Farevarsel om snø

Sjokkmelding til deg som har lagt om til sommerhjul

Tirsdag er det varslet mellom 15-25 centimeter snø flere steder i Sør-Norge. Hvis du har lagt om til sommerdekk, er reglene krystallklare.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Bare et par dager etter at vi mange steder opplevde temperaturer på rundt 20 grader, har Meteorologisk institutt nettopp sendt ut gult farevarsel om til dels store snømengder på deler av Østlandet mandag og tirsdag.

I løpet av natt til tirsdag ventes snøgrensen å ligge så lavt som 100 meter, og det kan komme så mye som 15-25 centimeter snø i områdende som får mest.

GJØR SJEKKEN: Ikke legg om til sommerhjul før du har sjekket dette. Video: Bjørn Eirik Loftås / Elbil24.no Vis mer

Dermed kan bli svært vanskelige kjøreforhold flere steder. Bruker du bil til jobb, må du belage deg på at det kan bli forsinkelser i trafikken tirsdag morgen.

Her er varselet Meteorologene la ut på Twitter mandag formiddag:

Hjelper ikke med helt nye sommerdekk

Dersom du allerede har lagt om til sommerhjul men må bruke bilen tirsdag, er reglene krystallklare: Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene.

Så kommer spørsmålet mange sikkert lurer på: Hvis man har helt nye sommerdekk med godt mønster, kan de duge dersom snøen kommer tilbake på en lynvisitt?

- Det korte svaret er nei, sier dekkekspert Rune Korsvoll til Elbil24.

Det er nemlig store forskjeller mellom sommerdekk og vinterdekk, som gjør at sommerdekkene blir farlige å bruke når det er glatt på veiene, ifølge Korsvoll.

Dekkekspert Rune Korsvoll. Foto: Dinside.no
Dekkekspert Rune Korsvoll. Foto: Dinside.no Vis mer

Mye handler om mønsteret, som er helt forskjellig på sommer- og vinterdekk. I tillegg kommer vesentlige forskjeller i selve gummiblandingen i dekkene.

- Vinterdekkene har en helt annen gummiblanding enn sommerdekkene. Denne blandingen har egenskaper som gjør at dekkene holder seg myke selv når temperaturen synker langt under frysepunktet. Det er nødvendig for å sikre et godt veigrep, sier Korsvoll.

- Så selv om sommerdekkene er helt nye, duger de ikke på glatta?

- Det er korrekt. Nye dekk er naturligvis bedre enn nedslitte - men vil uansett være direkte farlige å kjøre med på snø- og isføre, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.