Kollisjon

Silikonpupper fungerer som airbag

Silikonpupper kan fungere som kollisjonsputer når du krasjer i lav hastighet. Det har amerikanske forskere funnet ut.

KOLLISJONSPUTER: Så mange som 100 000 norske kvinner kan ha silikon i puppene. Disse kan fungere som små kollisjonsputer dersom du bulker i lave hastigheter og ikke har på deg beltet. Foto: Colourbox
KOLLISJONSPUTER: Så mange som 100 000 norske kvinner kan ha silikon i puppene. Disse kan fungere som små kollisjonsputer dersom du bulker i lave hastigheter og ikke har på deg beltet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Når du kjører sakte eller rygger, er det mange som ikke har satt på seg sikkerhetsbeltet. Hvis du kolliderer på parkeringsplassen utenfor butikksenteret og slår brystet i rattet, er det mindre sjanse for skader dersom du har silikonimplantater i puppene.

De vanlige kollisjonsputene i bilen utløses først ved større belastninger – sjelden under 20 kilometer i timen.

– Silikon-implantatene fungerer som små kollisjonsputer og fordeler trykker som brystveggen utsettes for, forklarer Helge Jens, spesialist i plastisk kirurgi ved Aachen Domhof-klinikken i Tyskland til Bildt.

Hindrer ribbensbrudd

En studie utført av leger fra Society of Plastic Surgery i USA beviser dette. Forskerne simulerte en kollisjon med og uten silikonimplantater. Medisinsk gel som simulerer et naturlig bryst og et brystimplantat ble utsatt for en kraft på nesten 2000 Newton i en falltest.

MINDRE SKADER: En simulert kollisjon i lav hastighet viste at brystbelastningen med silikoninnlegg var 23 prosent lavere enn med et ubehandlet bryst. Foto; Society of Plastic Surgery
MINDRE SKADER: En simulert kollisjon i lav hastighet viste at brystbelastningen med silikoninnlegg var 23 prosent lavere enn med et ubehandlet bryst. Foto; Society of Plastic Surgery Vis mer

Denne belastningen tilsvarer en kollisjon i rundt 16 km/t i en bil og kan forårsaker ribbeinsbrudd. Testen viste at brystbelastningen med silikoninnlegg var 23 prosent lavere enn med et ubehandlet bryst.

Uansett størrelse

Ifølge forskerne har ikke størrelsen på silikon-implantatene noen betydning for hvor godt de beskytter. Grensen for at de skal ha noen beskyttende effekt går ved rundt 50 km/t.

Hvor mange norske kvinner som har slike brystimplantater i dag, er de ingen som vet med sikkerhet. Mange får utført slike operasjoner i utlandet. Ekspertene tror det kan dreie seg om mellom 50 000 og 100 000 kvinner.

Et annet funn i disse studiene er at kroppens egne fettforekomster ikke gir noen ekstra beskyttelse ved en bilulykke.

– Fettvev og brystimplantater er i utgangspunktet ikke en erstatning for sikkerhetssystemer og kollisjonsputer, forklarer spesialist Helge Jens.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.