Pris på hurtiglading 2023

Så mye koster lading på farten nå

Over 10 ganger så dyrt som å lade hjemme om natten.

DYRT: Å hurtig- eller lynlade bilen er svært mye dyrere enn å lade hjemme. Foto: Fred Magne Skillebæk
DYRT: Å hurtig- eller lynlade bilen er svært mye dyrere enn å lade hjemme. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I 2022 fikk vi rundt 1500 nye hurtig- og lynladere i Norge, som gjorde at antall hurtigladere nå er drøye 5600.

Og utbyggingen av ladestasjoner har økt kraftig – det ble oppført nesten dobbelt så mange nye ladepunkter i 2022 som i 2021.

Fordelt på den elektriske bilparken betyr det at vi nå har én hurtiglader per 106 elbiler. Dette var riktignok tallet per 28. desember – det er nok bittelitt flere biler per lader etter kanoninnspurten med elbilregistreringer på tampen av året.

– I fjor var jeg litt bekymret, men nå er vi på rett vei, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening.

Varierende priser

Det siste året har strømprisene vært svært mye høyere enn tidligere, som også har gjort at prisene for hurtiglading har økt.

Nå er ikke strømprisen det eneste som påvirker prisen på hurtiglading – ladeoperatørene har også kostnader til bygging og vedlikehold av stasjonene, og den nye nettleiemodellen som ble innført i sommer gir økte kostnader på grunn av høyt samtidig strømforbruk på disse stasjonene. Dessuten har jo «alt» blitt dyrere det siste året, som også inkluderer person-, transport- og varekostnader når det bygges ut.

Jan H. Ihle fra Ionity gir tips til hvordan du skal få en best mulig opplevelse ved lynlading. Vis mer

I tillegg gikk samtlige aktører i løpet av fjoråret over til ren kWh-prising. Tidligere var det mange som hadde en kombinasjon av kWh- og minuttpris. Noen velger fortsatt å ha en blokkeringsavgift som slår inn når man har stått på laderen en viss stund – for å stimulere til at man flytter seg når man har fått en god slant med overført energi.

Så mye koster det nå

Gjennom året har de fleste aktørene justert prisene opptil flere ganger. Det er en viss seighet å spore her, og det skal bli spennende å se hvor hyppig prisene endres fremover, nå som blant annet Uno X har begynt å vise kWh-prisene på lystavla side om side med bensin- og dieselprisene, slik at de kan endres opptil flere ganger i døgnet. Uno X publiserer imidlertid ikke disse prisene på nett.

Senest 1. januar økte Kople prisene etter å ha senket dem i desember i kjølvannet av en ganske rimelig november måned. Selskapet er også blant aktørene som har differensiert prisene basert på landets strømsoner, slik at folk nordover i landet betaler mindre.

I oversikten under kan du se hva det koster å lade bilen på farten nå:

Merknader

I første kolonne har vi angitt med ⓢ og ⓝ for sør og nord. Med nord menes strømregion NO3 og NO4, altså Midt- og Nord-Norge.

Både Eviny og Kople tar én krone per minutt etter henholdsvis 80 prosent batterikapasitet/45 minutter lading.

Tesla opererer også med en sperreavgift som slår til når bilen er fulladet og minst halvparten av ladepunktene på stasjonen er i bruk. Da koster det 5 kroner minuttet. Dersom alle ladepunktene på stasjonen er opptatt, koster det 10 kroner minuttet. Du slipper avgiften om du fjerner bilen innen fem minutter har gått fra den nådde 100%.

Prisene er hentet fra de ulike aktørenes nettsteder. E.ON gjør oppmerksom på at deres priser gjelder på selskapets offentlige ladestasjoner, men at private eiere kan styre prisen selv. På sine egeneide stasjoner er altså E.ON rimeligst av samtlige aktører.

Tesla har ingen prisinformasjon på sine nettsider, men den norske eierklubben Tesla Owners Club Norway gjør jevnlige prisanalyser, der prisene i tabellen er gjennomsnittet i desember. Hver stasjon har individuelle priser, dels påvirket av om de ligger sør eller nord, men ingen uniform prising innenfor disse regionene. Merk at prisene er omtrent 10 prosent høyere i tidsrommet 16-20.

Dyrest på hurtig- og lynlading er altså Circle K med henholdsvis 9,29 og 8,89 kroner per kilowattime. Nå skynder vi oss å legge til at man bare ved å være Extra-medlem (gratis) får 5 prosent rabatt, slik at prisene da blir henholdsvis 8,83 og 8,45 kroner. Ytterligere rabatter er mulig.

Men du må altså i disse dager beregne 8-9 kroner kilowattimen hos de fleste, i hvert fall om du bor i Sør-Norge.

Mye billigere hjemme

Det er svært sjelden vi ser spotpriser på dette nivået, og om du lader hjemme får du i tillegg strømstøtte.

For eksempel var snittprisen i Sør-Norge på 336 øre per kilowattime i desember, men fratrukket strømstøtte (224 øre) landet den på 112 øre. Legg til ca 45 øre i nettleie så kostet ladinga altså drøye halvannen krone kilowattimen – i snitt.

Er man imidlertid bevisst og kun lader bilen på nattestid, når strømprisene er på sitt laveste, blir den relle ladeprisen langt lavere. Om vi bruker strømprisene fra klokka 01-02 hver natt som utgangspunkt for nattladingsprisen havner vi i snitt rett over 260 øre for desember (Sør-Norge), som fratrukket strømstøtten ble ca 37 øre per kWh. 37 øre er også nettleia fra Elvia på nattestid, som da gir en total ladepris på 74 øre per kWh.

Med andre ord: det er over 10 ganger så dyrt å hurtiglade som å lade på natta hjemme.

PS! Det finnes også muligheter for å få bedre priser når du lader på farten. Eksempelvis har Ionity et abonnement, som mot en månedlig avgift (og 12 måneder binding) gir deg vesentlig lavere kWt-pris, og apper som Elton kan også gi deg bedre priser enn de du finner i tabellen over.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.