Førerkort:

Sjokkert over tallene: Nå tar Statens vegvesen grep

Rekordmange strøk på teoriprøven. Nå blir det endring.

I juni endte 8.462 av 23.205 teoriprøver til bil med stryk. Statens vegvesen har sett seg lei og gjør endringer. Foto: Øystein Bergrud Fossum
I juni endte 8.462 av 23.205 teoriprøver til bil med stryk. Statens vegvesen har sett seg lei og gjør endringer. Foto: Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): - Det er utrolig synd at så mange kandidater møter uforberedt, sa fungerende avdelingsdirektør Jan Erik Myhr i Statens vegvesen for en måned siden.

Da hadde Statens vegvesen konstatert at hele 8.462 av 23.205 strøk på teoriprøven til bil i juni.

Antallet var rekordstort og et resultat som fikk flere til å riste på hodet. Statens vegvesen la ikke skjul på at de var skuffet.

På spørsmål om vegvesenet synes det er respektløst at kandidater møter opp uforberedt til teoriprøven, svarte Myhr:

- Ja, det kan du si. Det handler om å tenke på at andre skal gjennom dette. Ta et ansvar, svarer Myhr.

Nytt system

Nå har Statens vegvesen bestemt seg for å ta grep.

Enda bedre illustrasjoner og bruk av animasjoner skal gjøre de tradisjonelle teoriprøvene mer tydelige og forståelige for kandidatene.

Ikke lettere å løse, men enklere å forstå, opplyser vegvesenet.

Det nyutviklede teoriprøvesystemet vil bli tatt i bruk i september. Teoriprøvene skal ikke gjennomføres på en annen måte enn før, hverken vanskeligere eller lettere.

- Skal skille

En mer moderne layout, med forbedrede illustrasjoner og animasjoner, skal imidlertid gjøre at man i større grad enn tidligere kan tydeliggjøre det førerkortkandidatene skal svare på.

– Med det nye systemet på plass, har Statens vegvesen fått et verktøy som effektiviserer oppgaveutviklingen og gir oss mulighet til å gi førerkortkandidatene oppgaver som er enda mer tydelige og forståelige, sier seniorrådgiver Lars-Inge Haslie i Statens vegvesen.

- Men det nye systemet skal fortsatt skille mellom de som har den nødvendige kunnskapen og de som ikke har det, legger Haslie til.

Stadige utvidelser

Statens vegvesen har i de senere år også administrert teoriprøvene for andre offentlige instanser som Luftfartstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- Utviklingen av det nye systemet har tatt hensyn til at Statens vegvesen skal løse oppgaver for ulike offentlige instanser langt smidigere enn nå, ved at aktørene i større grad kan utvikle og holde orden på egne oppgaver og prøver i systemet, sier Haslie.

Teoriprøver for droner, helikopter, småfly og sjåfører av farlig gods er eksempler på eksamenstyper som allerede gjennomføres i Statens vegvesens lokaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer