Førerkort:

Rekordmange dropper manuelt gir når de tar lappen

Inntoget av elbiler setter spor: Aldri tidligere har så mange nordmenn valgt å ta førerkort for kun automatgir.

Stadig flere nordmenn sier seg fornøyd med kun å ha lov til å kjøre bil med automatgir. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Stadig flere nordmenn sier seg fornøyd med kun å ha lov til å kjøre bil med automatgir. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24): Tidligere var det nærmest obligatorisk å velge manuelt gir når man tok førerkortet, men tidene forandrer seg. I mars skrev Elbil24 om at to av fem som tar lappen, velger automatgir fremfor manuelt.

Tallene for juni viser at andelen øker: I årets sjette måned ble gjennomført 8904 oppkjøringer for klasse B-førerkort. 4541 av var med automatgir. Det tilsvarer hele 51 prosent.

Andelen nordmenn som dropper manuelt gir har steget betraktelig de siste årene. Det viser tall fra Statens vegvesen, som belyser førerprøvestatistikk for perioden.

- Til sammenligning var det 13 prosent i 2017. Det økte antallet kan antagelig i stor grad tilskrives økende antall elbiler i Norge, sier fungerende avdelingsdirektør Heidi-Kristin Herbst i Vegvesenet.

Geografiske forskjeller

Andelen er størst i Oslo. Risløkka trafikkstasjon i Oslo hadde i juni rekordmange oppkjøringer med automatgir - hele 77 prosent av kandidatene til førerkort klasse B valgte denne løsningen.

Det var og er fortsatt størst utbredelse i byene i Østlandsområdet, men vegvesenet ser nå at andelen som dropper oppkjøringer med manuelt gir øker betydelig også steder i landet.

Spesielt i byer som Stavanger (56%), Trondheim (57%), Bergen (57%) og Kristiansand (55%) går utviklingen i samme retning.

- Holder for de fleste

De som fortsatt tar lappen for biler med manuelt gir, kan også kjøre biler med automatgir, men ikke vice versa.

- Førerkort med automatgir holder for de aller fleste. Om du vet du mest sannsynlig skal kjøre en bil med automatgir, velg automat også på trafikkskolen. Elbiler og andre moderne biler har ikke manuell giring, sier seniorrådgiver for opplæring Øyvind Årbogen i Norges Trafikkskoleforbund.

Rett som det er får bilglassverkstedene inn frontruter som har blitt knust som følge av dette. Video: Elbil24 Vis mer

Topplista:

Ifølge tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) var andelen elbiler i trafikkskole-opplæring på 46,6 prosent i 2021. Det betyr at andelen øker raskt.

Som Herbst i Vegvesenet er inne på, er elbiler med automatgir den viktigste årsaken til at stadig flere mener de kan klare seg uten retten til å kjøre bil med manuelt gir.

En kjapp titt på topplista viser hvor flest av kjøreskole-elevene velger automatlappen (i juni 2022):

Andel av totalt antall oppkjøringer i førerkort klasse B i juni 2022.

1. Risløkka trafikkstasjon (Oslo) 77%

2. Lillestrøm trafikkstasjon 72%

3. Billingstad trafikkstasjon (Asker/Bærum) 71%

4. Drøbak trafikkstasjon 70%

Så mange velger kun automatlappen:

År Klasse B Alle førerkortklasser
201713 %10 %
201818 %16 %
201923 %19 %
202028 %24 %
202140 %33 %
202251 %45 %

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.