Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): - Barnefamilier med stort bilbehov kan velge elbiler som familiens nummer én-bil, men det er disse familiene og disse bilene som får mest juling av regjeringens forslag, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Rognlien Skovli i Møller-gruppen til Elbil24.
Skovli viser til det nye vektavgift-forslaget til regjeringen. Regjeringen foreslår å innføre en ny vektkomponent i engangsavgiften. Dette skal gjelde for alle personbiler, også elbiler. Det skal beregnes engangsavgift med 12,5 kroner per kg av bilens egenvekt over 500 kg.
Det betyr at hvis elbilen veier 2000 kilo, vil vektkomponenten medføre 18.750 kroner i økt engangsavgift. Siden elbiler generelt er tyngre enn bensin- og dieselbiler, vil dette ramme elbilene i større grad enn disse.
Og det er altså dette som får Skovli og Møller-gruppen til å reagere. De importerer Volkswagen, Audi, Seat, Cupra og Skoda til Norge.
- Vi står på terskelen av elektrifisering av bilparken i distriktene. Da er det overraskende at regjeringen planlegger å innføre en vektavgift som overraskende nok bidrar til at fossile modeller kommer bedre ut av statsbudsjettet enn det elbiler gjør, sier Skovli.

10 glimrende elbiler til rundt 500.000 kroner: Sjekk vår favoritt
- Vil slå ut på lommeboka
Møller-gruppen er langt fra alene om å reagere på regjeringens vektavgift-forslag.
- Vi synes det er veldig uheldig at regjeringen foreslår å innføre engangsavgift på elbiler samtidig med at elbiler over 500.000 kroner også får merverdiavgift (moms). Vektavgiften kom svært overraskende på, sier kommunikasjonsdirektør for Mercedes-Benz i Norge, Audun Hermansen i Bertel O. Steen.
Pressesjef Øyvind Knudsen i Hyundai er blant dem som rister på hodet.
- Den aller største ulempen for folk flest er at dette vil slå direkte ut på lommeboka, ikke bare i kjøpsøyeblikket, men i hele perioden man eier og betaler på bilen.
- Vi er bekymret for at det vil slå hardest ut for helt vanlige nordmenn som trenger en familiebil eller en elbil med god rekkevidde, og at det kan føre til at færre velger å for eksempel bytte ut en eldre fossilbil med en ny nullutslippsbil, sier Knudsen.

Vil du unngå elbil-avgiftene? Her er «løp og kjøp»-lista
Spesielt det siste året har det kommet et stadig bedre utvalg av elbiler med god rekkevidde til en fornuftig pris. Dette er biler mange nordmenn ønsker å kjøpe, men en vektavgift vil slå uheldig ut for mange slike elbiler. Faktum er at god rekkevidde krever en forholdsvis stor og tung batteripakke.
- Avgiften slår mye hardere ut for en bil til under 400.000 kroner enn en bil til en million kroner, fordi den i kroner og øre vil være helt lik, mener Knudsen.
- Har du sett denne spennende løsningen?
- Regjeringen forvirrer
Hos BMW er de først og fremst oppgitt over at statsbudsjettene stadig viser seg å by på momenter som kommer brått på både bransje og forbrukere. Bransjen etterlyser forutsigbarhet, men blir ikke hørt, mener kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW.
- Jeg har, dessverre, nesten sluttet å bli overrasket. Jeg blir nok i større grad forvirret, da man nå introduserer en ny avgift hvor det er naturlig å tenke seg til at den også vil endres i årene fremover, sier Tegneby - og viser til regjeringens moms-vingling.
Regjeringen forberedte bransjen på moms fra første krone etter 600.000, men endret senere til 500.000.
- Skal man være pessimistisk, så sitter man nå med to effektive verktøy fremover for å endre avgiftsbildet på elbiler; innslagspunktet for mva. og innslaget for vekt - med fradrag og «kilopris», sier Tegneby.

Nye Nissan Ariya og BMW iX1 møter VW ID.4: - De har gjort en fantastisk jobb
Rekkevidde koster
Nordmenn er veldig opptatt av rekkevidde og vekter det høyt ved kjøp av elbil. Som nevnt tidligere i artikkelen, er lang rekkevidde gjerne ensbetydende med større batteripakke, noe som igjen øker vekten på bilen.
Dermed vil flere hevde at det nye vektavgift-forslaget setter en «kilopris» på elbiler og at rekkevidde koster.
BMWs storselger iX xDrive50 veier 2435 kg. Dette er i skrivende stund den eneste elektriske SUVen som tilbyr en rekkevidde på 60 mil. Den foreslåtte vektavgiften vil - hvis den innføres - alene øke prisen med 24.000 kroner.
- Per nå er batterivekten elbilens byrde, men samtidig også en nødvendighet for den rekkevidden mange etterlyser, sier Tegneby i BMW.
Han får støtte av Hermansen i Mercedes-Benz. De har i likhet med BMW en bred elektrisk portefølje med tunge elbiler og lang rekkevidde. Hermansen mener forslaget om vektavgift stikker kjepper i hjulene for overgangen fra fossilbiler til elbiler.
- Når det elektriske utvalget står i stil med kundenes ønsker og behov er det meget uheldig å trekke i bremsen på oppløpssiden.

Stor test: BMW, Porsche og Audi måler krefter. Kun én får sekser!
Tror ikke den innføres
Så gjenstår det å se om vektavgiften faktisk blir noe av, eller om den vil brukes som et forhandlingskort.
Frank Dunvold er administrerende direktør i RSA, som importerer Byd til Norge. Han tror ikke budsjettforslaget vil gå gjennom slik det er foreslått av regjeringen.
- Jeg tror forslaget om vektavgift er lagt inn for at SV skal få en «seier», ved at elbilene likevel ikke skal pålegges det. Enten vil vektavgiften forsvinne eller innslagspunktet for moms økes til 600.000 kroner, slik det opprinnelig ble kommunisert i Hurdalsplattformen, sier Dunvold.
Skovli i Møller stemmer i.
- Vi håper virkelig at dette blir rettet opp før budsjettet vedtas i Stortinget, og det er betryggende at SV tidligere har vært tydelige på at konkurransekraften til elbiler ikke skal svekkes i møte med fossile modeller. Regjeringens forslag gjør nettopp det, og da har vi tro på at dette blir et viktig tema i forhandlingene på Stortinget, avslutter Skovli.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.