Vil kutte i elbilfordelene

Sjokkert over vegvesen-forslag: - Helt uforståelig

Statens vegvesen mener antallet elbiler er blitt så stort at mange av fordelene må reduseres. Elbilistene raser.

Elbilforeningen raser over Statens vegvesens forslag om å redusere elbilfordelene og omtaler forslaget som «en krigserklæring» og «helt uforståelig». Foto: Annika Byrde / NTB
Elbilforeningen raser over Statens vegvesens forslag om å redusere elbilfordelene og omtaler forslaget som «en krigserklæring» og «helt uforståelig». Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

- Elbilfordelene er en av årsakene til at det er fortsatt er færre som reiser kollektivt sammenlignet med årene før pandemien, skriver Vegvesenet i et brev til Samferdselsdepartementet torsdag.

Vegvesenet vil i første omgang øke takstene for elektriske personbiler i bomringene i de store byene til 70 prosent av full takst, og at det fra 2025 bør bli like takster for alle typer biler.

Norsk Elbilforening raser over forslaget, kaller det en krigserklæring mot elbilsatsingen og at den forventer at regjeringen forkaster forslaget.

- Helt uforståelig

- Dette er en krigserklæring mot elbilsatsingen. Det er helt uforståelig at Statens vegvesen mener at miljørabatt i bomringen ikke påvirker viljen til å velge elbil, sier leder for kommunikasjon og samfunnskontakt Unni Berge i Elbilforeningen.

- En elbil er også en bil som tar plass i trafikken. Vi har som mål å redusere biltrafikk i og inn mot de største byene. Med en halv million elbiler på veiene nærmer vi oss et punkt hvor det må vurderes en gradvis avvikling av takstfordelene i bomringene, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland.

- Statens vegvesen foreslår i realiteten at bensin- og dieselbiler skal styrke sin konkurransekraft i byområder. Det er elendig miljøpolitikk, sier Unni Berge.

  • Har du sett denne?
Den ombygde bobla er raskere enn en Tesla 3 performance. Videoen viser løpet, og hva eieren har gjort for å lage klodens raskeste folkevognboble. Vis mer

Vil vurdere forslagene

Det var Samferdselsdepartementet som i mai ba Vegvesenet om å vurdere ulike virkemidler for å få reisende tilbake til kollektivtransporten i samme antall som før koronapandemien.

- Vi må vurdere ulike virkemidler som kan få flere til å velge kollektivtransport. Nå skal vi se nærmere på forslagene før vi konkluderer, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

I brevet skriver Vegvesenet også at muligheten for elbiler til å kjøre i kollektivfeltene bør begrenses til dem som har med passasjerer. Kommunene lokalt bør imidlertid fortsatt få bestemme om det skal være rimeligere å parkere med elbil.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.