Rekkevidde med elbil:

- Rekkeviddeangsten lever i beste velgående

Men den er størst blant dem som ikke eier elbil...

Bilbergingstallene fra Naf viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom, enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
Bilbergingstallene fra Naf viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom, enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Flere enn halvparten av landets elbilister frykter å gå tom for strøm på langtur, viser en ny undersøkelse utført av Norstat på vegne av Naf.

55 prosent av de spurte elbileierne svarer at de er redde for å kjøre tom. Rekkeviddeangsten er imidlertid større blant dem som ikke har elbil: Her svarer hele 7 av 10 at de frykter å gå tom for strøm.

- Rekkeviddeangsten lever i beste velgående, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf i en pressemelding.

Ikke verre enn bensin og diesel

Fremdeles er det mange som tror at det er veldig stor fare for å kjøre tom for strøm. Det er det på ingen måte.

Faktisk er det like liten fare som ved å kjøre en bensin- eller dieselbil.

- Bilbergingstallene fra Naf viser at det ikke er flere som kjører elbilen tom, enn det er folk som går tomme for drivstoff med bensin- eller dieselbil, sier Sødal.

Elbil i kulda

Elbiler kommer med en oppgitt WLTP-rekkevidde som estimerer hvor langt du kan kjøre på én fullading. Hvor langt du faktisk kommer, avhenger av en rekke faktorer som blant annet kjørestil, dekk, last, kjøreforhold og temperatur.

Nettopp temperatur er veldig aktuelt i disse dager.

- Kuldeperioder gjør at du kan kjøre betydelig kortere med bilen enn du er vant til. Er det skikkelig kaldt, må du ta høyde for å legge inn et ladestopp tidligere enn du er vant til, råder Sødal.

Ladeangst?

Etter hvert som rekkevidden på elbilene har blitt bedre og bedre, har det blitt mindre snakk om rekkeviddeangst. Undersøkelsen til Naf viser imidlertid at frykten ennå er reell, og at den har blitt fulgt av ladeangst.

Enkelte er usikre på at de finner en lader i tide.

- Funnene fra undersøkelsen kan også knyttes til folks ladeangst. Nemlig at folk er redde for å ikke rekke frem til laderen i tide og for å kjøre bilen tom for strøm på vei til laderen, sier Sødal - og avslutter:

- Med litt planlegging finner man en lader, men det er et faktum at ladeutbyggingen går for sakte.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.