har som kjent elbilen Solterra på markedet i dag, en bil som er laget i samarbeid med Toyota, som er en av deres deleiere.

Se mer av Subau Sport Mobility her:

Hvorvidt dette samarbeidet skal være enda tettere i fremtiden kjenner vi ikke til, men i så tilfelle er også Subaru med på den store omleggingen av hvordan bilene skal lages fremover - planer for et løp som Toyota nå har lagt frem mot 2030. Av den grunn er det helt naturlig at Subaru ikke oppgir noen klare spesifikasjoner på denne konseptbilen, for det er jo slettes ikke sikkert konseptet heller vil dukke opp i sin nåværende form. Den viser likevel at Subaru er på gang med noe.

Hvor går Mazda?

Mazda har en svært god elbil i garasjen, den eksisterende MX-30. Vi var i grunnen spente på hva de ville vise oss på bilutstillingen i Tokyo, men ble rett og slett skuffet. De hadde med seg en eneste nyhet med elektrisk innslag, en bil som i Norge defineres som en ladbar hybrid, ettersom den er en elbil, men med en bensinmotor under panseret som genererer strøm til batteriet. Denne bensinmotoren er forøvrig en wankelmotor, noe de er svært så stolte av.

Nå ryktes det også at Mazda går svanger med en ren elbil-versjon av konseptbilen, og da blir den langt mer interessant for Norge også.

Slik den fremstår nå, ser den virkelig ut som en vakker skulptur på 4,18 meter i lengde, den har en akselavstand på 2,59 meter, og byr i denne versjonen på 370 hestekrefter som skal flytte dens 1.450 kg den veier i egenvekt.

Se mer av Mazda Iconic SP her:

En messe som dette er naturligvis ganske så forskjellig fra de europeiske når det gjelder innhold. Det vises flust av rariteter og skapninger som aldri kommer til Norge, eller resten av Europa. Men det er åpenbart at også det asiatiske markedet er svært opptatt av elektrifisering, klima, miljø og bærekraft.

Interessant er det også å se at dette ikke bare gjelder personbilparken, men også varebiler og lastebiler.

Et eksempel i dette finner vi blant annet i en god gammel kjenning - en bil som i lange tider var Norges bestselger hva gjelder varebiler. Den ble vist frem i Tokyo, merket med at den her ble vist frem som en global bil - at den skal lanseres over hele verden. Men, dessverre, den globale satsingen Toyota Hiace kommer dessverre ikke til Europa, selv om den garantert ville blitt en suksess.

ELBIL: Toyota Hiace ble vist frem i elektrisk versjon som en global bil, bare ikke for Europa. Foto: Fred Magne Skillebæk
ELBIL: Toyota Hiace ble vist frem i elektrisk versjon som en global bil, bare ikke for Europa. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Eller hva sier du til en X-Van, eller Cross-van om du vil? Også denne var det Toyota som stod for, en bil som antagelig ville vært interessant for det norske markedet, med firehulsdrift, flat bunn og stort bruksområde. Bilen skiller seg også kraftig ut fra de øvrige MPV'ene som ble vist på messen, som alle så nesten kliss like ut. Flere av dem kommer også til Norge, biler som Voyah Dreamer, Volvo EM90, Denza G9, og flere andre.

FLERBRUKSBIL: Toyota X-Van kan være et interesant konsept for det norske markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk
FLERBRUKSBIL: Toyota X-Van kan være et interesant konsept for det norske markedet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
PASSE STOR: X-Van måler 4,69 meter i lengde, er 1,85 meter høy, og har en akselavstand på 2,95 meter. Ikke ulikt en VW ID. Buzz, med andre ord. Foto: Fred Magne Skillebæk
PASSE STOR: X-Van måler 4,69 meter i lengde, er 1,85 meter høy, og har en akselavstand på 2,95 meter. Ikke ulikt en VW ID. Buzz, med andre ord. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Mitsubishi viste frem en elektrisk Fuso skapbil, som fortsatt er et relativt moderat stort nyttekjøretøy. Her var det batteribytte som var budskapet, noe som strengt tatt er en vel så smart løsning for dem med yrkesbiler som dem med personbiler. Eller kanskje, ja takk, begge deler?

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.