Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.
(Elbil24): NAF og svenske Testfakta har testet åtte takbokser, der de blant annet har sjekket ut hvordan de takler kollisjon i 30 og 40 kilometer i timen. Resultatet for flere av boksene var skremmende dårlig.

Ikke kjør på ferie uten dette i bilen
Bagasjen fløy ut
På takboksene fra Mont Blanc, Calix og Biltema røk lastereimene som skulle holde bagasjen på plass, både i 30 og 40 kilometer i timen. Takboksene åpnet seg og bagasjen kom deretter ut av boksene. Dette var de tre boksene som havnet nederst i testen.
Ifølge NAF har kollisjonstsikkerheten blitt dårligere på flere av boksene siden forrige test i 2019. De skriver at både Calix og Biltema bestod testen i 30 kilometer i timen den gang.
Resultatene i testen vitner dessuten om at det ikke nødvendigvis er noen direkte sammenheng mellom pris og kollisjonssikkerhet. NAF trekker blant annet fram at taperen fra Calix koster like mye som Thule-boksen som kom på tredjeplass.
Her er NAFs rangering av de åtte takboksene:
- Packline NX Premium: 9,4 poeng
- Packline NX Twin XL : 9,1 poeng
- Thule Motion XT XL : 8,5 poeng
- Skiguard 860 Touring: 7,8 poeng
- Jula takboks 010833 (Hamron): 7,3 poeng
- Mont Blanc Altitude 450: 5,8 poeng
- Calix H22: 4,8 poeng
- Biltema takboks 400 l: 4,8 poeng
Vinneren fra Packline er en glassfiberboks som både fikk gjennomgående positive tilbakemeldinger fra brukerpanelet, og fikk dessuten toppscore i kollisjonstestene. Boksen rommer 430 liter og prisen er veiledende 14.900 kroner.

Også den rimelige boksen fra Jula blir trukket fram med positive fortegn, med toppscore i kollisjonstesten i 30 kilometer i timen. Den bestod derimot ikke testen i 40 kilometer i timen. Denne rommer 390 liter, og prisen er så lav som 2499 kroner.

Mener testen ikke holder mål
De tre produsentene som havnet nederst har fått anledning til å uttale seg om resultatet. Biltema hevder at lasten ikke har vært sikret som foreskrevet i manualen, mens Autoform, som selger Calix-boksen, mener at lastens utforming, med blant annet skarpe kanter mot reimene, kan ha påvirket resultatet.
Mont Blanc Group vil ikke uttale seg, da de mener at testen ikke er utført etter «anbefalte standarder».
NAF mener testen viser at det bør stilles lovmessige krav til kollisjonssikkerhet på takbokser. Den nyeste standarden for testing av kollisjonssikkerhet går dessuten kun til 30 kilometer i timen, noe NAF også mener er for lite.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.