Billån:

Så mye dyrere har billånet blitt

Nok en gang har Norges bank hevet renta – på bare et par år har billån blitt adskillig dyrere.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det snakkes mye om boliglånsrenter hver gang Norges bank gjør en rentejustering, men disse justeringene påvirker i høy grad også hva du betaler for billånet – selv leasingavtaler blir dyrere når renta settes opp.

Vi skal ikke mer enn to år tilbake for å finne en styringsrente som lå på 0 prosent. Justeringen som ble gjort 24. september 2021 var den første siden mai 2020, da Norges bank på kort tid senket renta helt ned til 0 prosent da pandemien for alvor hadde fått sitt fotfeste.

Per 21. september er styringsrenta 4,25 prosent. Det betyr at alle med lån har fått renta økt omtrentlig tilsvarende, altså 4,25 prosentpoeng, på to år. Der man for to år siden kunne ha rundt fire prosent rente på billånet, er det nå mange lånegivere som tar både åtte og ni prosent.

Hvor mye denne renteendringen betyr i kroner og øre for deg med billån, kan du sjekke i kalkulatoren under. Her har vi lagt inn en renteøkning tilsvarende den de siste to åra, men du står fritt til å dra i spakene for å se hvilken betydning det får om renta økes med 0,25 prosentpoeng om du heller vil det:

Merk for øvrig at også leasingavtaler påvirkes av renteendringer. Deler av det du betaler i månedsprisen er knyttet til rentenivået, så når renta går opp blir også leasingavtalen dyrere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.