Statens vegvesen advarer

Skiltet stjålet – du får boten

Den siste tiden har flere bileiere blitt frastjålet skiltene på bilen sin. Da gjelder det å handle raskt for å unngå en overraskende regning i posten.

MANGE OPPLEVER DETTE: I fjor mistet over 13 000 bileiere skiltene. Dersom du ikke er rask til å melde dette til politiet, kan du sitte igjen med en ubehagelig regning. Foto: Rune Korsvoll
MANGE OPPLEVER DETTE: I fjor mistet over 13 000 bileiere skiltene. Dersom du ikke er rask til å melde dette til politiet, kan du sitte igjen med en ubehagelig regning. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

«Tyvene stakk fra stedet i en bil som viste seg å ha stjålne skilter», er en melding vi leser i avisene eller hører på nyhetene ganske ofte. I løpet av fjoråret meldte over 13 000 bileiere inn til politiet at kjennemerkene på bilen var borte. De var enten stjålet eller mistet. Oppdager du at skiltene på bilen din er borte, må du være rask til å melde fra. Hvis ikke kan det bli en svært dyr erfaring.

Du får regningen

Både politiet og Statens vegvesen sier at bruken av stjålne skilter er blitt et problem. Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøyavdelingen, forklarer:

- Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Vi har imidlertid vært borte i flere historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring, avgifter, bensinregninger eller bompenger. Vi vet også at skiltene har vært benyttet til kriminelle handlinger, sier Øwre.

BRUKES AV KRIMINELLE. En del skilter som stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Noen brukes for å slippe å betale forsikring, bompenger eller bensinregninger. Foto: Nottinghamshire police
BRUKES AV KRIMINELLE. En del skilter som stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen. Noen brukes for å slippe å betale forsikring, bompenger eller bensinregninger. Foto: Nottinghamshire police Vis mer

Brukes av kriminelle

Det er flere år siden Utrykningspolitiet uttrykte bekymring for et økende antall skilt-tyverier og at hensikten med tyveriene ofte er å skjule annen kriminell virksomhet. Som eksempler nevner politiet at skiltene brukes under vinningskriminalitet eller at de settes på biler som frakter ulovlig gods over grensen.

Finner du bilen din uten skilter en dag, er det bare en ting å gjøre: Meld fra til politiet med en gang. Hvis ikke kan du oppleve å måtte betale alt fra bensinregninger, bøter og forsikringskrav dersom en bil med dine skilter har vært innblandet i slike episoder.

Vær rask

Hvis du har meldt tyveriet til politiet er det lettere å avvise alle krav som måtte komme.

AVSLØRT: Statens vegvesen har tatt i bruk et nytt kamera for å avsløre bilister som kjører med falske skilt. Det er koplet opp mot en database og avslører bilisten på to sekunder. Foto: Statens vegvesen
AVSLØRT: Statens vegvesen har tatt i bruk et nytt kamera for å avsløre bilister som kjører med falske skilt. Det er koplet opp mot en database og avslører bilisten på to sekunder. Foto: Statens vegvesen Vis mer

- Det er du som bileier som har ansvaret for skiltene på bilen. Vårt fokus er at du som har mistet eller blitt frastjålet kjennemerkene, anmelder forholdet til politiet så raskt som mulig. Da kan du unngå bøter eller andre kjedelige situasjoner dersom skiltene dine blir misbrukt, sier Heidi Øwre.

Når tapet er meldt til politiet, kan du melde det til Statens vegvesen og bestille nye skilter. Det kan du enten gjøre på nettet her, eller ved å møte opp på en trafikkstasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.