MG ZS EV

- Salget har vært helt uvirkelig

Den kinesiske elbilen har tatt Norge med storm i 2020. Nå økes garantien til sju år - med tilbakevirkende kraft.

KINESISK MG: Hele 3.500 eksemplarer av den kinesiske elbilen MG ZS EV ruller allerede på norske veier. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KINESISK MG: Hele 3.500 eksemplarer av den kinesiske elbilen MG ZS EV ruller allerede på norske veier. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24:) - Vi hadde et hårete mål om å selge 2000 eksemplarer i år. Nå har vi solgt mer enn 3500, sier en oppglødd kommersiell direktør Dag Asbjørnsen i Norwegian Mobility Group, til Elbil24.

- Det føles egentlig ganske uvirkelig, spesielt med tanke på coronapandemien og alle de sideeffektene den har og har hatt på samfunnet, sier han.

Billigst i klassen

Bilen det er snakk om, er MG ZS EV. Det legendariske, britiske sportsbilmerket MG ble kinesisk i 2007, og brummende fossilmotorer er etter hvert blitt byttet ut med hel- og delelektriske drivlinjer.

ZS EV er en helelektrisk, kompakt crossover/el-SUV som innvendig er større enn Hyundai Kona Electric, men som koster vesentlig mindre. Bagasjerommet er på romslige 448 liter, mot Konas 332. Volkswagens nye ID.3 rommer for eksempel heller ikke mer enn 385 liter.

Startprisen er så lav som i underkant av 240.000 kroner, noe som gjør den til det klart rimeligste alternativet i klassen. Valuta for pengene kan nok være en av de største grunnene til at bilen har figurert på bestselgerlistene gjennom store deler av 2020.

I november havnet den på en oppsiktsvekkende andreplass på registreringslistene, bare slått av Volkswagen ID.3, og godt foran norgesyndlinger som Audi e-tron og Nissan Leaf.

KOLLISJON: Her kan du se hvordan det gikk med MG ZS EV da Euro NCAP testet den i kollisjon. Video: Euro NCAP Vis mer

Sju års garanti

Torsdag kveld får vi opplyst at MG forlenger garantien fra fem til sju år, eller inntil 150.000 kilometer. Endringen vil dessuten ha tilbakevirkende kraft, slik at alle som allerede har kjøpt bilen, vil få samme garantivilkår.

Dermed får man lengre garanti på den billige kinesiske elbilen enn på mange langt dyrere, europeiske konkurrenter.

Garantien gjelder hele bilen, inkludert de elektriske drivkomponentene, som litiumionbatteriet og elmotoren. Garanti mot gjennomrusting er 10 år, får vi opplyst fra importøren.

«Alle» velger toppmodellen

17-TOMMERE: Luxury-utgaven kommer med 17 tommers lettmetallsfelger som standard. Comfort-utgaven leveres med 16-tommere. Foto: Bjørn Eirik Loftås
17-TOMMERE: Luxury-utgaven kommer med 17 tommers lettmetallsfelger som standard. Comfort-utgaven leveres med 16-tommere. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

MG ZS EV kommer i to utgaver, Comfort og Luxury. Begge er utstyrt med samme batteripakka på 44,5 kW/t som ifølge WLTP-målinger skal gi en rekkevidde på rundt 263 kilometer. Nederst i denne saken finner du de øvrige, viktigste egenskapene.

Luxury koster 20.000 kroner mer enn Comfort, og er den klart mest solgte her til lands.

- 95 prosent av bilene som er solgt er av Luxury-varianten, sier Asbjørnsen til Elbil24.

Utstyrsnivået på Luxury er langt større enn på Comfort-utgaven, og byr blant annet på seter i kunstig skinn, elektrisk justerbart førersete, setevarmere, panoramatak, ryggekamera, innfellbare sidespeil og regnsensor.

Både pris, utstyrsnivå og størrelse gjør at bilen blir spesielt interessant for mange småbarnsfamilier og førstegangskjøpere, tror Asbjørnsen.

KUNSTSKINN: Luxury-utgaven kommer med skinnseter og varme i setene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KUNSTSKINN: Luxury-utgaven kommer med skinnseter og varme i setene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Vår største kjøpergruppe er de under 35 år. Denne gruppen utgjør hele 27 prosent, sier han, og legger til at gjennomsnittsalderen på kundene er 45 år.

Også leveringstiden kan ha spilt en rolle i suksessen. Norwegian Mobility Group har gjort avtaler med 26 forhandlere rundt om i landet, som stort sett har kunnet skaffe biler på kort varsel. Det har ikke alltid vært tilfelle i elbilbransjen.

- Vi har vært så heldig å ha god tilgang på biler, og det vil vi ha fremover også, sier Asbjørnsen.

RYDDIG: MG ZS EV byr på et ryddig førermiljø med en 8-tommer berøringsskjerm i midtkonsollen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
RYDDIG: MG ZS EV byr på et ryddig førermiljø med en 8-tommer berøringsskjerm i midtkonsollen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Oppdatert to ganger siden testen

Vårt søsternettsted Dinside testet bilen tidligere i år. Til tross for enkelte ankepunkter som vitnet om at dette er en billigbil, vokste den på testansvarlig Rune Nesheim under testperioden, og konklusjonen ble en hederlig firer på terningen.

Siden den gang har programvaren i bilen blitt oppgradert to ganger, første oppgradering kom i sommer og sørget blant annet for å fjerne en del «pling-plong»-varsler, som det ifølge Dinside kunne bli i overkant mange av.

Den neste, som kom i høst, sørget blant annet for å optimalisere ladehastigheten under kalde forhold. Nå er det for eksempel mulig å forhåndsstyre forvarming av batteriet, slik at maksimal ladeeffekt nås raskere når det er kaldt i været.

Norge viktigst i Europa

Begge oppdateringene er gratis for kundene. Ifølge Asbjørnsen har norske kunder og journalister mye av æren for innholdet i oppdateringene.

- Produsenten ser på Norge som det viktigste markedet i Europa, og jeg imponert over hvor lydhøre de har vært på tilbakemeldingene fra norske kunder og ikke minst journalister, sier han.

Selskapet har planer om å introdusere flere modeller, både fra MG og andre kinesiske aktører, i løpet av 2021. Ikke alle er rene elbiler. Nylig kom for eksempel nyheten om MG EHS, som er en plug-in hybrid på størrelse med Ford Kuga og Citroën C5 Aircross. Den ventes på nyåret. Prisene starter på 369.990 kroner.

EHS kommer også med en garanti på sju år, som burde være en god forsikring for alle som har vært skeptiske til kvaliteten på de kinesiske bilene.

Les mer om flere kinesiske bilnyheter i denne saken:

MG ZS EV

Motoreffekt:143 hk 353 Nm
0-100 km/t:8,2 sek
Toppfart:140 km/t
Rekkevidde WLTP:263 km
Strømforbruk WLTP kWt/100 km18,6
Ladekapasitet Hjemme/hurtig:6,6 kW / 80 kW
Batterikapasitet:Litium Ion 44,5 kW/t
L/B/H:431/181/164 cm
Akselavstand:258 cm
Dekkdimensjon:215/50R17
Bagasjerom:448 liter
Egenvekt:1518 kg
Pris fra kr.:239.890
Pris toppmodell kr:259.890

(Priser innhentet 14.12.2020)

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.