Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Mange tror at vi en gang i fremtiden nærmest vil le av at vi «i gamle dager» kjørte bilene selv.
Det kan bli en stund til, men flere bilprodusenter bruker mye tid og ressurser nettopp på selvkjørende biler. Den kinesiske produsenten BYD har imidlertid svært begrenset tro på det:
– Vi tror selvkjørende teknologi som er fullstendig adskilt fra mennesker er veldig, veldig langt unna, og i utgangspunktet umulig, uttalte en talsmann fra selskapet under årets bilutstilling i Shanghai.
Blant dem som lenge har vært frampå med å utvikle selvkjøring, er Tesla, som i USA lar eierne bruke en betaversjon av deres FSD-funksjon, eller «Full Self Driving» som forkortelsen står for.
Talte på AI-konferanse
Tesla-sjef Elon Musk holdt forleden dag en tale – via satellitt – på åpningsseremonien til en konferanse om kunstig intelligens i Shanghai.
– Dette er bare spekukasjon, men jeg tror vi vil oppnå fullstendig selvkjøring, det du kaller fire eller fem, sannsynligvis senere i år, sa Musk til de fremmøtte.
Det er for så vidt ikke første gang Musk taler offensivt om selvkjøring, men han understreker at selskapet er nærmere enn noengang.
Når man kjøper en Tesla i dag, har man muligheten til å legge til «fremtidig selvkjørende funksjoner», som koster rett under 60.000 kroner pluss eventuell moms. Den muligheten har ligget der lenge, uten at den har gitt i hvert fall norske kjøpere noe ekstra utover enhanced autopilot-pakka til halve prisen.
Så får vi se om Musk får ordene i behold, og at hans bilflåte vil være i stand til å kjøre selv i løpet av året. Tidligere har Musk uttalt at alle Tesla-modeller solgt etter 2016 vil kunne få denne muligheten en gang i fremtiden.

STOR TEST: Best og dårligst på selvkjøring
Dette er selvkjøringsnivåene
Det er SAE (Society of Automotive Engineers) som har definert selvkjøringsnivåene fra 0–5.
Fra nivå 0–2 er det sjåføren som kjører bilen og som må styre, bremse, gasse og lignende.
Nivå 0 er begrenset til umiddelbare inngrep fra bilen, som for eksempel automatisk nødbremsing. Her finner vi også ting som blindsonevarsel og varsel når du er på vei ut av kjørebanen.
På nivå 1 kan bilen selv støtte føreren i gass, brems eller svinging, for eksempel via adaptiv cruisekontroll eller filholder. Nivå 2 kombinerer disse, slik at eller blir til og, altså der for eksempel adaptiv cruisekontroll og filholderassistent kombineres. På dette nivået er det flere biler som er i dag, også på norske veier.
Det er fra nivå 2 til 3 det største spranget finner sted. På nivå 3 er det nemlig ikke føreren som står for kjøringa, men må være beredt til å gripe inn når bilen ber om det. Her kan bilen typisk kjøre av seg selv under gitte forhold, for eksempel i saktegående kø.
Nivå 4 og 5 er ikke veldig ulike. Forskjellen ligger i at bilen på nivå 5 skal kunne klare å kjøre i alle slags forhold selv, mens nivå 4 kan være begrenset til enkelte kjøreforhold, for eksempel snøfrie veier eller på dagtid.
I begge tilfeller kjører bilen helt av seg selv, uten at du som sjåfør skal være nødt til å gripe inn – altså med visse forbehold på nivå 4.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.