Lexus LF-30e:

Skulle vises frem for hele verden. Det skjedde ikke

...men her er de viktigste detaljene om én av fremtidens elbiler.

SKJERM I TAKET: LF-30e er utstyrt med glasstak i baksetet. Det betyr at passasjerene bak kan se film i taket eller nyte stjernehimmelen. Foto: Lexus.
SKJERM I TAKET: LF-30e er utstyrt med glasstak i baksetet. Det betyr at passasjerene bak kan se film i taket eller nyte stjernehimmelen. Foto: Lexus. Vis mer
Publisert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Den 90. utgaven av Geneva Motor Show - den internasjonale bilmessen i Genève - skulle gått av stabelen fra 5.-15. mars, men ble avlyst som følge av coronaviruset.

Flere store avdukinger var planlagt under årets messe, men aktører og bilinteresserte fra hele verden ble snytt for blant annet Mercedes-Benz E-Klasse og Polestars nye konseptbil Precept.

I Genève skulle dessuten Lexus vise frem og avsløre nye detaljer om det de omtaler som fremtidens elbil - LF-30e.

Konseptbilen ble vist frem for første gang under bilmessen i Tokyo i høst og det var ventet ny informasjon i Genève et knapt halvår senere. Lexus mener LF-30-konseptet gir et innblikk i hvordan fremtidens elbiler vil se ut.

Tar store steg:

Elbil24 har tidligere skrevet om UX 300e - Lexus' første fullelektriske bil. Modellen ble nylig lansert i Kina og er ventet til det europeiske markedet allerede til høsten. De første testbilene er allerede kommet til Norge.

Med UX 300e og det nye LF-30-konseptet viser Lexus for alvor at de akter å ta opp el-kampen med sine konkurrenter. Noen vil kanskje hevde at Lexus er på etterskudd, men Lexus vil neppe si seg enige.

Tilbake i 2005 var de tidlig ute med hybrid - noe som var svært sjelden den gang - spesielt blant luksus-SUV-er. Teknologien har de jobbet med i 15 år og utviklingen har vært solid innen fullhybrid.

Toyota har dessuten stor erfaring med hydrogenbiler - biler som i praksis også er elbiler, men skiller seg fra batterielektriske biler ved at energilageret er hydrogen på en tank, ikke strøm i et batteri. Begge drives av elmotorer.

Men det er altså først nå Lexus starter den virkelige elbilsatsingen. Skal vi tro selskapet, kan vi vente oss revolusjonerende design og teknologi i tiden som kommer.

To gir og fire motorer

Noe av det mest interessante med Lexus' nye konsept, er at LF-30 har fire motorer - én på hvert av hjulene. Dermed skiller den seg fra dagens normal med én motor foran og én bak.

Fire motorer gjør bilen dyrere. Dessuten vil motorene - som altså er plassert i hjulene - gi høyere ufjæret vekt. Selv sier Lexus at én motor i hvert av hjulene og plassering av batteriet lavt nede vil gi «kjøreegenskaper på et høyt nivå».

I tillegg til fire motorer, vil Lexus' fremtidsbiler bli utstyrt med to gir. Dette vil blant annet bedre akselerasjonen. Porsche Taycan var først i verden med denne løsningen og er inntil videre alene om den.

  • (Les videre under bildet)
VINGER: Dørene på LF-30 minner mye om dørene Tesla benytter på Model X og Y. Foto: Lexus.
VINGER: Dørene på LF-30 minner mye om dørene Tesla benytter på Model X og Y. Foto: Lexus. Vis mer

Hest og rytter

Cockpiten er designet basert på det nye Lexus-konseptet Tazuna. Lexus forklarer at konseptet er inspirert av hvordan en enkelt tøyle kan brukes til å oppnå gjensidig forståelse mellom hest og rytter.

Koordineringen av ratt-monterte kontroller og head up-displayet skal sørge for at sjåføren ikke forstyrres unødvendig. Ideen er å unngå å skifte blikk eller betjene manuelle brytere for å styre funksjoner som navigasjon og lydanlegg.

