Frende med ny undersøkelse:

- Skjønner veldig godt at dette er den klart største frykten

Bilførere har svart på hva de er mest redd for i trafikken. Spesielt tre ting går igjen.

97 prosent opplyser at de er redde for noe når de kjører bil. Kvinner er mer redde enn menn. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
97 prosent opplyser at de er redde for noe når de kjører bil. Kvinner er mer redde enn menn. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I 2022 omkom 118 personer i trafikken i Norge. Det var en stor økning fra året før, da 80 mennesker omkom. Det viser tall fra Statens vegvesen.

- Statistikken viser at nesten to av tre omkomne i fjor døde i møteulykker eller utforkjøringer. Jeg håper 2022 blir et unntaksår og at ulykkesstatistikken går nedover igjen i år, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

1 av 4 dødsulykker skyldes rus

Det viktigste som kan gjøres for å forhindre alvorlige trafikkulykker, er å få ned antallet som kjører i ruspåvirket tilstand.

Tall fra Utrykningspolitiet (UP) viser at 30 bilførere stoppes hver eneste dag mistenkt for ruspåvirket kjøring. Tall fra MA – Rusfri Trafikk viser at 25 prosent av alle dødsulykker på norske veier de siste årene har vært ruskjøringsulykker.

Ikke overraskende er det nettop rusede sjåfører som bekymrer norske bilister mest. Det viser en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Frende.

- Jeg skjønner veldig godt at dette er den klart største frykten bilførere har. Rusede sjåfører på veien er uberegnelige, og ikke noe du kan unngå med egen kjøring. Mange tenker nok også på de mange som ikke tas. Mørketallene er store når det kommer til ruskjøring, sier Ytre-Hauge.

IT'S A YOKE: Tesla Model S og X kommer nå med et helt nytt ratt. Det skaper ikke bare begeistring. Video: Elbil24.no Vis mer

Dette frykter nordmenn mest

Frendes undersøkelse viser at 3 av 4 av de spurte frykter rusede sjåfører. Dyr i veibanen følger nærmest, deretter glatt føre og utenlandske vogntog. Hele listen:

 1. Rusede sjåfører – 74 prosent
 2. Dyr i veibanen – 60 prosent
 3. Glatt føre – 56 prosent
 4. Utenlandske vogntog – 41 prosent
 5. Vannplaning – 40 prosent
 6. Syklister – 32 prosent
 7. Fotgjengere og andre myke trafikanter – 31 prosent
 8. Folk som kjører forbi – 20 prosent
 9. Rundkjøringer – 3 prosent
 10. Ingenting – 3 prosent
  (Kilde: Frendeundersøkelsen utført av Norstat)

Kvinners frykt kan være bra og farlig

Kun tre prosent av de spurte i Frendeundersøkelsensier at de ikke bekymrer seg for noe når de kjører bil.

Snur man på det, er altså 97 prosent av de spurte sjåførene redde for noe når de sitter bak rattet. Undersøkelsen viser også at kvinner er reddere enn menn for alt på lista, opplyser Ytre-Hauge.

Han poengterer at kvinners frykt kan være både bra og farlig.

- I trafikken kan frykt bli uhåndterlig og gjøre deg handlingslammet. Men du kan også bli mer årvåken og forsiktig. Ut fra dødstallene ser det ut som frykten hjelper kvinner og at menn har noe å lære. Mer enn 7 av 10 som omkom trafikken i fjor, var menn, sier fagsjefen i Frende.

Flere er redde enn før

I Frendeundersøkelsen fra 2019 var utenlandske vogntog på en solid 1. plass.

- Utover dette er lista omtrent lik i rekkefølgen, men det er betydelig flere som sier at de er redde nå enn da vi spurte sist, sier Ytre-Hauge.

Det er 10 prosent flere som er redde for glatt føre, mens hele 20 prosent flere frykter dyr i veibanen. Vi er også betydelig mer redd for vannplaning, syklister og gående, viser Frendeundersøkelsen.

- Jeg håper alle kjører forsiktig og ansvarlig. Jo mer uvettig kjøring og høye dødstall vi ser, jo mer frykt gir det hos folk som kjører. Kjør pent, kjør etter forholdene og avpass farten, så går forhåpentlig ulykkestallene ned og færre trenger å være redde på veiene, avslutter Ytre-Hauge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.