Best billån til elbil:

Slik får du billigst billån

Grønne billån er ikke alltid best, sier Finansportalen.

GRØNT BILLÅN? Grønne billån er skreddersydd for de som vil ha miljøvennlige biler, men de er ikke nødvendigvis billigst. Foto: NTB Scanpix
GRØNT BILLÅN? Grønne billån er skreddersydd for de som vil ha miljøvennlige biler, men de er ikke nødvendigvis billigst. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Hvis du vurderer å skaffe deg elbil, er det lurest å kjøpe framfor å leie, skal vi tro forbrukerøkonomene.

Men hva slags lån skal du velge, og fra hvilken bank?

Grønne billån

Noe du kan vurdere dersom du skal kjøpe er såkalte grønne billån. Dette er lån som flere banker tilbyr til kunder som skal kjøpe null- eller lavutslippsbiler.

De er ment som motivasjon fra bankens side om å kjøpe mer miljøvennlige, og reklamerer med gunstigere renter og skal være gebyrfrie.

Det er imidlertid en forskjell på hva bankene krever av en bil for å oppfylle kravene for å få grønt billån. Mens noen har som krav at bilen skal være en nullutslippsbil, krever andre banker at bilen ikke slipper ut mer enn en maksimumsmengde CO₂ per km.

I både DNB og S-banken er denne grensen satt på 120g per km. På sine sider skriver de:

– Biler som regnes som miljøvennlige skal ifølge EU-parlamentet ha et CO₂-utslipp på under 120 g/km (gram per kilometer). I tillegg til bensin-, diesel- og hybridbiler som har et C02-utslipp under 120 g/km, defineres også følgende biltyper som miljøvennlige:

  • Elbiler
  • Etanolbil E85
  • Natur- og biogassbiler

Ikke nødvendigvis billigst

Finansportalen har en lånesammenlikningstjeneste der man kan skrive inn ønsket lånesum, egenandel og nedbetalingstid, for deretter å få en oversikt over hva de ulike bankene tilbyr.

Fagansvarlig i Finansportalen, Elisabeth Realfsen. Foto: Finansportalen.
Fagansvarlig i Finansportalen, Elisabeth Realfsen. Foto: Finansportalen. Vis mer

Men det er ikke alltid grønne lån kommer best ut, forteller fagansvarlig i Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

– Vi rangerer alle lån etter effektiv rente, som er det tallet som best sier noe om kostnaden ved lånet.

– Et kjapt søk hos Finansportalen, viser at grønne lån kan være billige, forutsatt at bil og bilkjøper oppfyller kriteriene, men ikke nødvendigvis billigst.

BILLIGST? Det er ikke alltid grønt billån er det billigste. Foto: Skjermdump, Finansportalen
BILLIGST? Det er ikke alltid grønt billån er det billigste. Foto: Skjermdump, Finansportalen Vis mer

Finansportalen er imidlertid ikke den eneste tilbyderen av slike sammenlikningstjenester. Realfsen råder imidlertid de som ønsker lån å være litt skeptisk til disse tjenestene hos andre tilbydere.

– De fleste tjenester er på en eller annen måte knyttet til ulike tilbydere, for eksempel ved at de bare viser lån som de får betalt for å vise.

– Eneste tjeneste som viser alle tilbud er Finansportalen. Dette skyldes at alle banker og finansinstitusjoner er lovpålagt å kontinuerlig levere oppdaterte priser til Finansportalen, forklarer Realfsen.

Finansiering gjennom produsent

Det finnes også enkelte produsenter som har inngått samarbeid med banker for å kunne gi gunstige låneavtaler når du kjøper en av deres biler.

Tesla og VW er eksempler på dette. Disse lånene får du ved kjøp av en spesifikk bil, og lånet må som regel alltid inngås gjennom bilprodusenten.

Fordelen med disse lånene er at de kan ha betydelig gunstigere rente, men som ved andre lån bør du alltid lese grundig gjennom vilkår og betingelser.

Sjekk vilkår

Flere banker tilbyr ekstra gunstige vilkår mot at man enten benytter seg av flere tjenester fra samme bank, eller er medlem av en organisasjon. Derfor kan det være lurt å lese det med liten skrift før man tegner lånet, sier Realfsen.

– Det er ulike krav hos ulike banker, så det er lurt å klikke seg et par hakk ned i detaljene, der man ser hvilke krav de enkelte banker har for slike lån.

Selv om du er kunde i en bank, er det ikke gitt at det lønner seg å ta opp billånet i samme bank.

– Dette vil variere fra kunde til kunde. Uansett, sjekk på finansportalen.no hva beste billån koster, og bruk det som forhandlingsgrunnlag i egen bank.

Sett opp et budsjett

Før man velger et lån, kan det være lurt å skaffe seg en god oversikt over både lånevilkår og kostnader før man tegner avtalen, råder Realfsen.

– Det er viktig å finansiere bilkjøpet så billig som mulig. Å sette opp et budsjett for bilkostnadene er ofte lurt. Det er viktig å få med alle kostnader som forsikring, drivstoff, bompenger, vedlikehold og slitasje, veiavgift, verditap over perioden og finansieringskostnader.

– Å eie og drifte en bil er ofte dyrere enn man først ser for seg. Når man har denne oversikten er det lettere å se hva slags bil man har råd til. Deretter kan man finne billigste billån på finansportalen.no, sier Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.