Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): For 30-40 år siden var ikke Skoda et merke som hadde så veldig høy stjerne blant nordmenn, men det har den tjekkiske bilprodusenten endret kraftig på, særlig etter at de ble en del av Volkswagen Group i 1991.
I den utviklingen har familiebilen Octavia vært svært viktig, og de siste årene den elektriske modellen Enyaq, som det ruller over 15.000 av på norske veier ifølge tall fra elbilstatistikk.no. I tillegg finnes det noen tusen av Skodas lille Citigo-elbil.

DUELL: VW ID.5 GTX mot Skoda Enyaq Coupé RS: - Resultatet vil nok overraske mange
Lover storsatsing
På et pressearrangement på Skoda-fabrikken i Mladá Boleslav (Tsjekkia) der Elbil24 var til stede, kunne styreformann Klaus Zellmer dele selskapets planer videre.
Her ble det avslørt at Skoda innen 2026 vil lansere seks nye modeller – inkludert oppdaterte utgaver av Enyaq (2020) og Enyaq Coupe (2022), som etter planen skal skje i 2025.

Dette skal ifølge Skoda være betydelige oppdateringer, med et nytt designspråk som Skoda har kalt «Modern solid», og med forbedret rekkevidde samt andre oppgraderinger, for eksempel infotainment-systemet.
På arrangementet fikk vi dog kun se skulpturer av Skodas kommende biler (med unntak av sjuseteren), og det var ikke så mye håndfast informasjon selskapet kunne dele foreløpig.
Elektrisk «Octavia»
Den første nye elbilen som kommer blir en elektrisk utgave av modellen Karoq, og den får navnet Elroq. Dette er en kompakt SUV som måler 4,5 meter i lengderetningen, og som vil debutere tidlig i 2024.

Dernest må vi vente et år, altså til 2025, på den minste nyheten – en «City-SUV» av den kompakte sorten, som da vil måle 4,1 meter. Der har Skoda som mål å få prisen ned i 25.000 euro, eller da rundt 290.000 kroner etter dagens kurs.

I 2026 har Skoda to godbiter på lur. Den første er en elektrisk stasjonsvogn som vil være tuftet på norgesfavoritten Octavia.
- Vi vet at mange av våre kunder ser frem til elektrisk stasjonsvogn. Svært mange er glad i stasjonsvognen, og vi forventer at dette blir en svært ettertraktet modell fra både nye og eksisterende kunder, forteller Martine Behrens, Skoda-direktør i Norge.

Igjen er det lite som deles utover at denne blir 4,6 meter lang og får et bagasjerom på 600 liter. Da vi spurte Martin Jahn, direktør for salg og marketing i Europa, mente han at prispunktet burde ligge rundt det Octavia ligger på i dag, som i så fall skulle bety en startpris på rundt 500.000 kroner. Det kan fort bli en attraktiv bil.
Ifølge Jahn er Octavia Europas mest solgte stasjonsvogn, og han mente derfor at nettopp Skoda burde være best posisjonert for å lage en elektrisk stasjonsvogn, som det foreløpig finnes svært få av i markedet. Kan dette bli en norgesfavoritt på ny? Det vil tiden vise.

Vision 7S
Det er ikke første gang vi ser en prototype på Skodas Vision 7S, som også har fått 2026 som fødselsår. Denne blir da basert på den lange utgaven av MEB-plattformen, med akselavstand på over tre meter og da trolig muligheter for enten 82 eller 100 kWh batteri.
Prototypen som ble vist frem var imidlertid lengre enn det den ferdige bilen skal bli, for den skal bli 4,9 meter lang.

Vision 7S (foreløpig navn) var en bil med ganske spenstige løsninger – vel å merke fortsatt på prototypestadiet og ikke nødvendigvis lik den endelige versjonen.
Ved å berøre dørhåndtakene åpner dørene seg, og bakdørene er henglset bak slik at de to sidedørene åpner seg fra hverandre. Dette kan bli en bil med mye «moro for unga» – blant annet med digitale vegger som kan tegnes på. Vi likte også godt det vi så på infotainment-skjermen uten at dette nødvendigvis blir likt i den endelige utgaven.
Bak stolryggene foran henger det en liten ryggsekk (magnetisk), som da kan brukes som oppbevaring mens man kjører og løsnes når man skal ut. På nakkestøtta var det også et magnetisk feste til mobiltelefon eller nettbrett.

Om «relax mode» blir en realitet når bilen lanseres vet vi foreløpig ikke, og det visste ikke sjefdesigner Oliver Stefani da vi spurte heller. Prototypen har nemlig en bryter du kan trykke på, og som da sørger for å skyve både dashboardet og pedalene fremover, setene bakover og dessuten vri forsetene litt mot hverandre.
Dette får vi demonstrert i videoen på toppen av denne saken.
Ny profil
Ellers brukte Skoda også tid på å fortelle oss om at selskapet nå går igjennom en profilendring, med ny logo og nytt design – ja, til og med en ny lyd, inspirert av verket «Vitava» av den tsjekkiske komponisten Bedrich Smetana.
Tsjekkerne jobber nå med appen sin, som skal bli altomfattende, med både produktinformasjon, bestilling og fortløpende status på bestillingen, betjening av bilen, dialog med kundeservice, nyheter, lojalitetsprogram og mer til.
Skoda investerer nå over 60 milliarder kroner i elektrisk mobilitet de fire neste årene.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.