Selger ulovlige bilprodukter: Nå tar Amazon grep

På den svenske Amazon-siden selges flere tvilsomme bilprodukter. Nå lover selskapet å fjerne dem.

TVILSOMT: I India har Amazon stoppet salget av denne dingsen, som stikkes ned i beltefestet for å slippe varslingen fra bilen om at man ikke har belte på. Foto: Amazon.se
TVILSOMT: I India har Amazon stoppet salget av denne dingsen, som stikkes ned i beltefestet for å slippe varslingen fra bilen om at man ikke har belte på. Foto: Amazon.se Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): En liten dings som kan puttes i beltefestet for å slippe varslingen om å ta på beltet er ett av produktene som selges på svenske Amazon, til den nette sum av rundt 70 kroner.

Tidligere fjernet Amazon dette produktet fra sitt indiske nettsted, etter at transportministeren i India ba om det i kjølvannet av en dødsulykke der føreren ikke brukte setebelte. Men fremdeles ligger tilsvarende produkt for salg i den svenske Amazon-utgaven.

Flere produkter

Det er også andre tvilsomme produkter å finne i den svenske Amazon-butikken.

Blant annet en innretning som stenger AdBlue-systemet i lastebiler. Dermed sparer føreren utgifter til AdBlue (væske som blandes med eksosen i dieselbiler for å gi renere forbrenning, journ.anm.), på bekostning av miljøet, siden utslippene av nitrogenoksider da blir ulovlig høye.

Et annet produkt festes på rattet i en Tesla for å lure Teslas autopilotfunksjon. For å bruke autopilotfunksjonen må hendene være plassert på rattet, men med denne innretningen kan føreren gjøre helt andre ting mens bilen kjører. Produktet ble forbudt av amerikanske trafikkmyndigheter allerede i 2018.

– Tillates ikke

Svenske Vi Bilägare har konfrontert Amazon i Sverige med hvorfor de tillater salg av disse produktene.

– På amazon.se tillater vi ikke salg av motvektsystemer for bilratt eller produkter som deaktiverer AdBlue-systemet, og vi tar bort produktene som bryter mot våre regler og som har sneket seg igjennom våre kontroller, sier kommunikasjonssjef Lukasz Lindell til nettstedet.

Amazon vil gå igjennom denne typen varer og iverksette tiltak basert på selskapets regler og lokal lovgivning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.