Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.
(Elbil24): Alliansen Nissan-Renault, som også inkluderer Mitsubishi, Alpine og Infinity, annonserte i dag planene frem mot 2030.
Kortversjonen av dette er at det nå skal elektrifiseres for alle penga.
I løpet av 2030 skal alliansen - som Elbil24 meldte tidligere i uken – ha kommet med 35 nye elbiler. Både Nissan og Renault skal være 100 prosent fullelektriske ved utgangen av 2030, mens Mitsubishi lener seg mindre mot Europa og mer mot hjemmemarkedet. De må se an utviklingen i Asia før de tør forplikte seg helt og holdent mot elbiler.

Under pressekonferanser, der planene ble lagt frem, kunngjorde alliansen også at alle elbiler som blir lansert rundt 2030 vil ha faststoff-batterier.
Faststoff-batterier, også kjent som Solid State, er blant entusiaster blitt malt opp som et fargerikt og vakkert kunstverk, men er det egentlig det?
For mens entusiastene alltid er optimistiske med tanke på det ukjente, er fagmiljøene mer reservert. Jo da, faststoff har sine klare fordeler, men det er først og fremst det økonomiske aspektet til nå er blitt dratt frem som den store gevinsten i fagmiljøet.
Nå kommer alliansen med litt mer kjøtt på beinet.

TEST: Tre høypotente kjøremaskiner med heftige ytelser
Fire store gevinster
For i presentasjonen drar alliansen frem særlig tre områder der faststoff-batterier vil gi en stor gevinst, og de kvantifiserer også denne gevinsten, som i tillegg får en fjerde fordel som en bieffekt.
Den ene fordelen er prisen, for når faststoff-batteriene er klare for masseproduksjon, vil kostnaden for batterier være halvert. Det er godt nytt. Om reduksjonen skyldes faststoffet alene, eller halveringen i pris skyldes en generell prisreduksjon for batterier totalt sett ble det ikke sagt noe rundt.
Fordel nummer to er energitettheten, som med faststoff vil dobles, melder alliansen. Det betyr at du kan halvere fysisk størrelse på batteriet, samtidig som batterikapasitet og rekkevidde opprettholdes. Dette vil gi store muligheter til å utnytte plassen i bilen langt bedre. Alternativt kan produsentene fylle tilsvarende plass som et av dagens litium-ion batterier, for på den måten oppnå nær dobbelt så høy kapasitet. Dette vil også nær doble rekkevidden, og helt sikkert bedre ytelsene.

Den tredje fordelen som trekkes frem under presentasjonen, er ladehastigheten. Her kommer alliansen med et estimat om at ladetidene vil reduseres til en tredel av hva vi opplever i dag. Nå skal det legges til at dette gjelder under optimale forhold. Om vi ser den samme effekten i kaldt klima på en sur vinterdag er det ikke sagt noe om, men enhver redusering i ladetid er til det bedre. Husk bare at en reduksjon i ladetid også stiller krav til tilgang på høyere effekt under lading, noe som igjen stiller krav til nettet.
Den positive bieffekten er at hvis man strengt tatt holder seg til den batterikapasiteten man strengt tatt trenger, og ikke bruker gevinstene ved faststoff-batteriet til å oppgradere kapasitet og rekkevidde, så kan man få en bil som er langt lettere. Dette vil igjen redusere behovet for energi til fremdrift, forbruket vil gå ned, og man kommer igjen lenger på den samme energimengden. Men først av alt vil man merke at bilen blir lettere, som igjen gjør den mer dynamisk og letthåndterlig.
Men fortsatt er den en halvering i kostnad, en dobling i energitetthet, og ikke minst at ladetiden reduseres til en tredel som er hovedpunktene på gevinstlisten.
Fortsetter etter videoen
I den senere tiden har prisen på råvarer til batterier skutt i været, ikke minst når det gjelder lithium. De fleste selskaper som utvinner lithium og lithiumkarbonat har det siste året blitt mangedoblet i verdi på verdensbørsene, mest på grunn av allerede økte priser på råvarene, og forventninger om ytterligere økning. Det er samtidig en rekke konsolideringer og oppkjøp på gang, og de store kinesiske selskapene er åpenbart på handletur for å hamstre det som er av gruvebedrifter.
På spørsmål om alliansen kan ha feilberegnet prisestimatene som en følge av prisøkningen på råvarer er selskapet klar på at de bedriver langtidsplanlegging, og at de samtidig prøver å gjøre seg uavhengig av de råvarene det er størst press på. Dette ved å utvikle anoder og katoder med mindre av disse råvarene. Estimatene står med andre ord ved lag.
Per i dag har alliansen rundt 100 forskjellige bilmodeller. Disse skal ned til rundt 90, samtidig som andelen med delte plattformer blant alliansens merker skal økes fra under 60 prosent i dag, til over 80 prosent bare innen 2026.
Når vi får se den første bilen med faststoff-batterier ble det ikke sagt noe konkret rundt, men det vil være optimistisk å tro på et stort volum før nærmere 2030, men når de først kommer vil det være liten grunn til å holde igjen.
De koster tross alt halvparten å lage, veier det halve, og så får vi ladefarten på kjøpet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.