Prisene på bensin og diesel øker

Rekord-prisene skremmer: - Ekstrem situasjon

I takt med at pumpeprisen fortsetter å øke, retter Naf en kraftig salve mot regjeringen: - De innser ikke alvoret.

Naf krever avgiftskutt på bensin og diesel for å hjelpe husholdningene som nå sliter med høye priser. Foto: Naf
Naf krever avgiftskutt på bensin og diesel for å hjelpe husholdningene som nå sliter med høye priser. Foto: Naf Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Dieselprisen har økt med 49 prosent på ett år. Bensin har økt med 43 prosent, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Nå må regjeringen innse alvoret og kutte avgiftene, sier Thor Egil Braadland i Naf.

Braadland er ansvarlig for myndighetskontakt og reagerer på at prisene på bensin og diesel fortsetter å øke. I en pressemelding viser han til at snittprisen for en liter bensin i mai i år var på 22,96 kroner, mens dieselprisen var 22,39 kroner.

- Det er en skremmende økning, sier Braadland.

Rekord-priser

Naf har i lengre tid uttrykt sin misnøye med utviklingen og mangelen på tiltak.

Nå gjentar de budskapet:

- Mange husholdninger sliter med disse rekord-prisene. Gjennom vinteren og våren har vi etterlyst tiltak, men blitt møtt av taushet. Regjeringen har lovet å kutte avgifter som rammer vanlige folk, men følger ikke opp egne løfter, selv i en så ekstrem situasjon, sier Braadland.

  • Har du sett denne?
SMAK AV FREMTIDEN: Den er fortsatt et stykke unna produksjon, men her får du en forsmak på en elektrisk farkost som kan bli vanlig om ikke så altfor lenge! Video: Steinar A Danielsen Vis mer

Vil gjøre det dyrere for elbilister

Samtidig som regjeringen ikke ønsker å innføre tiltak som bremser eller reduserer prisøkningen på fossilt drivstoff, foreslår Statens vegvesen å kutte i fordelene for elbiler.

Elbil24 skrev nylig om at vegvesenet mener antallet elbiler er blitt så stort at mange av fordelene må reduseres. Forslaget får Elbilforeningen til å se rødt og bruke beskrivelser som «en krigserklæring» og «helt uforståelig».

Videre skal det fra nyttår innføres moms for elbiler som koster over 500.000 kroner. Det blir stadig dyrere å eie bil i Norge.

Rammer distriktene hardest

Innføringen av moms er riktignok først om et halvt år. Prisøkningen på drivstoff skjer her og nå.

På en måned alene har prisen på drivstoff økt med henholdsvis 8,10 prosent for bensin og 6,67 prosent for diesel.

Det er økninger som rammer spesielt hardt i distriktene, hvor færre har elbil og folk er avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå opp.

- Vi har lagt frem en pakke på 30 milliarder kroner som vil få ned prispresset for bilistene og bidra til at flere kan skaffe seg elbil. Avgiftskutt er det viktigste tiltaket, og regjeringen kan få pumpeprisen betydelig ned om de bare vil, mener Braadland.

I Sverige har regjeringen kommet med en kontantstøtte til bilistene. Naf har foreslått en liknende ordning i Norge også, samt å kutte omregistreringsavgift på elbil, kutte trafikkforsikringsavgiften og slette bompengegjeld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.