Volvo FMX Electric

Sjekk den batterikapasiteten!

Felleskjøpet Agri tar i bruk sin første, elektriske lastebil. Den har en batterikapasitet litt utenom det vanlige.

KRAFTIGE SAKER: Elektriske lastbiler som denne kan bli et vanlig syn på norske veier om få år. Foto: Felleskjøpet Agri
KRAFTIGE SAKER: Elektriske lastbiler som denne kan bli et vanlig syn på norske veier om få år. Foto: Felleskjøpet Agri Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mens personbiltrafikken er på god vei til å bli helelektrisk, henger markedet for varebiler og lastebiler etter. Men stadig dukker det opp nye kjøretøy og løsninger som gjør det mer og mer interessant også for næringsliv og tungtransport å tenke grønt.

- Starten på framtiden

Felleskjøpet Agri er blant aktørene som har besluttet å ta elektrifiseringen på alvor. Nylig fikk de levert sin første, elektriske lastebil - en Volvo FMX Electric, som skal frakte kraftfôr ut til kunder i området nord for Trondheim.

- Reduksjon av utslipp er viktig for Felleskjøpet, og transport står for nesten 70 prosent av våre totale utslipp. Dette er starten på framtidens transport for oss, sier Ada Schjelderup, konserndirektør Drift og utvikling i Felleskjøpet Agri, i en pressemelding.

Ada Schjelderup er konserndirektør Drift og utvikling i Felleskjøpet Agri. Foto: Videomakeriet
Ada Schjelderup er konserndirektør Drift og utvikling i Felleskjøpet Agri. Foto: Videomakeriet Vis mer

Seks batteripakker

Lastebilen det er snakk om, er utstyrt med tre elmotorerer med 666 hestekrefter kontinuerlig effekt. Den er videre utstyrt med seks batteripakker på totalt 540 kWh.

Til sammenligning er dette rundt fem ganger så høy kapasitet som på personbilen Mercedes-Benz EQS, som har en rekkevidde på inntil 780 kilometer.

Fortsetter etter videoen

MILSLUKER: Mercedes-Benz EQS 450 har en rekkevidde på inntil 780 kilometer. Vi tok turen fra Oslo til Bergen - og et godt stykke tilbake. Vis mer

FMX Electric har imidlertid en trekkvognvekt på inntil 52 tonn, og da blir ikke rekkevidden på mer enn maks 320 kilometer.

Derfor må gjerne bilen innom Trondheim sentrum for en tur i en tilpasset kommunal hurtiglader, og etter én time skal lastebilen kunne klare 100 kilometer ektstra. Maks ladeeffekt er 250 kW, og batteripakken skal under optimale forhold være fulladet på rundt 2,5 timer.

Bilen vil være stasjonert i Verdal, og skal fullades hver natt. Felleskjøpet skal dessuten ha planer klare både for flere elektriske lastebiler og egen ladeinfrastruktur etter hvert som de får flere biler.

Skal fase ut diesel

– Felleskjøpet har for det meste tunge transporter, og vi har ventet lenge på at de tunge elektriske lastebilene skal komme. Denne bilen er først og fremst en test, vi har ikke mange semitrailere i trafikk. De fleste vogntogene for Felleskjøpet er bil og hengere. Når disse også blir tilgjengelig, ser vi på alvor at vi kan starte å fase ut diesel til fordel for elektrisk fremdrift. Dette vil være en av flere løsninger som trengs for å redusere utslippene og levere på Felleskjøpets visjon om å ta vare på dyra, jorda og framtida, sier Per-Kenneth Øye, Sjef Transport konsern i Felleskjøpet Agri.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.