(Elbil24): Elbil24-leser Karoline bor på Østlandet og pendler til Oslo for jobb. Her er hun avhengig av å benytte seg av fremmedparkering, det vil si gateparkering mot betaling per time eller døgn.
Av hensyn til jobben ønsker hun ikke å stå frem med fullt navn og bilde, men hun henvender seg likevel til oss. Tilbake på jobb etter nyttår ble hun sjokkert da hun sjekket parkeringskvitteringen.
Hun hadde ikke fått med seg Oslo kommunes annonserte prisøkning, som trådte i kraft fra og med 1. januar.
- Det er en helt skandaløs prisøkning på parkering i Oslo. Før jul sto jeg inntil et døgn for 35 kroner med elbilen. Nå er prisen mer enn doblet, sier Karoline.

Mange elbilister glemmer dette
150 prosent økning
At prisene er mer enn doblet, har hun helt rett i. Mens det tidligere kostet 6 kroner per time for gateparkering med elbil i takstgruppe 2300, må man nå ut med 15 kroner. Det tilsvarer en økning på 150 prosent.
Ett døgn med elbil kostet 35 kroner i 2021. Nå er prisen 78 kroner.
- Dette gjelder over hele byen, i de sonene merket med 2300. På disse gateparkeringene kan man stå over et døgn - perfekt for sånne som meg som kjører inn til byen og skal på kontoret, sier Karoline - og gjentar hvor irritert hun er:
- Det er en helt latterlig prisøkning.
- Gambling
Generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening har forståelse for at Karoline og andre elbilister er skuffet.
- Vi mener en så kraftig økning er for mye. Det er forståelig at folk reagerer, sier Bu.
Hun mener Oslo kommune gjør det vanskeligere for dem som må parkere i forbindelse med jobb. Samtidig er hun bekymret for at økte kostnader skal kjølne elbil-interessen.
- Kommunen gambler med nybilkjøpere, advarer Bu.

Dyrere beboerparkering
Det er ikke bare elbil-eiere som benytter seg av fremmedparkering som nå får større regninger. Også prisen for beboerparkering er økt betraktelig:
I 2021 måtte du ut med 900 kroner for et årlig beboerkort med elbil i Oslo. Etter nyttår er prislappen 1620 kroner. Det betyr at Oslo kommune har økt prisen med 720 kroner, noe som tilsvarer 80 prosent.
I sitt opprinnelige budsjettforslag foreslo ikke byrådet i Oslo økning for beboerparkering med elbil. Etter forhandlinger med Rødt økte imidlertid prisene.

Politiet delte bilde til skrekk og advarsel
Leder Siavash Mobasheri i Rødt Oslo sier til Elbil24 at hans parti mener det har vært for stor differanse mellom fossilbil og elbil, og at det nå var på tide å gjøre noe med det.
- Fra 1. januar 2021 var det en ganske kraftig økning på beboerparkering for fossilbiler. Den gang økte prisene med 50 prosent for dem med bensin- og dieselbiler. Det var vi kritiske til. Vi mente da, og vi mener nå, at differansen mellom elbil og fossilbil er for stor. Derfor var det viktig å begrense forskjellene denne gang, sier Mobasheri.
- Hvis målet er at flere skal kjøre elbil, hvorfor må forskjellene begrenses?
- Vi har et arealproblem i Oslo. Parkering tar mye plass, så alle som har bil, må betale for seg. Da kan vi ikke ha en så stor differanse at de som har råd til å kjøpe elbil, slipper unna, svarer Mobasheri.
- Elbil er billig
1. januar 2022 økte altså prisene for elbilparkering i Oslo med ni kroner (150 prosent) per time og 720 kroner (80 prosent) for beboerparkering. For fossilbiler ser økningen slik ut:
- Takstsone 2300: Fra 40 kr/t til 50 kr/t (25 prosent økning)
- Beboerparkering: 5400 kroner. Ingen økning

Som Mobasheri var inne på, økte prisen på beboerparkering for fossilbiler med 50 prosent i fjor (fra 3600 til 5400 kroner). Ifølge Rødt Oslo-lederen er dette grunnen til at fossilbilene skjermes denne gang, mens elbilistene må betale ekstra.
- Til skuffede elbilister: 80 og 150 prosent økning høres mye ut, men om man ser prisene, er det ingen dramatisk økning. Det er billig å kjøre elbil sammenliknet med bensin- og dieselbiler, sier Mobasheri.

Nasjonal regel
Stortinget har tidligere vedtatt 50-prosentregelen. Den innebærer at du med elbil ikke skal betale mer en enn maksimalt 50 prosent av hva tilsvarende koster med fossilbil. 50-prosentregelen gjelder for ferge, bomstasjoner og kommunal parkering.
Av tabellen over kan vi se at parkering med fossilbil i takstsone 23 i Oslo koster 50 kroner for én time. Tilsvarende sum for elbil er 15 kroner. Det betyr at elbilister betaler 30 prosent av hva en fossilbil-eier må ut med.
Det samme gjelder beboerparkering:
2022: Parkering i Oslo
Parkering | Fossilbil | Elbil | Differanse | Elbil-prosent av fossilbil-pris |
Takstsone 2300 pr/time | 50 kroner | 15 kroner | 35 kroner | 30 |
Beboerparkering | 5400 kroner | 1620 kroner | 3780 kroner | 30 |
- I fjor betalte elbilister 17 prosent av fossilbil-prisen for beboerparkering i Oslo og 15 prosent for fremmedparkering. Nå er begge 30 prosent. Men selv med den høye økningen, er Oslo bedre enn en rekke andre kommuner, sier Bu.
- Vi skal være glade for at Oslo har gode rabatter for elbil, for det er fremdeles en betraktelig fordel å kjøre og parkere elbil i hovedstaden.
For full oversikt over parkeringssatsene i Oslo, les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.