Førerkort:

Sjokkert over tallene: Aldri før har så mange strøket på teori­prøven

Statens vegvesen liker ikke utviklingen: - Utrolig synd.

Du kan få førerkortet ditt som egen app fra Statens Vegvesen. Men først må du klare teoriprøven og oppkjøring.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Du kan få førerkortet ditt som egen app fra Statens Vegvesen. Men først må du klare teoriprøven og oppkjøring. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24:) I juni strøk 8.462 av 23.205 på teoriprøven til bil. Det er et rekordstort antall og et resultat som får flere til å riste på hodet.

Statens vegvesen legger ikke skjul på at de er skuffet.

- Det er utrolig synd at så mange kandidater møter uforberedt, sier fungerende avdelingsdirektør Jan Erik Myhr i Statens vegvesen.

- Dumt å ha den holdningen

Han kan fortelle Elbil24 at det aldri tidligere har blitt gjennomført flere teoriprøver i løpet av én måned.

Myhr er stolt over hvordan vegvesenet har kastet seg rundt i kjølvannet av coronautbruddet og klart å sørge for tidenes beste teoriprøve-tilbud, men han er skuffet over folks holdninger.

37 prosent av juni-prøvene ble ikke bestått, skriver Statens vegvesen i en pressemelding. Totalt i 2020 har 39 prosent av prøvene endt med stryk. Unødvendig høyt, mener vegvesenet.

- Utfallet er gitt på forhånd for veldig mange. Det dukker opp flere som bare vil ta en prøve for å ha testet. Mange har den holdningen. Så enkelt er det ikke, sier Myhr - og fortsetter:

- Det er dumt å ha den holdningen når andre står i kø og venter. Det må gå an å respektere at det finnes dem som virkelig ønsker å bestå.

- Vil du si at det er respektløst?

- Ja, det kan du si. Det handler om å tenke på at andre skal gjennom dette. Ta et ansvar, svarer Myhr.

Gir lengre køer

Fordi Statens vegvesen måtte holde stengt tidligere i år på grunn av pandemien, jobber deres ansatte nå både kveld og helg for å møte førerprøve-etterspørselen.

Når fire av ti stryker og må ta den teoretiske prøven på nytt, hoper køene seg opp.

- Hadde flere bestått på første forsøk, hadde vi ikke hatt kø for å ta teorien. Situasjonen nå legger ytterligere press på oss. Når så mange stryker, får vi ikke lagt ut nok prøver, sier Myhr.

Møter ikke opp

I tillegg er det et problem at folk booker time, men ikke møter opp. Som følge av coronasituasjonen innførte vegvesenet timebestilling.

I juni var det 1525 personer som bestilte time og så droppet å møte opp.

- Det er frustrerende at det er så mange som ikke møter opp. Dette er plasser som kunne vært brukt av noen av de som venter i kø, sier Myhr.

Han ønsker å bevisstgjøre hva som må til for å bestå den teoretiske førerprøven.

- Gjør forberedelsene dine nøye. Les godt og øvelseskjør mye - enten med foresatte eller trafikkskole. Og til dere foresatte: Ta et større ansvar. For de aller fleste er det en stor opplevelse å bestå prøven og senere ta førerkort, sier Myhr.

Statens vegvesen har ingen statistikk som tydelig viser hvilke feil som gjøres oftest på teoretiske førerprøver, men ifølge Myhr er det et par felt som går igjen.

- Flere har utfordringer med skilt og trafikale situasjoner. Det kan være fint å ha i bakhodet om du planlegger å ta førerkort, avslutter Myhr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.