Elbil på ferie:

Seks tips for en vellykket elbilferie

Små grep kan gjøre ferie i elbil langt mindre stressende.

TYROL: Med en ny elbil kan man komme langt mellom hver ladeøkt. Hva med en europa-ferie i sommer? Men det er enkelte ting du bør huske på først. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TYROL: Med en ny elbil kan man komme langt mellom hver ladeøkt. Hva med en europa-ferie i sommer? Men det er enkelte ting du bør huske på først. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

Sommerferien står straks for døren for mange av oss, og med det også den tradisjonelle bilferien. Men med dagens bensin- og dieselpriser må mange grave dypt i lommeboka for å finansiere denne ferieformen.

Eller skal du kanskje på din første bilferie som fersk elbil-eier? Det blir du neppe alene om. Siden i fjor sommer har vi nemlig fått mer enn 100.000 nye elbil-eiere i Norge.

Og rekkevidden, den blir stadig bedre. Samtlige av de mest populære familiebilene på markedet, klarer 40-50 mil - og enkelte vel så det, på norske sommerveier.

Er du fersk elbilist, kan det likevel være lurt å ha en liten smørbrødliste over hva du bør huske å ha med deg i elbilen.

1. Planlegg ruta.

Du sparer tid og unngår stress om du planlegger reiseruta godt.

Sjekk at det finnes lademuligheter langs reiseruta. Navigasjonsløsningen i bilen har som regel innebygd oversikt over ladestasjoner langs ruta, det samme har Google Maps, samt de forskjellige ladeselskapene. Husk at Tesla har åpnet en rekke av sine ladere for andre bilmerker, i Norge, Sverige og flere andre europeiske land.

2. Gjør unna ladinga underveis.

Planlegg flere ladestopp. Da unngår du forsinkelser dersom det er ladekø eller et ladepunkt ikke fungerer. Lad når du kan, ikke når du må. Det er ikke noe poeng i å kjøre til det blinker rødt i rekkeviddemåleren.

3. Bidra til å redusere ladekøen

Avslutt ladingen når du har nådd 80 prosent.

De færreste har behov for å fullade batteriet de siste prosentene. Det tar lang tid, er dyrt – og vil fort skape unødige køer og frustrasjoner.

Vi har testet tre smarte anordninger som skaper mer orden i bagasjerommet. Vis mer

4. Bo et sted hvor du har tilgang til lading

Det kan være langt mellom hurtigladerne utenfor hovedveinettet.

Derfor er det lurt å sjekke om du kan lade bilen der du overnatter. Husk også at lading ofte tilbys ved foreksempel kjøpesentre, museer og fornøyelsesparker.

5. Ha med deg egen ladekabel

På hurtigladestasjonene sitter kabelen fast i laderen, som på en bensinpumpe. Det er likevel lurt å ha med seg ladekabel til ladepunkter hvor ladingen går saktere, som ved nattlading. Ta med deg både kabel beregnet på dedikert ladeboks, og en kabel med vanlig stikkontakt.

6. Vær beredt!

Du må aktivere laderen og betale for tiden du lader, uavhengig av hvor du stopper. Ladeoperatørene har ulike løsninger for betaling, og her er det fort gjort å miste oversikten. Foreløpig har alle to ting felles: Du kan ikke bruke kort og du kan ikke betale kontant. Enkelte apper lar deg lade på flere forskjellige steder, for eksempel Elton.

GOD TUR!

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.