Annonserer storsatsing:

Satser 300 milliarder kroner på 30 nye elbiler

Renault, Nissan og Mitsubishi skrur satsingen over på elbiler.

NISSAN ARIYA: Her på norgesbesøk i Oslo. Foto: Fred Magne Skillebæk
NISSAN ARIYA: Her på norgesbesøk i Oslo. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Alliansen bestående av Renault, Nissan og Mitsubishi har invitert en global bilpresse til informasjonsmøte kommende torsdag. Det er likevel ikke sagt noe om hva temaet skal være, men alliansen har tydelig noe å melde.

-Vi vet rett og slett ikke hva det gjelder, forteller PR-sjef Knut Arne Marcussen i Nissan Norge til Elbil24.

Reuters har derimot snakket med «personer med kjennskap til planene», og forteller at det er omstrukturering rundt elektrifiseringen som skal annonseres.

Toyota overrasket som kjent en hel verden med å vise frem et stort antall kommende elbiler for en måned siden. Nå er det altså Renault-Nissan alliansen som skal flagge omstrukturering.

Stellantis-gruppen, med blant annet Peugeot, Citroën, Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Jeep i porteføljen, har også annonsert enorme satsinger.

Video: Volkswagen Vis mer

Fra 10 til 30 milliarder euro

Det er ventet at det annonseres en satsing verdt over 20 milliarder euro i tiden opp mot 2030. Dette skal komme i tillegg til de 10 milliardene som allerede er puttet inn i satsingen, med blant annet nye Renault Megane E-Tech og Nissan Ariya som resultat.

Men Megane og Ariya blir som småtteri å regne, når resten av planene nå skal offentliggjøres. For det er ventet at alliansen skal avsløre over 30 nye modeller. Om ikke detaljert, så i antallet. Nå skal det sies at vi ikke kjenner til hvorvidt dette er rene elbiler, eller om det er snakk om elektrifiserte biler.

Satsingen skal antagelig ha fått navnet «Alliance to 2030», og være et tegn på det samarbeidet som er på trappene for de tre merkene, og en delt visjon rundt elektrifiseringen og såkalt «connected mobility», eller oppkoblet mobilitet - som egentlig er en dårlig oversettelse.

RENAULT 5: Bilen er allerede vist som konseptbil, en bil som på sikt skal i produksjon. Foto: Fred Magne Skillebæk
RENAULT 5: Bilen er allerede vist som konseptbil, en bil som på sikt skal i produksjon. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

30 nye modeller

Det er en hel modellrekke alliansen skal annonsere, for de 30 nye modellene skal fordeles ut på fem nye plattformer dedikert til elbiler, der fire av dem vil være høyaktuelle for europa – en av dem spesielt beregnet for lette nyttekjøretøy. Den femte er spesielt beregnet for mindre biler, som blant annet gjør stor nytte i Japan og andre tettbefolkede markeder.

Av biler vi kjenner til, har vi allerede nevnt Renault Megance E-Tech og Nissan Ariya, som begge er bygget på CMF-EV plattformen. I tillegg vet vi at det kommer en Nissan Micra EV, foruten Renault 5, som allerede er vist, og en elektrisk Renault 4. Men det er fortsatt langt igjen til 30 modeller, så vi har antagelig mye spennende i vente.

Nissan uttalte i høst at de alene skal investere rundt 16 milliarder Euro i tiden som kommer, som igjen skal resultere i 23 elektrifiserte biler, der 15 av dem skal være fullelektriske. Fellesnevneren innen alliansen er at de innen 2030 kun skal utvikle rene elbiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.