Moms og vektavgift:

Så mye dyrere blir de mest populære bilene

Regjeringen har bestemt seg for å innføre nye avgifter på elbilkjøp. Se hvor mye ekstra du må betale og prøv vår kalkulator!

BLIR DYRERE: Av de 10 mest solgte elbilene i 2022 er det BMW iX som får det største prispåslaget etter nyttår. Innstegsmodellen stiger nesten 70 000 kroner i pris. Foto: Fred Magne Skillebæk
BLIR DYRERE: Av de 10 mest solgte elbilene i 2022 er det BMW iX som får det største prispåslaget etter nyttår. Innstegsmodellen stiger nesten 70 000 kroner i pris. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): 29. november kom regjeringspartiene til enighet med SV om Statsbudsjettet for 2023.

Regjeringens opprinnelige forslag, som var å innføre moms på den delen av kjøpesummen som overstiger 500.000 kroner for en ny elbil, samt innføre en ny vektavgift på alle biler, ble ikke endret på i forhandlingene.

Dermed blir elbiler dyrere fra årsskiftet.

Slik blir avgiften

Om du kjøper (eller får utlevert) en ny elbil etter årsskiftet, ser altså det nye regnestykket slik ut:

  • Moms (25%) på den delen av prisen som overstiger 500.000 kr – en bil til 600.000 vil altså få et momstillegg på 25.000 kroner.
  • Vektavgift på 12,50 kroner for hver kilo egenvekt som overstiger 500 kilo. Veier bilen 2000 kilo vil det altså bety 12,50*1500=18.750 kroner ekstra.

Altså vil en bil til 600.000 kroner, som veier 2000 kilo, få et pristillegg på 43.750 kroner og dermed bli 7,3 prosent dyrere.

10 populære biler

I oversikten under har vi tatt for oss de ti mest solgte bilene i Norge hittil i 2022, der vi har beregnet eventuelt momspåslag og vektavgift for alle ti bilene.

Noen av bilene finnes selvsagt i flere konfigurasjoner som vil påvirke både moms og vektavgift, så vi har tatt utgangspunkt i innstegsmodellen. Husk dog at dyrere utgaver med større batteri (og dermed høyere vekt) både vil få høyere moms og høyere vektavgift.

Under kan du angi pris og vekt for «din» bil for å sjekke hva som skjer med prisen i 2023:

Sjekk alle

Tidligere i høst publiserte Elbil24 en søkbar oversikt over alle nybilene i det norske markedet og hvordan prisene på de ulike modellene (og variantene) vil bli endret fra nyttår.

Den artikkelen finner du her (for PRO-medlemmer):

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.