Dødsulykker

Skremmende trend i trafikken: - Følg med!

Ikke siden 2016 har så mange mistet livet i trafikken. Naf advarer mot å ta unødige sjanser.

- Vær oppmerksom, er den klare beskjeden fra Naf. Foto: Frederik Ringnes / NTB
- Vær oppmerksom, er den klare beskjeden fra Naf. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Hittil i år har flere mennesker mistet livet på norske veier enn på samme tid i fjor. Ikke siden 2016 finner vi like mange drepte på denne tiden av året som vi gjør i år.

Nesten halvparten av de drepte har mistet livet i møteulykker. I en pressemelding går Naf nå ut og råder bilister til å følge godt med og konsentrere seg om å kjøre bil.

- Møteulykker skyldes i mange tilfeller uoppmerksomhet. Vær oppmerksom og fokuser på å kjøre bil, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i Naf.

Han fortsetter:

- La passasjeren styre skjermen i bilen, så kan du som kjører ha fokus på trafikkbildet og på det å kjøre bil. Er du alene i bilen, bør du stille inn navigasjon, musikk og temperatur før du kjører, sier Svendsen.

Farlige forbikjøringer

Videre advarer Naf mot å ta unødige sjanser i sommertrafikkens siste måned.

- Vær forsiktig med forbikjøringer og ikke ta sjanser. Husk på at det ikke er lov til å bryte fartsgrensen for å kjøre forbi et annet kjøretøy.

- Forbikjøringer er forbundet med risiko og konsekvensene av en slik ulykke er alltid alvorlige, sier Svendsen.

- Slipp trafikken forbi

Naf henstiller feriebilister til å ta det med ro i trafikken og å samarbeide om å bedre fremkommeligheten.

Ser du at trafikken bak deg hoper seg opp, råder Naf at man slipper trafikken forbi.

- Ved å samarbeide og kjøre hensynsfullt øker man ikke bare fremkommeligheten, man reduserer også faren for alvorlige ulykker, sier Svendsen.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

Færre drepte på MC

Ved utgangen av juli 2022 hadde 17 motorsyklister mistet livet på norske veier.

Så langt i år har ni motorsyklister mistet livet.

- Det er positivt at antallet drepte på motorsykkel har gått ned sammenliknet med fjoråret, men enhver dødsulykke er én for mye. På en motorsykkel sitter man åpent og har ikke samme sikkerhet rundt seg som man har i en bil. Dette må motorsyklister tenke over og man må kjøre deretter, avslutter Svendsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.