Lexus spindelgrill har blitt videreutviklet og påvirker hele bilens arkitektur.

Vinduene som strekker seg fra fronten og bakover, de kraftige hjulbuene og de vingeformede frontlyktene former konturene til den ikoniske spindelgrillen.

Lexus trekker også frem at stylingen skal være formet av funksjon: I tillegg til de vingeformede frontlyktene skal skarpheten til baklyktene og luftinntakene på siden gi aerodynamiske og kjølende egenskaper.

Så er spørsmålet om det spektakulære utseendet faktisk blir standard når de første bilene rulles ut på veiene.

Film i taket:

Lexus planlegger å legge mye prestisje i setene på sine fremtidige elbiler. Passasjersetet minner om et flysete på førsteklasse - med alt av brytere og kontroller innen rekkevidde. Personen som sitter i passasjersetet vil også få en egen skjerm foran seg som styres ved gestikulering.

EGEN SKJERM: Passasjeren foran i bilen får en egen skjerm å leke seg med. Foto: Lexus.
EGEN SKJERM: Passasjeren foran i bilen får en egen skjerm å leke seg med. Foto: Lexus. Vis mer

Baksetene bruker kunstig muskelteknologi for forme seg etter passasjeren. De kan justeres og har egne funksjoner for avslapping og kan ved behov varsle passasjeren om hendelser.

I nakkestøtten skal innebyggede høyttalere gi bedre lyd, blant annet ved hjelp av en noise-cancelling-funksjon.

LF-30 er utstyrt med et glasstak over baksetet. Dette kan brukes som et vindu for å se stjernehimmelen eller som en skjerm for film og GPS.

Henter deg ved døra

Lexus vil bruke det de kaller Advanced Posture Control til å styre kraften fra elektriske motorer med høyt dreiemoment for å justere kjøretøyets bevegelser. Det gjør LF-30 forhjulsdrevet, bakhjulsdrevet eller firehjulsdrevet - avhengig av kjøresituasjon.

Styringen er elektronisk og skal gi raskere respons og mer fleksibilitet. Systemet er tilpasset selvkjøring og kunstig intelligens skiller mellom stemmene til passasjerene i bilen. Ved å lagre personlig informasjon på førerens nøkkelkort, kan man lette på justeringen av elementer som lyd, temperatur og navigasjon.

LF-30 har droneteknologien Lexus Airporter som skal hjelpe deg å utføre oppgaver som å transportere bagasje fra husets dørstokk til kjøretøyets bagasjerom.

Dette er ikke den eneste kjørestøttefunksjonen i Lexus' nye elektriske konsept. En selvparkeringsfunksjon og en hentefunksjon, der LF-30 henter ved inngangsdøren, er også på plass.

Som neste generasjon elbil tar Lexus sikte på trådløs ladeteknologi og kunstig intelligens for å optimalisere energistyring og distribusjon av elektrisk kraft. Målet er utvilsomt å forenkle daglig lading.

Ikke alene

Lexus er derimot ikke alene om å hinte om fremtiden. De er heller ikke alene om å se på droner som et utvidet verktøy, noe Audi har gjort tidligere.

Lexus LF30 havner i samme kategori som flere andre futuriske farkoster, deriblant DS, Karma SC12, og deres like.

De har likevel ikke gått så langt som Hyundai har gjort med Prophecy, å kaste rattet til fordel for joysticks. Kanskje neste gang?

Tekniske spesifikasjoner
Lengde (mm)5.090
Bredde (mm)1.995
Høyde (mm)1.600
Akselavstand (mm)3.200
Vekt (kg)2.400
Rekkevidde [WLTP] (km)500
Batterikapasitet (kW/h)110
Ladehastighet (kW)150
0–100 km/h (sekunder)3,8
Maksfart (km/h)200
Krefter (kW)/dreiemoment (Nm)400/700

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.