Toyota bZ4X:

SISTE: Toyota med etterlengtet batteri-avsløring

Etter ønsker fra både Elbil24 og kundene, går de fra hemmelighold til full offentliggjøring.

I VINDEN: Toyota bZ4X har fått hard medfart. Vil den avta? Foto: Fred Magne Skillebæk
I VINDEN: Toyota bZ4X har fått hard medfart. Vil den avta? Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Toyota bZ4X har, som Elbil24 har trukket frem ved flere anledninger, fått en trang fødsel. Dette startet med fullt kjøreforbud før den i det hele tatt rakk å komme på markedet, på grunn av hjulbolter som kunne løsne.

Da den endelig kom gjorde Elbil24 de første komplette rekkevidde-testene av bilen, med et resultat som i ettertid har gått viralt verden rundt.

Resultatene viste så kort rekkevidde at vi måtte gjøre testene flere ganger for å få dem verifisert.

Som tidligere meldt, har Toyota tatt testen på største alvor, og har blant annet sendt et eget testteam til Norge for å se nærmere på funnene i våre tester.

Deres egne tester er nå ferdigstilt, og resultatene analysert.

Snur på flere punkter

Kort oppsummert, så bekrefter Toyota at deres resultater stemmer overens med, og bekrefter våre resultater. I tillegg har Toyota lyttet til både våre og kundenes ønsker på noen viktige punkter.

Som vi tidligere har meldt vil de nå legge inn prosentvisning av gjenværende batterikapasitet i bilens displayer. Til nå har man kun fått antall gjenværende kilometer vist i bilen, mens prosentvisning kun har vært å finne i appen.

De vil også flytte punktet for hvor gjenværende rekkevidde viser 0 (null) som gjenværende rekkevidde lenger ned. Dette medfører at mer av bufferet i nedkant i større grad vil kunne brukes innenfor 0 – 100 % SoC (State of Charge). Resultatet er at det vil komme flere viste kilometer til anvendelse for brukerne.

Det vi til nå har nevnt, har vi allerede meldt tidligere. Det vi nå kan melde er at Toyota også snur på noe de har holdt ganske så fast på, nemlig informasjon rundt batteriets faktiske anvendbare batterikapasitet – batteriets nettokapasitet.

FÅR PROSENTVISNING: Kundene er hørt. Bilen vil få prosentvisning av gjenværende kapasitet. Foto: Fred Magne Skillebæk
FÅR PROSENTVISNING: Kundene er hørt. Bilen vil få prosentvisning av gjenværende kapasitet. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Og netto kapasiteten er...

Elbil24 har vært i den senere tiden vært i flere møter og samtaler med Toyota om testene og resultatene. I disse har Toyota blant annet forklart at de ikke ønsker å gå ut med nettokapasiteten på batteriet fordi denne varierer, avhengig av temperaturer og annet. Sannheten er at det gjør også brutto batterikapasitet, av akkurat de samme årsakene. Det er nettopp derfor det fastsettes vilkår for hvordan slike kapasiteter skal måles, noe vi også har uttalt til Toyota.

Nå har Toyota altså valgt å snu også på dette punktet, og det blir en slags julegave til både eksisterende og nye kunder at Toyota nå har tenkt å opplyse om netto batterikapasitet også.

Elbil24 blir derfor som en slags budbringer og julenisse i det vi kan informere at denne nettokapasiteten oppgis å være 64 kWh, mens brutto som kjent er 71,4 kWh. Det skiller altså 7,4 kWh mellom netto og brutto batterikapasitet, men så må vi også huske at det er nødt til å ligge en sikkerhet i bunnen for ikke å skade batteriet. Denne er det lite å gjøre noe med, for den må være der.

Dette er i og for seg ikke en veldig stor overraskelse, da både tester og øvrige opplysninger har indikert at netto kapasitet ligger i dette området. I våre tester har vi som kjent kjørt bilen ned til den stoppet, og da vi ladet den opp igjen leverte laderen samlet 65,5 kWh, inkludert ladetap.

Det er uansett å anse som svært positivt at Toyota anerkjenner brukernes krav og at dette er relevant informasjon for dem som vurderer å kjøpe en bZ4X, eller andre fremtidige biler fra både Toyota og Lexus.

Med Kia EV6 som "startkabel":

Hva gjør du dersom din bZ4X går tom for strøm? Ringer en venn med Kia! Vis mer

Så gjenstår det å se om Toyota i fremtiden fortsetter å anse det som nødvendig å ha et såpass stort buffer, for flere konkurrenter har langt mindre buffer på langt større batterier. At Toyota velger denne løsningen, skyldes etter alt å dømme den lange garantiordningen de har valgt å gi.

Det blir ren spekulasjon, men opptil flere produsenter har valgt å redusere et slikt buffer ved å gjøre mer av batteriets totale kapasitet tilgjengelig for kundene.

Kanskje Toyota på sikt vil gjøre det samme? Det gjenstår å se.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.