Porsche'n ble for dyr

Slik kommer du deg ut av leasing-fella

Mange renteøkninger og økende månedskostnader kom som et sjokk på Porsche-eieren med leasingbil. Med god hjelp kom han seg ut av leasingkontrakten.

I FELLA: Mange har ikke vært klar over at månedsbeløpet i en leasingavtale øker i takt med de økte rentene. Nå har kostnadene blitt så høye at de ikke lenger klarer å betale. Det er imidlertid mulig å bli kvitt bilen. Foto: Colourbox
I FELLA: Mange har ikke vært klar over at månedsbeløpet i en leasingavtale øker i takt med de økte rentene. Nå har kostnadene blitt så høye at de ikke lenger klarer å betale. Det er imidlertid mulig å bli kvitt bilen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Saken med Porsche-eieren er bare en av mange. De siste par årene har det vært en kraftig økning i private som ønsker å lease bil i stedet for å kjøpe. Met rentenivå på rundt null prosent og lave månedskostnader, har dette virket svært attraktivt. Så attraktiv at noen nok ble fristet til å skaffe seg en dyrere bil enn de egentlig hadde tenkt.

Så kom den ene renteøkningen etter den andre. Det mange ikke var klar over da de inngikk kontrakten om leasing, er at månedsbeløpene øker i takt med rentene. Vel og merke så lenge det ikke er avtalt en fastrente. De har rett og slett gått i den klassiske leasing-fella.

Ut av kontrakten

For noen har renteøkningen gitt så høye månedsavdrag at de sliter med å betale og ønsker å kvitte seg med bilen. Det er fullt mulig å levere tilbake bilen eller få noen andre til å overta den, men møtet med bilforhandleren og leasingselskapet kan av og til by på utfordringer.

BLE FOR DYR: Da han leaset en elektrisk Porsche Taycan var rentenivået rundt null. Med mange rentehopp på rad ble månedsbeløpene så høye at han ønsket å få en ny eier til å overta bilen. Det skulle være enkelt, men først da han fikk hjelp av Autorelease ordnet det seg. Ill. foto: Anti Hentinen
BLE FOR DYR: Da han leaset en elektrisk Porsche Taycan var rentenivået rundt null. Med mange rentehopp på rad ble månedsbeløpene så høye at han ønsket å få en ny eier til å overta bilen. Det skulle være enkelt, men først da han fikk hjelp av Autorelease ordnet det seg. Ill. foto: Anti Hentinen Vis mer

Det bekrefter blant andre Ole Jørgen Berg-Nielsen i firmaet Autorelease, som har spesialisert seg på å hjelpe folk med et såkalt debitorskifte - å finne ny eier til bilen de ikke lenger har mulighet til å beholde. Det er et par måter du kan komme deg ut av knipa på. Den beste er ofte å få en ny eier til å overta bilen og kontrakten, forklarer Berg-Nielsen:

- Det finnes regler som egentlig skal gjøre det ganske enkelt å få en ny eier til å overta bilen og kontrakten din, men vi opplever at mange kunder sliter i møte med bilforhandleren og leasingselskapet.

Bilforhandleren prøvde seg

- Bilforhandleren har i utgangspunktet ikke noe med et slikt debitorskifte å gjøre, men vi opplever at de forsøker å blande seg inn ved å forlange penger for en ekstra tilstandskontroll av bilen eller for å ordne noen papirer. Vi har nettopp hjulpet en kunde med en forhandler som forlangte 15 000 kroner for dette. Forhandleren skal først ha tilbake bilen etter 36 måneder når lesingkontrakten er ferdig. Da skal bilen være «normalt brukt» for at du ikke skal få en ekstraregning for feil, sier Berg-Nielsen.

Her gir han en kort beskrivelse av hva du kan gjøre dersom du ikke lenger har mulighet til å beholde leasingbilen og vil ut av kontrakten:

SLIK KAN DET GJØRES: - Det finnes et par måter å komme seg ut av leasingavtalen på som normalt skal være enkle og greie. Vi opplever imidlertid ofte at forhandlere og leasingselskaper forsøker å blande seg inn på en måte de ikke skal, sier Ole Jørgen Berg-Nielsen i firmaet Autorelease. Foto: Run Korsvoll
SLIK KAN DET GJØRES: - Det finnes et par måter å komme seg ut av leasingavtalen på som normalt skal være enkle og greie. Vi opplever imidlertid ofte at forhandlere og leasingselskaper forsøker å blande seg inn på en måte de ikke skal, sier Ole Jørgen Berg-Nielsen i firmaet Autorelease. Foto: Run Korsvoll Vis mer

Taper innskuddet

- Du kan levere bilen tilbake til leasingselskapet/forhandleren, men da må du betale leie i noen måneder til - maksimalt seks - for å dekke kostnadene leasingselskapet har knyttet til dette. I tillegg taper du de pengene du betale som innskudd da du inngikk kontrakten.

- Du har som nevnt også mulighet til å finne en ny eier som vil overta bilen og kontrakten. Dette kan du gjøre selv, for eksempel ved å legge ut bilen på Finn.no. Dersom du gjør det på denne måten, er det ikke noe bilforhandleren har noe med. Da skal du bare forholde deg til den nye eieren og leasingselskapet.

Finn en ny eier

- Du og den ny eieren går igjennom og sjekker tilstanden til bilen, akkurat som ved et vanlig bruktbilkjøp. Du kan forsøke å få tilbake det gjenstående beløpet av innskuddet du hadde på bilen. For eksempel: Har du betalt inn 100 000 kroner og har hatt bilen i to år allerede, er det snakk om 33 000 kroner – minus eventuelle skader på bilen eller overkjørte kilometer. Alt dette avtales i en kontrakt mellom deg og den nye eieren før debitorskiftet meldes inn leasingselskapet, forklarer Berg-Nielsen.

Han forteller at også Autorelease kan gjør hele denne jobben for deg. Da betaler du firmaet for jobben etter at ny eier er funnet.

HOLD FORHANDLEREN UNNA: Bilforhandleren kan ikke stille noen som helst vilkår i forbindelse med at du finner ny eier til leasingbilen, selv om de sikkert gjerne skulle ønske å gjøre dette, skriver advokat Per Christian Grant-Carlsen. Foto: Rune Korsvoll
HOLD FORHANDLEREN UNNA: Bilforhandleren kan ikke stille noen som helst vilkår i forbindelse med at du finner ny eier til leasingbilen, selv om de sikkert gjerne skulle ønske å gjøre dette, skriver advokat Per Christian Grant-Carlsen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Dette sier advokaten

At dette er en riktig framgangsmåte, bekrefter advokat Per Christian Grant-Carlsen i Brækhus Advokatfirma. I en betenkning, skriver han følgende:

«Dersom en leasingtaker ønsker å si opp en leasingkontrakt kan dette først skje etter seks måneders leasing. Leasingselskapet kan maksimalt kreve dekket kostnader knyttet til oppsigelsen som ikke kan overstige seks måneders leie.

Enkelte leasingselskaper krever et gebyr for å dekke arbeid med debitorskiftet/eierskifstet. Forbrukertilsynet er av den oppfatning at det ikke er grunnlag for å kreve slik betaling fra verken utgående eller ny leasingtaker.

Det vi samtidig mener å kunne konstatere nokså klart, er at bilforhandleren ikke har noen posisjon ved et debitorskifte. Bilforhandleren kan for egen del ikke stille noen som helst vilkår i denne forbindelse, selv om de sikkert gjerne skulle ønske å gjøre dette», skriver Grant-Carlsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.