Trekke tilhenger med elbil:

Sikker på at du har lov å trekke tilhengeren?

Både førerkortet, bilens vekt og tilhengerens vekt avgjør.

HAR DU LOV? Sjekk tillatt totalvekt på bilen og hengeren din, før du tar turen ut på veien. Foto: NTB Scanpix
HAR DU LOV? Sjekk tillatt totalvekt på bilen og hengeren din, før du tar turen ut på veien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Vi nærmer oss sommersesongen med stormskritt, og mange vil kanskje bruke inneklemte fridager og langhelger på å frakte både båter og utstyr til sjøen, eller til fjells.

Nesten alle nye familie-elbiler kommer med muligheten til å trekke henger, men før du kjører, sjekk at du faktisk har lov.

«Tillatt totalvekt»

Flere av de store elbilene kan trekke tilhenger, men høy vekt på bilen gjør at du kan slite med å trekke båthengeren med førerkort klasse B. Dette var gjerne ikke noe man reflekterte så mye over da man kjørte diesel- eller bensinbil, som ofte er mye lettere biler.

Derfor er det noen ting som er viktig å sjekke før du drar av gårde med tung last på hengeren.

Skal du trekke henger er det først og fremst viktig å sjekke tillatt totalvekt for både bil og henger. Tillatt totalvekt er vekten til bilen med last og tilhengeren med last.

- Det er en begrensning på hvor mye tillatt totalvekt man kan kjøre med vanlig lappen. Om du ikke har førerkort for den lasten du kjører med, er det det samme som å kjøre uten gyldig førerkort, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Naf, Nils Sødal.

Tillatt totalvekt finner du i vognkortene til bilen og tilhengeren.

Fortsetter etter videoen

Videoen viser hvordan du bytter lys, kabler og kontakt på hengeren. alternativ vinkling: Har du feil kontakt på hengeren? Slik bytter du. Vis mer

Regler for tilhenger

Statens vegvesen sine nettsider forklares denne hengervekten. Og det er spesielt fire ting du bør sjekke.

  • Bil på 3500 kg: Med klasse B kan du etter hovedregelen for bilførerkort trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på maksimum 750 kg. Er bilens tillatte totalvekt 3500 kg, kan vogntogets (bil + tilhenger) tillatte totalvekt være inntil 4250 kg dersom du har kode 96 på førerkortet. Dette krever et tilleggskurs med sju timers obligatorisk opplæring på trafikkskole eller kursarrangør.
  • Bil på mindre enn 3500 kg: Etter den såkalte «campingvogn-regelen» kan man med klasse B trekke en tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt er høyst 3500 kg.
  • Tillatt hengervekt: Selv om du kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg etter førerkortforskriften, må du alltid sjekke i bilens vognkort hva som kjøretøyteknisk er «tillatt hengervekt». Den vekten er fastsatt av bilfabrikanten, og må ikke overskrides uansett hvilken førerkortklasse du har. Resultatet kan bli at du kan trekke tilhengeren, men ikke med full last.
  • Tillatt vogntogvekt: Du må ikke overskride bilens «tillatte vogntogvekt», det vil si summen av bilens og hengerens aktuelle totalvekter.
SJEKK VOGNKORT: Nils Sødal i Naf råder bilister til å sjekke om de har lov til å trekke henger med elbil. Foto: NAF
SJEKK VOGNKORT: Nils Sødal i Naf råder bilister til å sjekke om de har lov til å trekke henger med elbil. Foto: NAF Vis mer

Forvirrende? På Statens vegvesen sine nettsider har de lagt ut en Tilhengerkalkulator, som lett lar deg regne ut hvorvidt du kan trekke hengeren du har tenkt til, eller ikke.

Tung bil = lite hengervekt

Mange elbiler som kan trekke tilhenger har noen store begrensninger på hvor mye de kan dra på.

Kia Soul Electric og Hyundai Kona kan for eksempel trekke såpass lite på hengerfestet at de ikke kan trekke tilhengere fra bensinstasjonen eller familiens båthenger eller campingvogn.

Biler som Tesla Model X og Audi e-tron har en høyere tillatt hengervekt, men disse igjen er så tunge at totalvekten blir for høy for et vanlig Klasse B-førerkort.

- Skal du trekke tungt er det nesten en skjebnens ironi at det er enklere med en lettere bil som gjør at du har mer til overs til båthengeren, sier Sødal.

Bryter reglene

Reglene for tilhenger og vektgrensene er kompliserte. Mange kjører nok med tyngre last enn det de har lov til både med el-, bensin- og dieselbil, tror Sødal.

- For dem som er ferske elbilister er det viktig å huske at bilen de har kjøpt er tyngre enn de er vant til. Da er det mulig man må få tatt en ny førerkortklasse på førerkortet sitt for å kjøre lovlig med henger, sier Sødal.

Nordmenn elsker hengerfeste, selv om de ikke nødvendigvis bruker det så ofte. Naf har tidligere spurt et utvalg medlemmer om hva som kreves for at de skal velge elbil, og hengerfeste kom høyt på listen.

- Dette er faktisk det viktigste kravet til en elbil for mange, sier Sødal.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Oppdatert sist 15. mai 2022

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.