Trafikksikkerhet:

Slik blir du kvitt det skjulte belegget

Fort gjort å oppdage det for sent. Enkelt triks er løsningen.

Legg inn vask av innsiden av frontruten som en del av bilvasken. Da ser du godt også når sola står lavt på himmelen. Foto: Colourbox.
Legg inn vask av innsiden av frontruten som en del av bilvasken. Da ser du godt også når sola står lavt på himmelen. Foto: Colourbox. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Nå som høsten har inntatt Norge, står sola lavere på himmelen. Som sjåfør kan dette gi deg trøbbel med sikten. Er frontruten din i tillegg skitten, ser du ekstra dårlig.

Hvor mye skitt og belegg du har på frontruta, vet du kanskje ikke før du sitter bak rattet ute på veien.

- Hvor skitten frontruten er, oppdager du først når sola skinner rett inn. Ta en grundig rutevask både på utsiden og på innsiden, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Mer skitten enn du tror

Utsiden av frontruten blir vasket hver gang bilen vaskes, men innsiden er det fort gjort å glemme.

Det er langt fra gunstig, for innsiden av frontruten er mer skitten enn du tror. Faktisk kan den se ren ut inntil sola treffer rett på frontruta og all skitten åpenbarer seg.

Årsaken er at luften fra varmeapparatet ikke nødvendigvis er så ren. I løpet av et år legger det seg et tynt grått belegg på innsiden av frontruten.

- Legg inn vask av innsiden av frontruten som en del av bilvasken, rådgir Sødal - og legger til:

- Da ser du godt også når sola står lavt på himmelen.

- Det beste tipset

Et godt råd er å vaske innsiden av frontruta med varmt salmiakkvann som fjerner belegget.

Du kan også bruke renholdsprodukter som du vasker speil og vinduer med. Husk å tørke av med en tørr fille for å unngå skjolder.

- Salmiakkvann er det beste. Det holder med litt salmiakk i vannet. Du trenger ikke dyre spesialprodukter. Her er ofte det enkle det beste , sier Sødal.

Sjekk frontrute og vindusviskere

Det er ikke alltid at ren frontrute er nok for å få god sikt når du kjører bil.

Frontruten er også en slitedel på bilen. Den burde sjekkes når bilen har kjørt om lag 80.000 kilometer fordi steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje.

Er frontruta veldig slitt, bør den skiftes ut.

Det samme gjelder vindusviskerne. Merker du at vindusviskerne ikke får vekk vannet skikkelig og det blir striper på ruta, er de slitte.

- Det er enkelt å bytte til nye vindusviskere og det er lurt å gjøre det før høstregnet setter inn, avslutter Sødal.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.