Elektriske sparkesykler i Oslo

Slik leier du el-sparkesykkel i Oslo

Lei sparkesykkel fra Voi, Tier, Zvipp eller Flash. Her er oversikten over alle sparkesykkelselskapene.

Kjære elbil-entusiast

Denne artikkelen er sponset av Elbil 24 Pro-medlemmer.
Støtt Norges ledende nettavis for elbil.

Bli medlem

Artikkelen ble oppdatert 13. mai 2019 med informasjon om det nye selskapet Flash.

(Elbil24):Nå er de elektriske sparkesyklene kommet til Norge, og du kan glemme jakten på et ledig stativ til bysykkelen.

Det startet med Bird og Lime i USA i 2017. Så kom Helbiz og en rekke andre kloner til Europa.

I Norge har vi vært tidlig ute med manuelle bysykler som hentes ut av og settes inn i fastlagte stativer.

De elektriske sparkesyklene kan du plukke opp og sette fra deg hvor du vil, innenfor selskapets virtuelle geografiske gjerde, også kalt Geofence.

Sparkesykkel leies via app

Tjenestene fungerer noenlunde likt, ved at alt styres gjennom en app.

Dessverre samarbeider ikke de ulike selskapene, så her kan det bli en del apper å holde styr på.

Prisen ligger på 10–15 kroner for å starte leie og 1,5 til 2 kroner i minuttet for å leie sparkesykkel. Dyrest er syklene fra Flash som koster tre kroner minuttet.

Du starter leien med å skanne en QR-kode med kameraet på mobilen og stopper på samme vis. Du betaler via kredittkortet ditt.

Disse selskapene leier ut i dag

Her er listen over selskaper som eksisterer i Oslo per 3. april 2019.

VOI: Voi Scooters har flest elektriske sparkesykler for utleie i Oslo nå. Gjenkjennes på en lakserosa logoen på styret. FOTO: Voi Scooters
VOI: Voi Scooters har flest elektriske sparkesykler for utleie i Oslo nå. Gjenkjennes på en lakserosa logoen på styret. FOTO: Voi Scooters Vis mer

Voi sparkesykkel i Oslo


Voi Scooters ble først i Norge, tror vi, i mars 2019, med sine lakserosa sparkesykler. Selskapet er svensk og vokser utrolig raskt.

De har ganske strenge begrensninger; Du kan ikke parkere på Karl Johan, i Slottsparken eller Frognerparken eller i nærheten av en brygge.

Oppdatert: Geofencingen til Voi er nå utvidet, slik at du kan bruke sparkesykkelen innenfor store deler av Ring 3, med unntak av øst for Carl Berner/Sinsen.

Tier sparkesykkel Oslo
Tier Mobility
er et annet selskap som har sparkesykler til leie i Oslo per mars 2019. De har 102 scootere for leie i Oslo nå, men opplyser til elbil24 at de kommer til å sette ut hele flåten sin med 270 sparkesykler allerede i mars.

Tier har sitt utspring fra Berlin og har mintgrønne sparkesykler. De har enda strengere geografiske begrensninger enn Voi. Her går grensen innenfor ring to. Oppdatert: Området mellom Torshov og Storo er nå inkludert hos Tier. Men fortsatt er Tier mer geografisk begrenset enn Voi.

Flash lanserte litt bedre sykler i Oslo i begynnelsen av mai, men de koster det dobbelte av Tier som er billigst.
Flash lanserte litt bedre sykler i Oslo i begynnelsen av mai, men de koster det dobbelte av Tier som er billigst. Vis mer

Flash sparkesykkel Oslo
Det tyskbaserte selskapet Flash er startet av folkene bak Fodoora. De lanserte sparkesyklene sine i Oslo den 13. mai. Syklene skiller seg fra Voi og Tier som begge leier ut Ninebot som er laget av Segway. Mens de andre har relativt rimelige sykler, som lett kan gå i stykker og ganske raskt kan tømmes for batteri, satser Flash på bedre sykler. Vi har prøvd syklene, og de er betydelig mer stødig og robuste og føles tryggere. Dessuten har syklene demping foran og bakhjulstrekk og er dermed lette å manøvrere og morsomme og leke med. Klart Oslos beste elsparkesykkel.

Zvipp sparkesykkel Oslo
Zvipp rakk å lansere før 17. mai i Oslo. De har flere hundre sykler og er det eneste av de fire selskapene som er etablert i Oslo som er norske. Lanseringen tok litt tid, og her er det brukt penger på influencere og markedsføring på Instagram. Appen virker litt mer knotete enn konkurrentene, og det er dårlig prisinformasjon. Vi klarte ikke å finne prisen hverken på appen eller på nettsidene.

TIER: Tier sine elektriske sparkesykler er mingrønne. Selskapet har startet utleie av syklene i Oslo. FOTO: Tier
TIER: Tier sine elektriske sparkesykler er mingrønne. Selskapet har startet utleie av syklene i Oslo. FOTO: Tier Vis mer

På vei?

Det finnes flere selskaper på utleiemarkedet, men ikke alle har etablert seg i Norge foreløpig.

Bird Scooters. Foreløpig ikke live i Oslo.

Lime Scooters. Foreløpig ikke live i Oslo.

Helbiz. Ikke live i Oslo.

Det er likevel ikke utenkelig at også disse vil gi et tilbud etterhvert, dersom utleie av sparkesykler blir populært.

Vi vil oppdatere denne siden utover sommeren 2019 med informasjon om alle de største utleieselskapene.

Tips oss gjerne hvis du vet om selskaper som vi ikke har fått det med oss. Dette kan du gjøre ved å Tips oss klikke på navnet i artikkelen, eller send en melding til elbil24 på Facebook.

Artikkelen er publisert på elbil24.no, Norges ledende nettsted om mobilitet og elektriske biler.