Sambruksfelt:

Skiltet som forvirrer elbilister

Lov å kjøre her eller ikke? 2 av 3 svarte feil.

2+: Dette skiltet angir at kjørefeltet er et sambruksfelt, men kan du kjøre her som elbilist – uten passasjer? Foto: Google
2+: Dette skiltet angir at kjørefeltet er et sambruksfelt, men kan du kjøre her som elbilist – uten passasjer? Foto: Google Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I romjula kjørte Elbil24 en aldri så liten romjulsquiz, som over 1000 lesere brynet seg på. Det kan du naturligvis fortsatt, så om du ikke vil vite svaret på ett av spørsmålene, er du velkommen til å trykke på lenka over og ta quizen først.

67 prosent svarte feil

Spørsmålet flest svarte feil på var spørsmål 9, som handlet om sambruksfelt-skiltet, altså det blå skiltet med bilde av en bil og «2+». Spørsmålet lød som følger:

Hvis du ser dette skiltet (509 Sambruksfelt) og ikke har passasjerer i elbilen – kan du da allikevel kjøre i dette kjørefeltet?

Hele 67 prosent svarte «nei» på dette spørsmålet.

Bare én av tre svarte «ja», som er det korrekte svaret.

Utgangspunktet for dette skiltet er at man må være to eller flere i bilen for å kjøre i det aktuelle feltet. I tillegg kan det brukes blant annet av busser, drosje med taklykt og minibusser i løyvepliktig persontransport (se faktaboks nederst).

Også lov for elbil – uten passasjer

Men det kan også brukes av elektriske eller hydrogendrevne kjøretøy, skriver Statens Vegvesen på sine nettsider. Og det uten krav til at det er to eller flere i bilen.

«Kjøring i kollektivfelt og sambruksfelt er bare tillatt som angitt på offentlig trafikkskilt. Likevel kan elektrisk eller hydrogendrevet motorvogn, tohjuls motorsykkel uten sidevogn, tohjuls moped, sykkel, liten elektrisk motorvogn eller uniformert utrykningskjøretøy nytte slike felt.», heter det seg i lovverket. Dette ble endret ved forskrift, gjeldende fra 1. juni 2005.

Riktignok kan det være at et underskilt innskrenker mulighetene. Typisk tekst kan da være «Gjelder ikke elmotorvogn uten passasjer». Da er det ikke lenger fritt frem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.