Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Rett etter påske triller de første utgavene av Lexus RZ 450e inn til de norske forhandlerne, selv om de første kundene må smøre seg med tålmodighet et par måneder til.
Dette er den andre rene elbilen fra Lexus, etter UX 300e.
Elbil24 har nå kjørt bilen ved flere anledninger, både på bane og på vei, med dette kommer vi tilbake til ved en senere anledning. Videoen i toppen gir deg likevel en pekepinn.
La oss likevel fortelle deg litt om hva du får, dersom du ser etter en ny elbil av denne typen. Lexus er tross alt på agendaen for mange som ønsker en premium bil, og merket skårer høyest av alle verdens bilmerker på den etter hvert anerkjente kundeundersøkelsen fra J.D. Powers.
Også i den mer lokale varianten, AutoIndex, gjør Lexus det svært godt. Men det går ingen automatikk i at nye RZ 450e nødvendigvis er et førstevalg for kundene av den grunn.

RZ 450e bygger på Toyota-konsernets nye e-TNGA plattform, og er laget som en elbil fra bunnen av. Den deler mange av de samme komponentene som Toyota bZ4X, som den nevnte plattformen og batteriene, blant annet. Det betyr at den har et energilager på 71,4 kWh brutto, og en netto anvendbar kapasitet på 64 kWh.
Dette er i utgangspunktet lite for en bil i det såkalte d-segmentet, med en lengde på over 4,8 meter og en vekt på 2,1 tonn.

Derfor bør du tenke deg om før du velger tohjulsdrift
Så la oss bare legge rekkevidde-ballen død med en gang. Ja, vi skal teste rekkevidde, ladefart og alt annet bilen har å by på så snart vi får den klar til fullverdig test på norsk jord.
Vi forventer ikke at Lexus kan trylle noe mer enn andre produsenter, men så er det heller ikke rekkevidde Lexus ønsker å selge bilen på. Samtidig høres det ut som at Lexus-organisasjonen har lært av Toyota, og dermed ikke overlover verken vinteregenskaper eller rekkevidde, slik tilfellet dessverre var med Toyota i starten. Lærdom gir kunnskap, og kunnskap er bra!
En Lexus RZ 450e med det utstyret du måtte ønske deg vil ha en WLTP-rekkevidde på 395 kilometer, dersom du også velger 20-toms hjul. Velger du en enklere utstyrt bil med 18-tommere, så vil dette øke til 440 kilometer på det meste. Også her må du forvente den typiske reduksjonen av rekkevidde som kong vinter bringer med seg. Hva vi da sitter igjen med kommer vi naturligvis tilbake til, men ikke før neste vinter, ettersom bilen først kommer på markedet i løpet av sommeren.

Sport eller offroad?
Toyota bZ4X markedsføres mer som en firehjulsdreven SUV med god bakkeklaring og fremkommelighet, mens RZ 450e sikter mer mot det sportslige. Den har blant annet en lavere bakkeklaring, med sine 16 centimeter, mot Toyotas 20 centimeter. I tillegg har Lexus RZ 450e mer krefter å by på enn sin slektning, ettersom motoren foran leverer 150 kW, mot 80 kW i Toyota’en. Totaleffekten i en Lexus ender dermed på 313 hestekrefter. Dette er teorien, så kommer vi tilbake til hvordan det virker i praksis i en egen sak.

De beste og verste bil-appene
Lexus RZ er som sagt mer rettet mot det sporstlige enn bZ4X sine offroadegenskaper. Sistnevnte vant som kjent Elbil24 sin test av systemer for firehjulsdrift nå nylig – med god margin. Den vant også den viktige bremsetesten med enda større margin, til tross for at alle bilene var satt på identiske dekk – en selvfølge.
Vi skal ikke forskuttere noen resultater for Lexus RZ 450e, men ettersom bilene er bygget på den samme plattformen og teknologien ser vi heller ikke bort fra at også RZ vil kunne gjøre de samme øvelsene bra, med et tillegg for høyere vekt, naturligvis.
Lexus satser også på et annet kundesegment enn Toyota, med de som ønsker en mer premium følelse – og som er villig til å betale for det – på kundelisten. Premiumfølelsen består i første omgang av en utstrakt utstyrsliste, men også en bedre opplevd kvalitetsfølelse på «touch & feel». Også her skal vi komme tilbake til våre meninger og erfaringer i en senere sak, men Lexus har gjort veldig mye veldig riktig, og så har vi selvfølgelig noe vi må plukke på ved RZ 450e også.

Kabelstyring
Både Lexus og Toyota har annonsert at de skal komme med såkalt steer-by-wire i de to nevnte bilene. Nå får vi opplyst at systemet som først skulle lanseres til høsten, og da i Lexus først, dessverre blir forsinket til en gang ut i 2025.
Fordelen er derimot at prisen, som tidligere er antatt å ligge på rundt 70.000 kroner, slettes ikke blir så dyr likevel. Nå estimeres det et prisleie på rundt 3.000 Euro, eller rundt 30.000 kroner, med dagens kurs.
Elbil24 har tidligere testet dette systemet på bane, både i lave og høye hastigheter, og det er faktisk en særdeles interessant øvelse. Begge merkene har utstyrt bilene som har dette systemet med et såkalt Yoke-ratt, der toppen av rattet er borte.
Tesla har gjort det samme på sine Plaid-utgaver av Model S og Model X, men de mangler den variable utvekslingen på styringen som kommer med steer-by-wire. Forskjellen på opplevelsen med disse systemene blir derfor enorm. 1-0 til japanerne.
Elbil24 kommer tilbake med hvordan Lexus RZ 450e oppfattes i bruk i en utvidet artikkel i midten av mars. Frem til da, her er prisene, og husk å få med deg videoen øverst i saken. Der får du et innblikk i hvordan styringen fungerer i praksis.
Utstyrsmodeller og priser:
Comfort | 599.000 |
Executive | 633.400 |
Executive Panorama | 643.300 |
Executive Bitone | 673.300 |
Luxury | 713.300 |
Luxury Panotech | 733.200 |
*Alle priser er levert Oslo. |
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.