Easee:

Slaktes i svensk rapport

Svenske Elsäkerhetsverket har inspisert ladere fra Easee og funnet avvik. Nå må det norske selskapet svare for seg og i verste fall tilbakekalle sine ladebokser.

EASEE: Den norske produsenten Easee leverer noen av markedets mest solgte ladebokser. På bildet driver installatøren med oppsett av en Easee-boks. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EASEE: Den norske produsenten Easee leverer noen av markedets mest solgte ladebokser. På bildet driver installatøren med oppsett av en Easee-boks. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Norske Easee har solgt hjemmeladere i bøtter og spann her i landet og har også utvidet forretningsområdet utenfor Norges grenser.

Nå har svenske Elsäkerhetsverket undersøkt seks ulike hjemmeladere, deriblant Easee Home, som er likt utformet som deres to andre produkter, Charge og Ready.

I rapporten finner den svenske myndigheten en rekke svakheter ved den populære ladeboksen og har nå sendt et brev til Easee, som bes om å forklare seg.

Elbil24 har sett brevet, som vi fikk tilsendt av en leser.

Dette er svakhetene

Elsäkerhetsverket trekker spesielt frem tre punkter som Easee må svare for seg på:

  • Brukerhåndboken sier at produktet har en RCD (jordfeilbryter) innebygd, men ladestasjonen er ikke utstyrt med dette. Instruksjonene nevner heller ikke at produktet skal ha en jordfeilbryter foran når den skal monteres mot fastnettet.
  • Produktet er ikke merket med produksjonsdato eller Standard IEC 61439-7
  • Flere av merkingene er plassert bak et lokk som ikke er synlig når ladestasjonen er i bruk.

I tillegg kommenteres det at dokumentasjonen har svakheter. Blant annet er det mangler ved EU-deklarasjonen, som inneholder flere direktiver som ikke kan oppfylles samtidig.

Før vintersesongen er det lurt å sjekke hvordan det står til med 12 V-batteriet i bilen. Sjekk hvor enkelt det gjøres med et billig multimeter! Vis mer

Easees innsendte testrapporter avslører dessuten selv mangler ved produktet, ifølge Elsäkerhetsverket:

  • Produktet har ikke jordfeilbryter og det finnes ingen informasjon om at en slik må installeres.
  • Produktet oppfyller ikke kravet for DC-beskyttelse
  • Produktet klarer ikke overspenningstesten opp til 7000 V mot PELV (LLLN → CP)
  • Produktet har svakheter i merkingen
  • Produktet består ikke immunitetstesten i henhold til EMCD.

Særlig punktet med overspenningstesten anser den svenske myndigheten som alvorlig, og det kan blant annet forårsake skade på kjøretøyet som lades.

Produsentens egenerklæring sier samtidig at produktet oppfyller flere standarder som disse svakhetene umuliggjør.

Må svare

Selskapet har nå fått frist frem til 13. februar på å svare på Elsäkerhetsverkets funn. Der må Easee blant annet gjøre rede for manglene som kommenteres og hvordan selskapet vil håndtere det som er påpekt.

Dernest vil den svenske myndigheten følge opp med en sluttrapport, som det kan ta noen uker å fremstille. Ifølge Mestmotor kan det bety både salgsstopp og tilbakekalling for Easees del.

Uttalelse fra Easee

Det norske selskapet kom 8. februar med en uttalelse i forbindelse med siste dagers baluba. Den følger her:

Vi kan bekrefte at vi er i dialog med Elsäkerhetsverket i Sverige. Dette er en del av en prosess der Elsäkerhetsverket undersøker flere produsenter av elbilladere i Sverige, som en del av deres tilsynsvirksomhet.

Easee er positive til Elsäkerhetsverket fokus på sikkerhet, ønsker dialogen velkommen og svarer på deres spørsmål innen den gitte tidsrammen.

Vi i Easee jobber vi med banebrytende teknologi – og har helt siden starten hatt som hovedfokus å utvikle de sikreste og mest innovative løsningene for våre kunder.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.