Svenske Luvly

Skal lage bilens svar på IKEA

Kan dette være smakebiten på fremtidens bybil-konsepter?

KOMMER FLATPAKKET: Luvly O er en mikrobil beregnet på bytrafikk. Men flere biler er under planlegging. Foto: Luvly.se
KOMMER FLATPAKKET: Luvly O er en mikrobil beregnet på bytrafikk. Men flere biler er under planlegging. Foto: Luvly.se Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Ingen rynker lenger på nesa over møbler som kommer flatpakket. Man sperrer heller opp øynene når møbler kommer ferdig montert. Og kanskje blir det slik for biler også i fremtiden?

I dagens bilindustri er bilene fiks ferdige når de ruller ut fra fabrikken. Deretter transporteres de ferdige bilene til markedene de skal selges i, på trailere, tog eller på store frakteskip. Omtrent slik møbelindustrien fungerte for noen tiår siden.

Slike ferdig-løsninger har imidlertid noen klare ulemper, ikke minst med tanke på plassutnyttelse under transport. Når ting kommer flatpakket, får man rett og slett plass til mye mer på et begrenset areal. Og lastebilen som tidligere fikk plass til 10 veggseksjoner i lasterommet, har plutselig fått plass til 100.

20 biler i én konteiner

Det svenske oppstartsselskapet Luvly ser for seg en fremtid der også bilene transporteres i deler fra hovedfabrikken, før de settes sammen i lokale monteringsanlegg i hver region.

Navnet på selskapet spiller på LUV (Light Urban Vehicle), og selskapet har allerede presentert sin første mikrobil, Luvly O, som de ser for seg skal produseres og distribueres på denne måten.

Delene skal altså «flatpakkes» i konteinere som kan fylles helt opp til taket, og dermed utnyttes plassen under transport langt mer effektivt og miljøvennlig enn i dag. Ifølge Luvly skal én enkelt fraktkonteiner kunne inneholde hele 20 komplette biler.

Selskapet hevder at deres metodikk for produksjon og distribusjon - samt bilens lave forbruk, vil redusere det totale energibehovet med hele 80 prosent sammenlignet med konvensjonelle elektriske biler.

Fortsetter etter videoen

MINI: Liten utenpå, men stor nok inni til to voksne personer. Bli med på kjøretur i Citroën Ami! Vis mer

Kompakt og billig

Modellen det er snakk om er altså en svært kompakt og billig bybil (den vil koste anslagsvis rundt 10.000 euro) med to seter, toppfart på 90 kilometer i timen og en rekkevidde på rundt 10 mil - som er helt optimalt for bytrafikk, mener selskapet.

De ytre målene er 2,7 x 1,53 x 1,44 meter og vekta stopper på 380 kilo. Til tross for kompakte mål og lav vekt, skal bilen by på klasseledende sikkerhet for fører og passasjer, hevder produsenten.

Bak setene har bilen et relativt romslig bagasjerom på 267 liter - nok til å romme et par kofferter eller en relativt stor fredagshandel.

Uttakbare batterier

Luvly O har imidlertid en helt spesiell batteriløsning: To batterier, hvert på 15 kilo, er nemlig utstyrt med bærehåndtak. Med enkle håndgrep skal de kunne løftes ut av bilen, tas inn i leiligheten og lades der - hvis man mangler mulighet til å lade på parkeringsplassen, noe som gjelder svært mange byboere.

På et vanlig 230V-anlegg og på dedikert 32A-kurs kan man i teorien kunne fullade batteriene på rundt én time.

ENKELT: Alt skal være enkelt ved Luvly, lover produsenten. Bruk avstemningen lenger nede i saken for å uttrykke din mening om bilen.
ENKELT: Alt skal være enkelt ved Luvly, lover produsenten. Bruk avstemningen lenger nede i saken for å uttrykke din mening om bilen. Vis mer

Planlegger flere

Luvly planlegger flere typer bykjøretøy, og har vist skisser av både en kompakt byvarebil og en mer sportslig trehjuling.

Tanken er at de forskjellige bilene i stor grad skal bruke de samme delene - og minst like viktig: De skal også være enkle å demontere og resirkuleres.

Så kommer naturligvis det store spørsmålet: Når vil vi se bilene i handel?

Det er foreløpig et åpent spørsmål. Man kan sette seg på reservasjonsliste, og så vil man få oppdateringer så snart prosessen tar nye steg.

Du finner mer informasjon om Luvly O og konseptene på Luvly.se.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.