Slik blir de nye motorveiene

Større fleksibilitet i kravene kan gi fire felter og 110-sone på en rekke nye veistrekninger.

SENKER KRAVENE: Trenger alle firefelts motorveier å være 23 meter brede? Nei, mener Statens vegvesen. Regjeringen åpner nå for større fleksibilitet, noe som kan resultere i langt flere firefeltsveier. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SENKER KRAVENE: Trenger alle firefelts motorveier å være 23 meter brede? Nei, mener Statens vegvesen. Regjeringen åpner nå for større fleksibilitet, noe som kan resultere i langt flere firefeltsveier. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24:) Dagens norske veistandarder gir lite rom for fleksibilitet. Hvis trafikkgrunnlaget er mellom 6000 og 12 000 kjøretøy i døgnet, bygges det alltid to-trefeltsveier. Firefelts motorveier bygges kun dersom trafikken overstiger 12 000 kjøretøy i døgnet. Dessuten er det et krav at slike veier skal være minst 23 meter brede - inkludert en skulderbredde på mer enn 2,75 meter.

Blir mer fleksibelt

Kan større fleksibilitet med hensyn til bredde og trafikkgrunnlag gjøre det mulig å bygge flere firefelts motorveier? Dette var noe av essensen i forespørselen Statens vegvesen fikk fra Samferdselsdepartementet i fjor vår, og som senere resulterte i denne rapporten. På bakgrunn av funnene i rapporten, åpner nå regjeringen blant annet for å lage flere firefelts motorveier der det tidligere kun var aktuelt med to-trefeltsvei.

På disse strekningene senkes breddekravet til mellom 19-21,5 meter, med skulderedde på mellom 1,5 og 2 meter.

23 METER: Slik er dagens standard for firefelts motorvei. Fig: Statens vegvesen
23 METER: Slik er dagens standard for firefelts motorvei. Fig: Statens vegvesen Vis mer
20 METER: Smalere veiskulder og midtdeler, mens filene fortsatt like brede. Fig: Statens vegvesen
20 METER: Smalere veiskulder og midtdeler, mens filene fortsatt like brede. Fig: Statens vegvesen Vis mer

Regjeringen åpner også for å bygge smalere firefelts motorvei på strekninger der trafikkgrunnlaget er mellom 12 000 og 20 000 kjøretøy i døgnet. Disse veiene må imidlertid være minst 20 meter brede, og skulderbredden på 2-2,75 meter.

- Vi er opptatt av å lytte til fagfolk. Dette vil gi større fleksibilitet i utbyggingen av norske veier, og kan øke den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i flere prosjekter, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide i en pressemelding fra regjeringen.

Skal ivareta sikkerheten

For alle firefelts-alternativene vil det være mulig med fartsgrense på inntil 110 kilometer i timen, men Statens vegvesen må vurdere det som kalles «avbøtende tiltak» i hvert tilfelle, for å ivareta sikkerheten.

I rapporten kommer det nemlig fram at smalere veier kan gi økt fare for ulykker, og Trygg Trafikk har tidligere uttalt seg kritisk til å innføre dette.

Vi har spurt Samferdselsdepartementet om hvilke tiltak som kan være aktuelle, og får til svar at nedsatt fart vil ha en dokumentert effekt, men det kan også være aktuelt med andre tiltak som overvåkning/varsling, flere havarilommer med mer dersom det kan dokumenteres at dette har effekt.

Flere veier allerede aktuelle

Nå er det opp til Statens vegvesen å vurdere hvilke veistrekninger som skal bygges etter den nye standarden.

Hvilke konkrete prosjekter som vil få slike løsninger først, vil ikke departementet svare på nå. Dette må blant annet ses i sammenheng med det pågående arbeidet med ny Nasjonal transportplan (NTP) og hvilke prosjekter og strekninger som skal prioriteres i ny NTP, får Elbil24 opplyst fra departementet.

En rekke veistrekninger trekkes likevel fram som aktuelle:

E39 Ålesund–Molde, E134 Saggrenda–Gvammen, E39 Mandal–Ålgård, E18 Dørdal–Tvedestrand, E6 Roterud–Øyer, E6 Ulsberg–Melhus, E6 Kvithammar–Åsen og rv.4 Oslo–Mjøsbrua.

- For disse veiene kan det samfunnsøkonomiske lønnsomheten øke, som følge av muligheten til å bygge smal firefelts vei, sier Hareide.

Departementet vurderer samtidig også eventuelle strekninger som skal overføres til Nye Veier sin portefølje. Ny NTP legges frem for Stortinget våren 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.