Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene, og en rekke gode medlemsfordeler.
(Elbil24) Hjemmelading er det mest hensiktsmessige for de fleste, men har du firmabil må det gjøres en innsats for at du skal få betalt for kostnadene. Arbeidsgiveren skal ha oversikt og enkel administrasjon, og skattemyndighetene skal ha dokumentasjon.
– Våre ansatte må ha mulighet til å lade hjemme, og de må få dekket utgiftene til lading. Det er selvsagt, men i tillegg har spørsmålene rundt skatt og dokumentasjon vært uavklart frem til nå, forklarer Stian Søhoel. Han er markedsdirektør i Bravida.

Slik lader du elbilen sikkert
–Vi må ha oversikt over hvilke biler som lades og hvor mye. Det må i tillegg gjøres på en slik måte at skattemyndigheten blir fornøyd, understreker markedsdirektøren.
–Nå ser det heldigvis ut til at det kommer løsninger. Det gjør det enklere for oss å oppfylle ambisjonen om å øke andelen utslippsfrie biler, avslutter Søhoel.
Hvis vi ser på metoder for å få orden på laderegnskapet finnes det metoder for både store og små bedrifter. Vi starter med den aller enkleste:
1. Ladegodtgjørelse
–Det enkleste er om den ansatte får en fast sum per måned som dekker ladeutgiftene. Det gjør det lettere for arbeidsgiveren å administrere, sier Frode Jarle Sørum, innkjøpssjef i Autolease. Han har også lang erfaring med administrasjon og policy for store kjøretøyflåter.
–Summen kan baseres på stipulert forbruk ganget med gjennomsnitlig strømpris. Med dagens strømpris snakker vi om ladekostnader på 2-300 kroner per måned. Dette blir det skatt på, og da er en godtgjørelse på 400 – 600 i måneden et greit nivå.
Sørum tror også at mange arbeidsgivere vil vurdere anskaffelse av hjemmeladere til ansatte med firmabil
–Det kan gjøres med lån til den ansatte, gave eller finansiert sammen med leasingbilen, foreslår innkjøpssjefen.

Lader til 2 mil i timen - uten kabel
2. Smarte ladere
Ladebokser som bare gir strøm kalles gjerne dumme ladere. Skal de kunne kalles smarte må gjøre livet litt lettere for brukeren. Wifi og RFID er stikkordene for å få til dette. Da kan teknologien holde orden på ganske mye: Hvilken bil som blir ladet, strømforbruket og rapporteringen til regnskapssystemet hos arbeidsgiveren.

For eksempel kan du ha en egen ladebrikke for hjemmelading av firmabilen. Eller en app på telefonen som gjør registreringen. Ulempen er at disse ladeboksene er dyrere enn de enkle, dumme utgavene.
3. Firmakort
Skal det gjøres enda enklere finnes det også firmakort som samler alt på ett sted. Foreløpig er det kun Circle K som har laget et slikt kort. Hvis du bestiller ladere til arbeidsplasslading eller hjemmelading kan du også bruke kortet der.

–Firmakortet har en innebygget RFID-brikke, forklarer Ingrid Sofie Øvrum Sem. Hun er Leder for bedriftslading i Cirkle K.

Slik håndterer du elbilen i kulda
Den registrerer lading hjemme og på jobben. Det kan også brukes til hurtiglading, men foreløpig kun hos hos Circle K og Ionity. Skal du lade i andre nettverk må du ha en løsning i tillegg.
Skulle du ha behov for å fylle flytende drivstoff, kan kortet brukes til det også. Likeledes bilvask og andre bilkostnader.
–Firmakort har tradisjonelt vært en enkel løsning å administrere for bedriftene. Nå kan elbilene håndteres på samme enkle måte, avslutter Sem.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.