Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
(Elbil24): Salget av elbiler suser av gårde i Norge, men flere har gjentatte ganger ytret bekymring over at ikke ladetilbudet klarer å holde tritt med det stadig økende antallet elbiler.
Ifølge Norsk elbilforening bør det bygges ut 1000 ladere i året frem mot 2025, for å unngå at ladekø skal bli et problem for framtidas elbilpark.

Elbilskolen: Lading
I dag er det Fortum, Grønn Kontakt, stasjonskjeden Circle K og Ionity som er de største aktørene innen levering av lyn- og hurtigladere.
Men nå kommer en ny nasjonal aktør på banen.
Nasjonalt tilbud
BKK har levert ladetjenester lenge, men for mange er de kjent for å være et vestlandsbasert tilbud. Nå forteller de at de satser på hele landet, og har allerede ladere plassert flere steder i Øst- og Midt-Norge.
– Vi har ca. 70 lokasjoner og 250 ladere, men dette endrer seg raskt nå da vi har svært mange byggeprosjekter. Vi har en svært ekspansiv plan for videre utbygging i Norge, så vi vil nok relativt raskt bli en aktør med et godt utbygd nasjonalt ladenettverk, forteller leder for e-mobilitet i BKK Odd Olaf Askeland.

Av de 250 laderne er flere av disse lynladere (150kW), og disse rulles ut i disse dager.
– Vi har så langt kjøpt inn 80 lynladere og ruller ut disse fortløpende.
Alle BKKs ladere befinner seg i dag sør for Trondheim. De har blant annet ladere i Østfold, Akershus, Oslo, Rogaland og Buskerud, mens hovedvekten befinner seg rundt Bergen.
Endrer prisstruktur
For en stund siden ble det klart at ladeleverandør Grønn Kontakt endret sin prisstruktur for lading. Nå gjør BKK det samme. Fra å ha tatt betalt for lading per minutt, vil de framover ta betalt for KW som lades, forteller Askeland.
– Elbilmarkedet er i stadig endring. Større batterier og mer kapasitet på nye biler gjør at noen elbiler lader raskere enn andre. Frem til nå har man betalt per lademinutt på våre hurtigladestasjoner. For å gjøre det mer rettferdig for dem som lader, vil man fra 2. oktober 2019 betale for den strømmen man faktisk får i bilen, og bare en mindre andel for den tiden det tar å lade.

Hyundai og Kia kjøper seg inn i Ionity
Endringene gjøres for å gi ladingen en mer rettferdig pris, ser Askeland.
– Det viktigste med endringen er at det blir mer rettferdig. På normallading så lader bilene med et spenn fra 1,8 til 22kW og på 150kW laderne fra 33 til 150kW. Minuttbasert prising blir da en svært dårlig prisingsmodell.
– Våre beregninger viser at 30-40% vil få det noe rimeligere, mange vil oppleve liten endring, mens de med høyere ladehastighet vil oppleve en økning
Ladetilbud i utvikling
Flere aktører er nå i gang med en omfattende utbygging av tilbudet.
Grønn Kontakt, Circle K, Fortum og Ionity er alle i gang med en utbygging av ladetilbudet, og spesielt lynladere. De vil imidlertid ikke avsløre akkurat hvor, eller hvor mange.
Se Circle K fortelle om hvorfor de satser på ladestasjoner for elbil:
Dette er ladere som kan gi inntil 350kW effekt, selv om ingen biler foreløpig få maksimalt utbytte av disse laderne.
Askeland i BKK vil heller ikke avsløre nøyaktig hvor den kommende utbyggingen er planlagt, men det ser ut til at elbilister i det ganske land framover kan benytte seg av deres tilbud.
– Det vi kan si er at vi har svært mange prosjekter i Sør-Norge og jobber med å legge en strategi for etablering også i resten av landet, sier Askeland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.