(Elbil24):
Den pågående energikrisen i verden berører i stor grad også Norge, noe som blant annet har resultert i gallopperende strømpriser.
Det er en av hovedårsakene til at interessen for solceller er rekordstor for tiden.
Med egne solcellepaneler produserer du grønn energi til deg selv, og du kan i tillegg selge strømmen du ikke bruker til nettselskapet. Når strømmen er dyr, blir resultatet fort vesentlig lavere strømregninger.
Men det kan kreve mange paneler for å dekke strømbehovet til en hel bolig. For de fleste blir derfor solcelleanlegget kun et supplement som hjelper til med å holde strømkostnadene nede.
Ny teknologi kan imidlertid fort endre på dette.

20 elbiler testet: Ikke lad fullt på disse bilene
Kraftig økning i virkningsgraden
Utviklingen på området går nemlig svært raskt, og det er en pågående konkurranse i forskermiljøene om å lage de mest effektive solcellene.
Bare det siste året har det skjedd betydelige framskritt i virkningsgraden, altså hvor stor del av lyset som treffer solcellen som kan konverteres til strøm. Nylig presenterte forskere ved Helmholtz-Zentrum Berlin en såkalt tandemcelle som kombinerer silisiumbaserte celler med et lag med perovskittceller på toppen, som har oppnådd en effektivitet på 32,5 prosent. Det er ny verdensrekord.
Når vi vet at dagens silisumbaserte solceller har en virkningsgrad på inntil 22 prosent, forstår vi at dette er en kraftig forbedring.
Tandemsolcellene absorberer ulike deler av lyset i ulike lag, noe som altså øker effektiviteten betydelig sammenlignet med vanlige solceller.

NÅ: Ladegrep kan spare deg for flere tusen kroner
Tror på vendepunkt
- Vi er veldig glade for det nye betydelige spranget i effektivitet. Dette viser det store potensialet til perovskitt/silisium-tandemsolceller i å bidra til en bærekraftig energiforsyning og et vendepunkt i årene som kommer, sier professor Steve Albrecht ved Helholtz-Zentrum Berlin i forbindelse med offentliggjøring av resultatene.
Den forrige rekorden for tilsvarende tandemceller var for øvrig på 31,3 prosent, og ble satt av et sveitsisk forskerteam ved École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), for bare få måneder siden.
Fortsetter etter videoen
Skal produseres i Europa
Foreløpig er perovskitt/silisium-tandemsolceller et stykke unna kommersiell masseproduksjon, men det sveitsiske selskapet Meyer Burger Technology er blant aktørene som sier at de ønsker å ta i bruk slike celler i produksjon av solcellepaneler så raskt som mulig.
I en pressemelding som ble sendt ut i desember, kommer det fram at Meyer Burger Technology samarbeider med flere europeiske forskermiljøer om fremtidig bruk av perovskitt/silisium-tandemsolceller, og understreker samtidig at når teknologien er moden for masseproduksjon, skal alt foregå i Europa.
I dag er Kina verdens desidert største aktør innenfor solenergi, men mange europeiske og amerikanske teknologiselskaper ønsker å flytte større deler av produksjonen hjem, etter de siste års mange utfordringer knyttet til pandemi, tørke, krig og generell mangel på deler og råvarer.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.