Undersøkelse

Slik har pandemien endret bilbruken

Og dette tror vi skjer etter at pandemien er over.

MINDRE KØ: Trafikken gikk ned i 2020, men den største nedgangen var det kollektivtransporten som opplevde. Foto: Bjørn E Loftås
MINDRE KØ: Trafikken gikk ned i 2020, men den største nedgangen var det kollektivtransporten som opplevde. Foto: Bjørn E Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Hele 46 prosent har reist mindre kollektivt, og 32 prosent har brukt beina mer for å komme seg til jobb og skole i pandemiåret, ifølge en ny NAF-undersøkelse.

En av fem har brukt bilen mer, men like mange brukte bilen mindre enn de pleier i 2020. Størst er forskjellen blant kollektivbrukerne, der har hele 40 prosent av dem som pleier å kjøre buss og 53 prosent av dem som vanligvis bruker trikk eller T-bane valgt å reise med bil oftere.

999 personer svarte på undersøkelsen som TNS Kantar utførte for NAF i november-desember 2020.

Bare 2 prosent av befolkningen brukte kollektivtransport mer enn vanlig i 2020. Samtidig satte 10 prosent seg mer på sykkelen for å komme seg til jobb eller skole, og hele 32 prosent gikk oftere. Også her er forskjellen størst blant kollektivbrukerne. 58 prosent av trikk- og banebrukerne tok beina fatt oftere enn vanlig.

Tall fra SSB i mars viste at antallet kollektivreiser i Norge falt med 265 millioner passasjerer, eller 38 prosent i 2020.

Største endringer i byene

Trafikkbarometeret 2021, som utgis senere i år, viser store forskjeller mellom by og land. Hele 56 prosent i storbyene har forandret hvordan de foretar sine daglige reiser i 2020, mens det kun gjelder 30 prosent i de minst sentrale delene av landet.

Forskjellene blir ekstra store når det kommer til spørsmålet om hva som vil skje etter pandemien. I alt 19 prosent tror at de vil jobbe mer hjemmefra etter pandemien, men dette tallet øker til 32 prosent i de mest sentrale strøkene.

På spørsmålet «Tror du koronasmitten vil endre transportmiddelvalget ditt på hverdagsreisen din når restriksjonene er opphevet igjen?» svarer 13 prosent ja, mens tallet øker til 21 prosent i de mest sentrale strøkene. 64 prosent svarer at de ikke vil endre valget av transportmiddel, mens 17 prosent svarer at de ikke har noe valg.

Så mange forsvant

Året sett under ett, var det 6,1 prosent mindre trafikk på norske veier enn i 2019, ifølge vegvesenet.

- Vegtrafikkindeksen 2020 viser tydelig at hjemmekontor og reiserestriksjoner har påvirket folks reisevaner i stor grad siden mars 2020. Mobiliteten i samfunnet har gått ned og nordmenn har lyttet til regjeringens råd og anbefalinger, uttalte direktør Per Morten Lund i Statens vegvesen i en tidligere sak på Elbil24.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.