Prikker på førerkortet:

Sjekk her: Hvor mange prikker har du egentlig på førerkortet?

Det kan være at du har prikker du ikke visste om. Her får du oversikt.

SJEKK SELV: Det kan være vanskelig å ha full kontroll på hvor mange prikker du har til enhver tid. Dermed er denne tjenesten gull verdt. Illustrasjonsfoto: Steinar André Danielsen.
SJEKK SELV: Det kan være vanskelig å ha full kontroll på hvor mange prikker du har til enhver tid. Dermed er denne tjenesten gull verdt. Illustrasjonsfoto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

(Elbil24): Brudd på trafikkreglene straffes med forenklede forelegg og prikker på førerkortet. Ved fire prikker vil du motta et varselbrev fra politiet.

Brevet er en påminnelse fra politiet om at du må legge om kjøreadferden for ikke å miste retten til å kjøre bil.

Om du fortsetter å bryte trafikkreglene og får for mange prikker, vil du bli fratatt førerkortet - selv om det siste bruddet på trafikkreglene isolert sett ikke er nok til førerkortbeslag.

Får du åtte prikker på tre år, ryker lappen i seks måneder.

Nyttig funksjon

Mange har nok oversikt over eventuelle overtredelser begått i trafikken, men neppe alle. Det er dessuten slik at prikkene slettes etter tre år. Derfor kan det være vanskelig å ha full kontroll på hvor mange prikker du har til enhver tid.

Tidligere lanserte politiet en funksjon som gjør at du selv kan sjekke hvor mange prikker du har.

- Dette er vi noe vi har ønsket lenge. Det er veldig mange som lurer på hvor mange prikker man har, og ikke minst når datoen på de eldste prikkene går ut. Det er noe vi stadig får spørsmål om. Dette er et godt tilbud for «hvermannsen», sa distriktsleder Are Medby for UP i Nord-Norge til avisa Nordlys da tjenesten ble lansert. De omtalte saken først.

Den nye funksjonen finner du på politiet.no. Her må du logge inn med elektronisk ID for å få tilgang.

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer

Det er også mulig å møte fysisk på politistasjonen for å sjekke hvor mange prikker du har, men da må du huske gyldig legitimasjon.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Dobbelt antall prikker

Du får prikker på førerkortet ved at politiet stopper deg for en overtredelse som gir grunnlag for prikker, eller ved at du registreres i en automatisk trafikkontroll - altså fotoboks.

Du vedtar et forenklet forelegg eller et vanlig forelegg, eller du lar saken gå videre til domstolen (tingretten).

Har du hatt førerkort i Klasse B i mindre enn to år sammenhengende, som altså er din prøveperiode, vil du få registrert det dobbelte antallet prikker.

Dette gir prikker på førerkortet:

  • brudd på fartsgrensen
  • ulovlig forbikjøring
  • brudd på vikeplikten
  • kjøring mot rødt lys
  • kjøring i sperreområde
  • kjøring med for liten avstand til bilen foran
  • kjøring med trimmet motorsykkel eller moped
  • kjøring uten å sikre passasjerer under 15 år

Ønsker du å vite hvor mange prikker du får for de ulike overtredelsene? Ta en titt her!

Deler av saken har vært publisert tidligere.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.