Euro NCAP

Slik gikk det med BMW iX i kollisjonstestene

BMWs nye elektriske SUV-flaggskip får skryt i omfattende kollisjonstest.

Video: Euro NCAP Vis mer
Publisert

(Elbil24): Årets siste testrunde hos Euro NCAP er fylt med kontraster. Først testet de hvor sikker Dacia Spring er i kollisjoner, noe som gikk rett i dass. Så fulgte de opp med test av Renault Zoe, som utrolig nok gikk enda dårligere.

Så kom turen til Mercedes-Benz EQS og BMW iX, og det ble en langt mer trivelig affære. Som forventet gikk begge ut av testprogrammet med fem stjerner, fullt hus og fikk i tillegg med seg en rekke lovord på veien.

Alle må gjennom

Enhver ny personbil på det europeiske markedet blir på et tidspunkt sendt gjennom den harde ildprøven – Euro NCAPs beinharde kollisjonstester. Det er riktig nok frivillig for bilprodusentene å delta, men det er slett ikke å anse som god markedsføring dersom man nekter å levere inn biler for test.

Disse testene er den eneste felles europeiske standarden som finnes, med tanke på sikkerhet.

Firedelt test

Bilene blir målt etter hvor trygg man er i den, og hvor «snill» bilen er med andre trafikanter, dersom man skulle være uheldig og komme borti noe eller noen. Bilene måles også på hvor flink den er til å unngå en ulykke gjennom aktive og passive sikkerhetssystemer.

Testene deles i hovedsak opp i fire deler.

  • Voksne i bilen
  • Barn i bilen
  • Myke trafikkanter
  • Sikkerhetssystemer

Fem av fem stjerner

Bilene får karakterer på hver av de fire delene, som til slutt oppsummeres i et antall stjerner, der fem stjerner er fullt hus. Svært mange av de nyeste elbilene har heldigvis oppnådd fem stjerner.

Og slik gikk det altså også med BMW iX. Testpanelet trakk blant annet fram at kupeen byr på enestående passasjerbeskyttelse. Kollisjonspute mellom fører og sidepassasjer hindrer at disse dundrer inn i hverandre ved sidekollisjon. Barnesikkerheten bak på BMW iX ble også gitt høyest mulig poengsum for både front- og sidekollisjoner.

BMW får i det hele tatt mye skryt for presist utformede deformasjonssoner i iX, som effektivt absorberer støt fra kollisjon og dermed trygger dem som sitter i kupeen.

Dessuten er bilen utstyrt med en rekke førerassistansesystemer som viste seg å være effektive for å forhindre ulykker.

Du finner alle detaljene ved å laste ned rapporten (PDF), men ta gjerne en titt i videoen øverst for å danne deg et inntrykk.

Her finner du flere kollisjonstester

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.