Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): I Norge får du i dag den rimeligste VW ID.3 fra 369.900 kroner, inklusive registreringsavgift og vrakpant, levert Oslo. Vi snakker da om en bil med 58 kWh batteri og en elmotor som yter 204 hestekrefter.
I Kina ble den billigste VW ID.3 nylig satt ned til 175.000 kroner, og vi snakker der om en bil med 57 kWh batteri, og en elmotor som yter 170 hestekrefter.
Trenger vi egentlig bekymre oss over bilbransjens ve og vel etter de prisjusteringene vi nå har sett her til lands, eller har bilprodusentene svimlende avanser og enorme marginer å ta av?

Her er nye VW ID.3: Får flere vesentlige endringer
Endret alt
Siden nyttår har det vært en priskrig på biler, uten like. Dette startet samtidig som elbiler fikk moms på alt den koster over 500.000 kroner. I tillegg fikk alle biler en ny vektavgift for all vekt den veier over 500 kg. Likevel kan ikke de nye avgiftene ses på som en direkte årsak til priskrigen.
Stormen startet først da Tesla omtrent i samme øyeblikk satte ned prisene i de fleste land, på de fleste modellene sine.
Dette ble av mange sett på som et svar på avgiftsøkningen, men sannheten er at prisene ble satt ned i de aller fleste land der Tesla er representert, og har lite – om noe – med avgiftsendringene i Norge å gjøre. Her passet prisreduksjonen deres som hånd i hanske, både tidsmessig og med tanke på hvilke modeller og segmenter som er populære.
Prisreduksjonen var så kraftig at det skapte storm i hele bilmarkedet. Ikke bare måtte konkurrentene følge etter med prisreduksjon for nye biler, men når nye biler blir billigere, så setter dette også prisen på bruktbilene under press.

Som en følge av prispresset har Tesla stukket av med store andeler av bilsalget så langt i år. Av Model Y, som topper registreringsstatistikken, er det i skrivende stund registrert like mange biler alene, som de fem neste på lista til sammen. Dette setter naturligvis press på alle de andre bilprodusentene som også lever av å selge biler. Så hvordan svare på presset?

Vi kjørte 254 mil på to døgn i Norges mest populære bil
Prisreduksjon
De andre har naturligvis måttet svare med saftige prisreduksjoner de også, men så kan vi spørre oss hvor mye de egentlig har å gå på. Har de i det hele tatt marginer å gå på, eller kanskje vi strengt tatt har betalt alt for mye for bilene i lange tider?
Det nevnte eksemplet med ID.3 er bare ett av mange. Vi snakker også om en bil som er noe mindre utstyrt enn det vi har her hjemme, men ikke i nærheten av å kunne rettferdiggjøre den store prisforskjellen på over 50 prosent. For de får fortsatt en bil med et 57 kWh batteri, de leveres med en elmotor på 170 hestekrefter i stedet for 204, og de har blant annet ikke varmepumpe som standard. Bilen produseres av SAIC i Kina, men er likefullt en VW ID.3 til nå rundt 175.000 kroner. Til sammenligning skal det sies at Nissan Leaf har en startpris i Norge på 199.900 kroner.
Ytterligere prisreduksjon i vente?
Den prisreduksjonen vi har sett til nå må anses som permanent. Samtidig er det en rekke kinesiske merker på vei. Det er ingen grunn til å tro at de akter å dra prisnivået opp. De ser på dagens pris som en målestokk, og vil etter alle solemerker utfordre denne med enda lavere priser. Betyr det at vi også kommer til å få se VW ID.3 for tilsvarende priser i Norge? På ingen måte, men det kan være lenge til vi ser en faktisk prisoppgang, i all den tid nye konkurrenter kommer på banen som perler på en snor. De vil alle inn på markedet, med alle tilgjengelig midler.

Bilsalget: Vinnerne og taperne i 2023
Hos VW har de sittet med hånda på den store røde knappen en stund, og jeg snakker ikke om merket VW, men hele gruppen. Under den kommende bilutstillingen i München skal VW-gruppen – som tross alt er på hjemmebane – tradisjonen tro holde en såkalt Group Night der de vanligvis har vist frem alle nyhetene de skal lansere i året som kommer. Årets agenda blir noe forskjellig. I år skal de fortelle pressen om selskapets fremtid, og hvilke endringer de planlegger å gjøre for den nye tidsregningen – før og etter 2023.
Noen taper, når andre vinner
For oss forbrukere er dette godt nytt, for flere av bilprodusentene, inkludert lokomotiv som Toyota, har uttalt at de må tenke helt nytt. De må lage bilene på en mer kostnadseffektiv måte, uten at det går ut over produktene. Etter verdens første rekkeviddetest av deres bZ4X – utført av Elbil24 – har også Toyota innrømmet at de må yte bedre. De har derfor tatt to steg tilbake, og vil under Tokyo Mobility Show, der Elbil24 er til stede, fortelle hvilke grep de skal ta for å hente igjen det tapte, både i tid, troverdighet og salg.
Det vises gang på gang. Det kommer alltid noe godt ut av en krise, så også denne gangen. Nå skal vi samtidig være varsomme med å kalle prisjusteringer på biler for en krise, selv om det for noen av de berørte selskapene kan føles sånn.
Det var Tesla, med Elon Musk i spissen, som skapte stormen i vannglasset denne gangen. Men lite tyder på at han er ferdig, for han har nylig også uttalt at de antagelig må justere prisene ned ytterligere, ettersom rentenivået stadig øker. Dette må kompenseres, mener han, og hinter om ytterligere prisreduksjoner. Så da er det fristende å spørre igjen, hvor mye har bilprodusentene egentlig å gå på?
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.