Pristruktur Ionity:

- Skjønner ikke bæret av markedet

Det sier generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, etter at Ionity offentliggjorde sin nye prismodell.

- UHØRT: Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, er svært kritisk til den nye prismodellen til Ionity. Foto: Norsk Elbilforening
- UHØRT: Generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu, er svært kritisk til den nye prismodellen til Ionity. Foto: Norsk Elbilforening Vis mer
Publisert

(Elbil24): Denne uken ble det kjent at hurtigladeselskapet IONITY, som ble etablert av Volkswagen-gruppen, Daimler, Ford og BMW, skrur opp prisene på sine stasjoner i Norge og resten av Europa.

Introduksjonstilbudet med 80 kroner for en ladeøkt utgår, og skal erstattes av 0,79 euro per kilowattime (kWh). IONITY har i tillegg valgt å ta i litt ekstra, slik at den norske prisen skal bli 8,40 kroner per kWh.

- Landeveisrøveri

Generalsekretær i Norsk Elbilforening er ikke imponert.

- Det kan virke som tysk bilindustri ikke skjønner bæret av det norske elbilmarkedet, sier Bu og fortsetter:

- Et slikt prisnivå for lynlading er uhørt, og betyr i praksis at IONITY priser seg høyere enn fossilt drivstoff. I tillegg velger IONITY å kreve en høyere pris i Norge enn i resten av Europa.

- Det betyr altså at elbilistene i det mest utviklede markedet skal utsettes for landeveisrøveri for å finansiere videre utbygging andre steder, sier Bu.

Norsk elbilforening har ingen tro på at kundene vil akseptere de nye prisene, for å sikre en god utbygging i resten av Europa.

- Det nytter ikke å prise lynladetjenestene likt i alle markeder. Strøm er billigere i Norge enn i en rekke andre europeiske land, og vi har mange flere kunder, og det må selvsagt reflekteres i prisen på lynlading. IONITY priser seg nå ut av markedet, og resultatet vil uunngåelig bli færre kunder, sier Bu.

Forsvarer prisene

De nye prisene gjelder fra 31. januar 2020, og det er de uten en ladeavtale med Ionity som kommer dårligst ut av deres prismodell. Har man avtale koster ladingen 3,27 kroner per kWt, men i tillegg kommer en månedskostnad på i underkant av 200 kroner.

For Ionity sine såkalte drop-in kunder, vil trolig prishoppet kjennes på lommeboka. Fra laderne ble satt opp og frem til den nye prismodellen trår i kraft 31. januar, har det nemlig kostet 80 kroner i fastpris, uansett hvor lenge du lader og hvor høy effekt du får.

Sjef for Ionity i Nord Europa, Jan Haugen Ihle, mener prisen er riktig.

- Jeg har registrert at det har vært litt skepsis til drop-in prisen vi har lagt oss på, men med en avtale vil man komme mye bedre ut. Det vil trolig også komme muligheter for flere andre avtaler i fremtiden, som med Plugsurfing, som vil kunne kutte kostnaden for kundene, sier Ihle til Elbil24, og fortsetter.

- Fordelen med å velge Ionity er at vi oppretter store ladeanlegg som gjør at det er mindre ventetid på ladere enn hos andre aktører. Vi leverer også en forutsigbar ladeeffekt, og du får den kapasiteten du blir lovet, noe som er viktig for kundene. I tillegg kan du lade deg gjennom hele Europa med én operatør.

Ihle sier at de per i dag er de eneste som har ladere med 350 kW effekt, og at de har valgt en langsiktig tankegang hvor de også er dimensjonert for fremtiden.

- Så er det viktig å legge til at mange tenker at man må lade på ladestasjoner, og at det er eneste alternativ. Det stemmer ikke, og i realiteten så lader de aller fleste billig hjemme i det daglige. Våre ladere er ment for de som kjører lange distanser til hytta og så videre, og da tror vi både mangel på ventetid og en forutsigbar ladehastighet vil veie tungt.

Ikke fornøyd

Men forklaringen holder ikke mål for Christina Bu i Norsk Elbilforening.

SKYHØYE PRISER: Nils Sødal i NAF mener prisene er for høye. Foto: NAF
SKYHØYE PRISER: Nils Sødal i NAF mener prisene er for høye. Foto: NAF Vis mer

- Norsk elbilforening henstiller IONITY om snarest å revurdere den nye prispolitikken. Sammenlignet med prisnivået hos andre ladeselskaper i Norge er prisnivået fullstendig på jordet. Altså er det behov for en ganske kraftig justering for å gjøre Ionity sitt tilbud konkurransedyktig, sier Bu.

Heller ikke NAF mener prisene er akseptable.

- Vi liker at Ionity velger å kjøre ren kWh-pris. Men de har lagt seg på en skyhøy pris. Det er ikke bra. Så prismodellen mener vi er riktig og lett å forstå for forbruker, men prisnivået er langt over hva det bær være, sier kommunikasjonssjef i NAF Nils Sødal til Elbil24.

Bu i Norsk Elbilforening minner likevel om at elbilen fortsatt gir langt lavere drivstoffkostnader på årsbasis enn fossilt dersom den lades mest hjemme, men at det likevel er viktig at hurtigladeoperatørene forstår at deres tilbud må være attraktive.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.